”Joulu on taas, joulu on taas, kattilat täynnä puuroo.

Nyt sitä saa, nyt sitä saa vatsansa täyteen puuroo.

Joulu on taas, joulu on taas, voi, kuinka meill´ on hauskaa!

Lapsilla on, lapsilla on aamusta iltaan hauskaa.”

Joulu lähestyy kovaa vauhtia ja monissa kodeissa on jo jouluvalmistelut täydessä vauhdissa. Perheissä on erilaisia jouluperinteitä, joihin valmistaudutaan ennen joulua, usein tehdään joulusiivouksia, valmistellaan jouluruokia ja koristellaan kotia joulukoristeilla. Samalla haaveillaan mukavasta joulusta läheisten kanssa ja odotetaan, että joulu tulisi olemaan kuten edellä lauletussa joululaulussa todetaan: vatsan täyteinen ja hauska. Useilla perheillä sellainen joulu onkin, vietetään aikaa perheen kanssa, nautitaan hyvästä ruuasta ja lapsilla on hauskaa.

Mutta näin ei kuitenkaan ole kaikilla. Osalle meistä joulu on ahdistava, pelon täyteinen ja ei niin sopuisa perhejuhla. Mitä tällaisessa tilanteessa ihminen voi tehdä, kun pelko väkivallasta kotona kasvaa?

Apua voi hakea jo ennen kuin tilanne kärjistyy väkivallaksi, pelkkä pelko riittää turvakodille tuloon. Jos kotona joulua viettää ja on pelkoa väkivallasta, niin on muutamia asioita mitä voi miettiä jo etukäteen, niin että tiedät, miten toimit, jos väkivaltatilanne tulee kotona.

    • Ota selvää paikkakunnan palveluista väkivaltaa kokeneille ja selvitä missä sijaitsee lähin turvakoti. Tallenna esimerkiksi turvakodin numero salanimellä puhelimeen.
    • Mieti mistä pääset nopeinten ja turvallisimmin ulos kotoa.
    • Voit pitää valmiina myös helposti mukaan otettavaa laukkua, mikä pitää sisällään tarpeellisia tavaroita, kuten lääkkeitä, vaihtovaatteita ja rahaa. Mieti laukulle turvallinen säilytyspaikka.
    • Kerro tilanteestasi jollekin ystävälle, sukulaiselle tai naapurille. Naapurit voivat mahdollisesti hälyttää apua kuullessaan epäilyttävää melua tai voit sopia ystävän kanssa, jonkun tietyn merkin viestissä, joka tarkoittaa, että tarvitset apua.
    • Jos perheessä on lapsia, puhu lasten kanssa perheen tilanteesta ja väkivallasta. Sovi lasten kanssa joku koodi tai merkki, josta lapset tietävät, että nyt pitää kotoa lähteä tai nyt pitää hälyttää apua.
    • Pysy jouluna itse selvin päin. Päihtyneenä on vaikeampaa turvata itseään ja läheisiään.
    • Tunnista varoitusmerkit väkivaltaisesta käytöksestä esimerkiksi eleet, hengityksen kiihtyminen, äänen korottaminen. Pyri poistumaan paikalta.

Mikäli kotona tulee väkivaltainen tilanne, hae apua ja muista ettei väkivalta ole koskaan uhrin syytä, vaikka väkivallan tekijä niin asian saattaa sanoittaa. Muista ettei joulunakaan tarvitse jäädä yksin pelon, ahdistuksen ja väkivallan kanssa, vaan turvakodit ovat myös jouluna auki.

Pidetään huolta läheisistä ja turvataan joulurauha. ❤️