Kevään ja kesän koittaessa turvakodin ympäristö puhkeaa vihreyteen. Aamut valkenevat lintujen konserttiin turvakotia ympäröivissä puissa, fasaanit pöyhistelevät päiväkodin aidalla ja orava juoksee pihan poikki pysähdellen tarkkailemaan ympäristöä. Turvakodissa kesän alkaminen näkyy verhojen vaihtumisena kevyempiin ja tulvivana auringonvalona seinillä.

Turvakodissa työntekijöillä päivittäinen arki jatkuu kuitenkin melko samanlaisena ympäri vuoden. Asiakkaiden tilanteet eivät katso vuodenaikaa tai lomien lähestymistä. Loma-aikaan turvakodissa olevien perheiden arki on kuitenkin erilaista ja päivistä puuttuu usein työn ja koulun tai päiväkodin tuomat rutiinit. Vaikka turvakodin sisältäkin löytyy monenlaista mukavaa tekemistä, voi lämpiminä lomapäivinä aika käydä pitkäksi ja kesäloma-aika turvakodilla saattaakin kuulostaa lapsiperheelle kurjalta ajalta. Turvakodilla ja sen ympäristössä on kuitenkin paljon ilmaista tekemistä ja turvakotiaikaankin saadaan lapsille loman tuntua, aina turvallisuus huomioon ottaen.

Halusimme koota tähän tekstiin tietoa turvakodin läheisyydessä ja lähialueilla tarjolla olevista ilmaisista ajanviettomahdollisuuksista kesälomien ajalle lapsiperheille. Näistä voi koota tekemistä ja ideoita loma-ajan viettoon niin turvakotiajalle kuin muutenkin.

TURVAKODIN LÄHIYMPÄRISTÖ

Etelä-Pohjanmaan turvakodin lähiympäristö on kaunista, vehreän metsäistä maastoa ja aurinko paistaa turvakodin pihapiiriin lähes koko päivän. Pihasta löytyy tekemistä kaiken ikäisille. Turvakodin pihapiirissä on päiväkodin iso aidattu leikkikenttä, isot jalkapallomaalit, puutarhakalusteet terassilla, grillikota sekä nuotiopaikka katoksella turvakodin asiakkaille. Turvakodin pihavajasta löytyy hiekkalelut, pihapelit sekä muutama pyörä retkiä varten. Turvakodilta ei siis tarvitse lähteä kauas, jotta voi viettää mukavan kesäpäivän! Yhdessä grillailu ja lasten touhuaminen pihapiirissä on yhteisen, kiireettömän ajan viettoa parhaimmillaan!

Turvakodin takapihalta aukeaa metsäinen alue, jossa lasten ja aikuistenkin mieli lepää ja keho maadoittuu. Pienen kävelymatkan päässä, metsän takaa aukeaa Kyrkösjärven maisemat ja lenkkipolut. Kyrkösjärven maisemiin pääsee eri pituisilla kävelyreiteillä. Kyrkösjärven ympäristössä on myös metsäinen lastenreitti Oravapolku, joka on suunniteltu kuljettavaksi yhdessä lasten kanssa erilaisine maastoineen sekä metsäisine yllätyksineen. Kyrkösjärven ympäristöstä löytyy myös muutamakin viihtyisä uimaranta ja leikkikenttä.

Turvakodilta toiseen suuntaan lähdettäessä hyvin lyhyen kävelymatkan päässä vastaan tulee Törnävän saari, jonka puistoisissa maisemissa erilaiset sillat ylittävät puroja ja lampia. Vesissä ui sorsia, joita voi ruokkia leivänmurusilla. Törnävän puistossa risteilee myös suosittu frisbeegolfrata, joka sopii yhteiseksi tekemiseksi varsinkin isompien lasten kanssa.

ILMAISTA TEKEMISTÄ SEINÄJOEN ALUEELLA

Seinäjoen alueella on paljon mukavaa tekemistä lapsiperheille. Muutamia Seinäjoen ilmaisia lapsiperheiden suosikkeja ovat ehdottomasti keskusta-alueella sijaitsevat Apila-kirjasto, liikennepuisto sekä fiilispuisto. Liikennepuistossa lapsi pääsee harjoittelemaan liikennesääntöjä ja kokemaan polkuautolla ajamisen riemua. Fiilispuisto on liikennepuiston vieressä sijaitseva maksuton pelivälinelainaamo, jossa voi viettää aikaa erilaisten pelien ja leikkien merkissä. Lisäksi pienen ajomatkan päästä löytyy ilmainen Rataspihan Kotieläinhaka, jossa pääsee rapsuttelemaan veloituksetta lampaita ja seuraamaan hanhien elämää.

Seinäjoelta löytyy myös useita viihtyisiä leikkipuistoja, uimarantoja ja luontoreittejä, joissa viettää kesäistä päivää! Näitä voidaan tutkailla yhdessä ohjaajan kanssa lisää turvakodilla.

Seinäjoen alueella pääsee kulkemaan helpoiten omalla autolla. Turvakodilta voi myös lainata pyöriä, joilla lähialuetta pääsee tutkimaan. Esimerkiksi joen vartta pitkin kulkee puistomaiset ulkoilureitit turvakodilta aina Seinäjoen keskustaan asti. Lisäksi Seinäjoella kulkee edullisesti paikallisliikenne, jonka kyytiin pääsee helposti läheltä turvakotia.

LOPUKSI

Turvakodilta pääsee ulkoilemaan koska tahansa, mutta ulkoilujen turvallisuussuunnitelmat on hyvä kartoittaa aina yhdessä ohjaajien kanssa perheen tilanteen mukaan.

Joskus aikuisesta saattaa tuntua, että olisi hyvä sinnitellä vielä loman yli kotona hyvin haastavassakin tilanteessa, jotta lapset saavat viettää tavallisen loman. Haluamme kuitenkin kannustaa hakemaan apua ajoissa ja muistuttaa, että lapset aistivat aina kodin kireän ilmapiirin.  Joskus paras loma lapselle on päästä henkisesti ja fyysisesti turvalliseen ympäristöön.

TURVALLISTA KESÄÄ KAIKILLE!