Turvakodin ohjaajan tärkein työ on turvan luominen. Turvakodin seinät antavat turvapaikan, mutta ohjaajat luovat turvallisuuden tunteen. Ohjaaja on läsnä ihmisen elämän yhdestä kauheimmassa tapahtumassa; kun oma läheinen on väkivaltainen. Ohjaaja on ihminen, jonka edessä voi sortua, joka tukee ja kannattelee, että sinä voit toipua ja koota elämän palaset yhteen. Olemme syli, josta lapset ja aikuiset voivat hakea turvaa, lohtua ja voimaa.

Ohjaaja auttaa, jos/kun haluat aloittaa elämäsi uudelleen. Autamme asunnon etsimisessä, erilaisten tukien hakemisessa, palveluiden piiriin ohjaamisessa. Autamme, että sinä pääset takaisin turvalliseen elämään, johon meillä kaikilla on oikeus.

Vaikka yllä mainittu on meidän tärkein työnkuva, elämme turvakodilla silti niin tavallista arkea kuin vain pystymme. Ohjaajan työn kuvaan kuuluu myös paaaaljon kaikkea muuta, joita ei ammattikorkeakoulussa opeteta. Oli meilläkin koulussa luovan toiminnan menetelmiä, mutta ei siellä opetettu, miten saat polkutraktorin etupyörän jälleen pyörimään tai miten teet kiepin renkaissa. Hoidamme kaiken näköisiä asioita, mitä vastaan tulee, odotetusti ja odottamatta. Teemme ruokaa, leivomme, siivoamme, avaamme viemäreitä, korjaamme kaapin saranoita. Sulatamme auton lämmitysjohtoa föönillä ja murtaudumme omiin polkupyöriimme, kun avain on mennyt hukkaan. Yököt toimivat milloin joulutonttuina, pääsiäispupuina ja hammaskeijuina. Joulutonttu tuo lahjat kuusen alle, pääsiäispupu kehittelee suklaamunajahdin lapsille ja hammaskeiju nyppää heiluvat hampaat. Leikitään, pelataan, askarrellaan. Piiloleikki on yksi lasten lemppareista. Onhan turvakodilla tilaa, mihin itsensä jemmata. Itse istuin joskus puoli tuntia kodinhoitohuoneen allaskaapissa, ei muuten kukaan löytänyt. Hyvän ja kiireettömän hetken tullen pääsemme asiakkaiden kanssa pihalle, jossa lasten lemppareita on hippa ja liukumäet. Siellä me touhutaan mukana, ikään ja kokoon katsomatta, myös liukumäessä. Lisäksi kokoamme huonekaluja, opetamme kutomaan, tekemään sudokuja ja paljon muuta. Joitain asioita mekin jätämme kuitenkin ammattilaisille. Itse en korjannut pistorasiaa, vaikka sähkömiehen tytär olenkin, sen sai hoitaa sähkömies. Turvakodilla ei ole kahta samanlaista päivää, mutta joka päivä me nauramme.

Kyllä; nauramme. Nauramme paljon. Vaikka elämäntilanne olisi kamala, se ei estä, ettemme voisi nauraa ja viljellä huumoria. Joskus asiakkaan kanssa itketään niin kauan, että naurattaa. Joskus nauretaan niin kauan, että itkettää. Joskus nauramme ja itkemme yhtä aikaa. Vaikka elämäntilanne on kamala, elämä turvakodilla voi olla niin normaalia, kun vaan voi. Ja normaaliin elämään kuuluu hymy ja nauru. Huumori parantaa, eikä nauru vähennä tai väheksy asiakkaan kokemaa millään tavalla. Meillä saa nauraa. Toki meillä saa tuntea kaikki tunteet, mitä vain voi olla, mutta ennen kaikkea, meillä saa nauraa.

#hammaskeiju #pääsiäispupu #turvakodinelämää #elänaurarakasta #uskounelmiin #sinuavarten

Jos kotona ei ole turvallista olla, tule turvakotiin. Me olemme täällä juuri sinua varten ja teemme varmasti kaikkemme ja vähän enemmänkin, että pääset takaisin jaloillesi.

Terveisin,