Väkivalta on sellaista käyttäytymistä, joka pelottaa, loukkaa ja vahingoittaa sinua. Väkivaltainen seurustelukumppani haluaa kontrolloida ja hallita. Väkivalta mielletään helposti yksittäisiksi fyysisiksi väkivallan teoiksi. Väkivalta seurustelusuhteessa voi kuitenkin ilmetä monin eri tavoin:
- Fyysinen väkivalta on lyömistä, potkimista, repimistä, tönimistä, tukistamista, kuristamista jne. Fyysinen väkivalta on harvoin niin spontaania tai hallitsematonta kuin luullaan. On tärkeää muistaa, että pahoinpitely on väkivaltaa, vaikka se ei jättäisi näkyviä jälkiä.
- Henkisen väkivallan tunnistaminen on usein haastavaa. Se satuttaa sisältäpäin ja lisää pelon tunnetta. Kaikenlainen vähättely, pelottelu, häirintä, syyttely, uhkailu, painostaminen, pilkkaaminen ja nöyryyttäminen ovat henkistä väkivaltaa. Väkivaltaa on myös se, että kumppanisi estää sinua tapaamasta ystäviäsi tai perhettäsi tai vaatii sinua viettämään kaiken aikansa hänen kanssaan. Myös se, että kumppanisi uhkailee tekevänsä jotain itselleen tai sinulle, jos jätät hänet, on väkivaltaa.
- Seksuaalisella väkivallalla tarkoitetaan ei-haluttua, pakottavaa seksuaalista käyttäytymistä. Seksuaalista väkivaltaa on esimerkiksi ahdistelu, lähentely, ei-toivottu koskettelu, seksuaalisille materiaaleille tai välineille altistaminen ilman suostumusta, pakottaminen epämiellyttäviin seksuaalisiin tekoihin, pakottaminen seksiin ja raiskaus. Seksuaalisesta väkivallasta on vastuussa vain sen tekijä. Vaikka kumppanisi yrittäisi selitellä ja vähätellä tekoaan tai siirtää vastuuta sinulle, et ole koskaan vastuussa hänen teoistaan.
Jos mietit, onko se mitä kumppanisi tekee väkivaltaa vai ei, lue täältä millaisia tunnusmerkkejä seurusteluväkivallassa voi olla.
Jos seurustelukumppanisi on millään tavalla uhkaava tai väkivaltainen, sinun ei kannata jatkaa seurustelua. Seurustelukumppanissasi on varmasti paljon ihania puolia, ja hän on todennäköisesti hyvin pahoillaan satutettuaan sinua. Se ei kuitenkaan valitettavasti riitä. Väkivalta ei lopu itsestään. Sillä on taipumus lisääntyä ja muuttua vakavammaksi. Älä jää odottamaan sitä, vaan toimi heti.
Seurusteluväkivallan vaikutukset
Väkivalta vaikuttaa meihin monella tavalla. Voit tuntea olosi pelokkaaksi, surulliseksi ja väsyneeksi. Saatat haluta vetäytyä ja välttää muiden ihmisten kanssa olemista. Väkivaltaan liittyy monenlaisia tuntemuksia, monesti pelkoa ja häpeää. Nämä tunteet saattavat vaikuttaa myös siihen, uskaltaako väkivaltaan hakea apua.
Univaikeudet, vatsakivut, päänsärky ja levottomuus ovat tavallisia väkivallan seurauksia. Voi myös olla, että et jaksa keskittyä esimerkiksi opiskeluun tai työntekoon. Tämä on täysin normaalia. Sinulla voi myös esiintyä yllättäviä pelkotiloja tai kehollisia oireita. Väkivallan kokemukset varastoituvat kehoon ja voivat aktivoitua esim. tutuista äänistä tai tuoksuista.
Väkivaltakokemusten käsitteleminen auttaa usein tunnistamaan näitä oireita ja vähentämään niitä ajan kanssa. Apua hakemalla voit löytää tapoja käsitellä kokemuksiasi ja selviytyä kokemastasi väkivallasta.
Kuka tahansa voi joutua seurusteluväkivallan kohteeksi: se ei ole kiinni sukupuolesta, iästä, koulutuksesta, varallisuudesta tai asuinpaikasta. Jos sinä olet tai ystäväsi on väkivaltaisessa suhteessa, hae apua! Tärkeää on muistaa, että läheisissä suhteissa ei pidä joutua tuntemaan pelkoa. Jokaisella meistä on oikeus elää turvassa.
Lähde www.nettiturvakoti.fi