Hyppää sisältöön

Ero kahden kulttuurin perheissä

Kahden kulttuurin perhe eli perhe painii erotilanteessa samanlaisten kysymysten, tunteiden ja kokemusten kanssa kuin perhe, jonka vanhemmat jakavat saman synnyinmaan ja kulttuuritaustan.

Kahden kulttuurin eroihin liittyviä erityispiirteitä ovat esimerkiksi vanhempien ja lapsen asuinmaan valintaan,
lapsen huoltajuuteen,

kaksikielisyyteen ja

kaksikulttuurisen identiteetin tukemiseen liittyen.

Erotilanteessa kaksikulttuurinen perhe joutuu pohtimaan monenlaisia kysymyksiä: Minkä maan lainsäädäntöä erossa sovelletaan? Mistä ulkomaalaistaustainen vanhempi saa tietoa Suomen erokäytännöistä? Jääkö kumpikin vanhempi asumaan Suomeen? Miten toimitaan tilanteessa, jossa toinen vanhempi palaa kotimaahansa tai muuttaa
kolmanteen maahan? Kuinka lapsen kaksikielisyys ja kaksikulttuurisen identiteetin kehitys turvataan, kun vanhemmat eivät enää asu yhdessä?


Joskus kulttuurista syntipukki, jota vanhemmat käyttävät lyömäaseena kiistoissaan. Se asettaa lapsen ristiriitaiseen ja hämmentävään tilanteeseen.

Kulttuuri on tärkeä ja erottamaton osa lapsen minäkuvaa. Pahimmassa tapauksessa vanhempien kiistat johtavat tilanteeseen, jossa lapsi tuntee häpeää ja epävarmuutta omasta taustastaan. Vanhempien täytyy pyrkiä asettumaan lapsen asemaan ja hyväksyä tosiasiat: lapsen juuret ulottuvat kahteen eri maahan ja lapsen identiteetissä on kaksi yhtä arvokasta puolta myös eron jälkeen.


Vanhempien on vältettävä toistensa väheksymistä, etenkin lapsen kuullen, eikä lapsen tulisi koskaan joutua valitsemaan vanhempiensa tai heidän kulttuuriensa välillä isän tai äidin pyynnöstä. Vanhempien kulttuurien tulee näkyä eron jälkeen lapsen elämässä luonnollisella ja positiivisella tavalla. Lapsen myönteiset kokemukset auttavat häntä käsittelemään niitä vaikeita tuntemuksia, joita erotilanteeseen liittyy. Kieli on avain kulttuurien ja omien juurien ymmärtämiseen.

Vanhempien tuleekin pyrkiä turvaamaan lapsen oikeus ylläpitää ja
kehittää kummankin vanhemman äidinkieltä. Kaksikielisyys tukee lapsen identiteettiä ja avaa lapselle ikkunan kummankin vanhemman maailmaan. Kaksikielisyys luo myös parhaat edellytykset lapsen läheiselle suhteelle omiin isovanhempiinsa ja muihin sukulaisiin. Erotilanteessa vanhempien kannattaa pohtia perheen kielellistä ympäristöä ja miettiä, millaisia mahdollisuuksia lapsen kaksikielisyyden tukemiseen voi tarjota esimerkiksi erikielis