Hyppää sisältöön

Vanhemmuus tuo mukanaan tunteiden myllerryksen

Herkkä elämänvaihe aktivoi monenlaisia tunteita

Tuoreet vauvan vanhemmat elävät herkkää elämänvaihetta, jossa nivoutuvat yhteen vanhemmuusidentiteetin rakentuminen ja vastuu uudesta ihmiselämästä. Sisällä kuohuu tunteiden sekamelska – saman päivän aikana voi kokea iloa, huolta, pakahduttavaa rakkautta ja syyllisyyttä.

Omat lapsuuden kokemukset voivat aktivoitua, ja mielessä pyörivät vertailut omiin vanhempiin: Missä asioissa haluan olla samanlainen? Entä erilainen? Kaikki muistot eivät välttämättä ole positiivisia. Toisaalta ne voivat tuoda mieleen myös merkityksellisiä hetkiä – kuten sen, kun iltasatu luettiin kiireettömästi yhdessä sängyllä kainalokkain.

Väsymys kuormittaa – avun pyytäminen voi tuntua vaikealta

Unen rikkonaisuus tuo vauvaperheen arkeen omat haasteensa. Krooninen väsymys on kuin tahmea liisteri, joka vetää mielialaa alas ja tekee tavallisistakin asioista raskaita.

Yksin pärjäämisen eetos elää edelleen vahvana ja moni kokee avun pyytämisen vaikeaksi. ETKL:n ja Perinataalimielenterveys ry:n Miten pärjäät? -selvityksen (2024) mukaan suurimmat esteet avun saamiselle ovat halu pärjätä itse, pelko, ettei huolia oteta vakavasti sekä syyllisyyden ja häpeän tunteet. Siksi on tärkeää, että vanhempien jaksamisesta kysytään aktiivisesti – ja että tuesta kerrotaan kaikille perheille riippumatta siitä, jaksavatko he itse aktiivisesti etsiä ja pyytää apua.

Ensimmäiset 1 000 päivää ovat erityisen merkitykselliset

Odotusaika ja vauvan elämän ensimmäiset 1 000 päivää ovat tutkitusti ratkaisevia lapsen kehityksen kannalta. Näinä varhaisvuosina vauvan aivot kehittyvät huimaa vauhtia. Hän oppii säätelemään stressiä ja tunteita sekä olemaan vuorovaikutuksessa maailman kanssa.

Varhaisen hoivan vaikutukset voivat kantaa pitkälle aikuisuuteen – ja jopa seuraavaan sukupolveen. Myös oma vanhemmuuden tapa rakentuu usein sen pohjalle, millaista hoivaa itse on vauvana saanut. Siksi varhainen tuki on tärkeää – sekä vauvalle että vanhemmalle.

Apua on saatavilla – yksin ei tarvitse pärjätä

Joskus vauvaperheen haasteet ratkeavat yksinkertaisilla ratkaisuilla, joskus monimutkaisemmilla. Oli haaste sitten iso tai pieni, ETKL:n vauvaperheiden palvelut auttavat. Palvelumme ovat vauvaperheille maksuttomia.

Vauvaperheiden chatista saat valtakunnallisesti apua mm. vauvan vuorokausirytmiin, itkuisuuteen tai vanhempien uupumukseen liittyen.

Vauvaperheohjaajan kanssa voit keskustella puhelimitse tai kasvotusten arkea kuormittavista asioista tai puhua esimerkiksi synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.

Vauvaperheiden kohtaamispaikoista löydät vertaistukea muilta vanhemmilta. Jos tarvitset tiiviimpää tukea vanhemmuudessa, vauvaperheryhmä tai ensikoti voi olla ratkaisu. Mikäli sinulla on erityisen tuen tarve, voit saada synnytykseesi mukaan vapaaehtoisen doulan.

Lisätietoa palveluistamme löydät osoitteesta:

Vauvaperhe.fi – apua vauvaperheen jaksamiseen

Kirjoittaja Petra Gergov-Koskelo
Petra työskentelee vaativan vauvatyön asiantuntijana Ensi- ja turvakotien liitossa.