- Jopa 24 % tytöistä ja 32 % pojista on kokenut seurustelusuhteessaan fyysistä tai henkistä väkivaltaa. Tutustu väkivallan eri muotoihin, hae tarvittaessa apua ja auta myös ystävääsi!
- Aika pysäyttävää faktaa. Fyysistä väkivaltaa on muun muassa lyöminen, potkiminen, tukistaminen, töniminen, vaatteista repiminen ja kuristaminen. Yksikin teko on liikaa ja aina väkivalta ei jätä näkyviä jälkiä.
- Uhkailu on henkistä väkivaltaa, joka satuttaa aina sisältäpäin ja lisää pelon tunnetta. Poika- tai tyttöystävä voi pelotella esimerkiksi eleillä ja katseilla, jättämisellä tai itsemurhalla.
- Mitättömiltäkin tuntuvat teot ja sanat satuttavat ja aiheuttavat pelkoa. Se ei kuulu terveeseen seurustelusuhteeseen.
- Poika- tai tyttöystävä voi esimerkiksi syyttää toista omasta käytöksestään. Tämä voi vähitellen musertaa syyllistetyn luottamusta itseensä ja tunteisiinsa.
- Seksiin pakottaminen tai painostaminen on seksuaalista ja henkistä väkivaltaa. Seksin tulee aina olla vapaaehtoista ja molemminpuolista. Kaikille seksuaalisille teoille on oikeus sanoa EI missä vaiheessa tahansa.
- Henkinen väkivalta seurustelusuhteissa on hyvin yleistä, mutta se jää helposti tunnistamatta. Henkinen väkivalta voi myös johtaa fyysiseen tai seksuaaliseen väkivaltaan. Kaikkiin varoitusmerkkeihin tulee siis suhtautua vakavasti.
- Nöyryyttäminen on henkistä väkivaltaa. Se voi tarkoittaa mustamaalaamista tai valheiden levittämistä esimerkiksi koulussa tai netissä. Henkinen väkivalta aiheuttaa surua, masennusta ja itsetuhoisia ajatuksia.
- Voit auttaa ystävääsi kuuntelemalla ja tukemalla, sekä kannustamalla häntä hakemaan apua. Voit auttaa myös jakamalla tietoa perhe- ja lähisuhdeväkivallasta, sekä vinkkaamalla auttavista palveluista, kuten Nettiturvakodista.
Väkivalta on sellaista käyttäytymistä, joka pelottaa, loukkaa ja vahingoittaa sinua. Väkivaltainen seurustelukumppani haluaa kontrolloida ja hallita. Väkivalta mielletään helposti yksittäisiksi fyysisiksi väkivallan teoiksi. Väkivalta seurustelusuhteessa voi kuitenkin ilmetä monin eri tavoin:
- Fyysinen väkivalta on lyömistä, potkimista, repimistä, tönimistä, tukistamista,kuristamista jne. Fyysinen väkivalta on harvoin niin spontaania taihallitsematonta kuin luullaan. On tärkeää muistaa, että pahoinpitely on väkivaltaa, vaikka se ei jättäisi näkyviä jälkiä.
- Henkisen väkivallan tunnistaminen on usein haastavaa. Se satuttaa sisältäpäin ja lisää pelon tunnetta. Kaikenlainen vähättely, pelottelu, häirintä, syyttely, uhkailu, painostaminen, pilkkaaminen ja nöyryyttäminen ovat henkistä väkivaltaa. Väkivaltaa on myös se, että kumppanisi estää sinua tapaamasta ystäviäsi tai perhettäsi tai vaatii sinua viettämään kaiken aikansa hänen kanssaan. Myös se, että kumppanisi uhkailee tekevänsä jotain itselleen tai sinulle, jos jätät hänet, on väkivaltaa.
- Seksuaalisella väkivallalla tarkoitetaan ei-haluttua, pakottavaa seksuaalista käyttäytymistä. Seksuaalista väkivaltaa on esimerkiksi ahdistelu, lähentely, ei-toivottu koskettelu, seksuaalisille materiaaleille tai välineille altistaminen ilman suostumusta, pakottaminen epämiellyttäviin seksuaalisiin tekoihin, pakottaminen seksiin ja raiskaus. Seksuaalisesta väkivallasta on vastuussa vain sen tekijä. Vaikka kumppanisi yrittäisi selitellä ja vähätellä tekoaan tai siirtää vastuuta sinulle, et ole koskaan vastuussa hänen teoistaan.
Kuka tahansa voi joutua seurusteluväkivallan kohteeksi: se ei ole kiinni sukupuolesta, iästä, koulutuksesta, varallisuudesta tai asuinpaikasta. Jos sinä olet tai ystäväsi on väkivaltaisessa suhteessa, hae apua! Peloissaan ja huolissaan oleminen tai turvattomuus ei kuulu hyvään ihmissuhteeseen.
Lähde www.turvakoti.net