Etelä-Pohjanmaan maakunnassa asuu lähes 200 000 ihmistä. Valtaosalla menee ihan mukavasti, osalla jopa erittäin hyvin. Osalla ei mene. Elämä on ahdistavaa ja koko ajan saa olla varuillaan. Saattaa olla, että tunne on jatkunut jo vuosia ja siihen on tavallaan tottunut. Tai sitten on mennyt ihan mukavasti, ehkä jopa erittäin hyvin. Mutta yksi hetki on muuttanut kaiken. Väkivalta on tullut kuvioihin.

Etelä-Pohjanmaalla on musta aukko. Tuo aukko on turvakodin kokoinen. Sellaisen, mihin voi tulla,jos koti ei olekaan enää se turvasatama, millaiseksi sen toiveissamme miellämme. Silloin tarvitaan paikka mihin pääsee nopeasti ja missä voi rauhassa järjestää asioitaan kuntoon.

EU:n neuvoston suosituksen mukaan 10 000 asukasta kohden tulisi olla yksi turvakotipaikka. Etelä-Pohjanmaalla ei ole yhtään vaikka laskennallinen tarve olisi lähes 20 turvakotipaikkaa. Lähin turvakoti on Vaasassa ja siellä on 5 paikkaa. Ähtäristä on Vaasaan 160 kilometriä, joten jo pelkästään käytännön asioiden hoidon vuoksi etäisyys on liian pitkä.

Turvakotien toiminnan rahoitus on siirtynyt valtion kustantamaksi vuonna 2015. Suomi on sitoutunut turvakotipaikkojen lisäämiseen ja nyt onkin myönnetty lisärahoitus uusien turvakotien perustamiseen vuodelle 2018. Me olemme aloittaneet tilojen kartoittamisen Seinäjoelta. Toivottavasti sopivat tilat löytyvät, niin voimme tehdä hakemuksen uuden turvakodin perustamisesta. Kaiken mennessä nappiin turvakoti aukeaa kesän 2018 kynnyksellä.

Toivotaan, että aukko peittyy silloin.