Uusi vuosi on jo hyvää matkaa käynnissä, mutta luodaan katse vielä yhden blogitekstin verran taaksepäin ja käydään läpi yhdistyksen vuoden 2022 tärkeimpiä hetkiä, tapahtumia ja tilastoja.
Kevään osalta merkittävin tapahtuma oli huhtikuussa avoimien ovien merkeissä juhlitut turvakodin 4-v synttärit. Ihmiset saivat harvinaislaatuisen tilaisuuden, kun muutkin kuin asiakkaat pääsivät näkemään turvakotia sisältä käsin. Taapero-iän taakse jäämistä juhlittiin niin yhteistyötahojen kuin tavan kansalaistenkin kanssa. Paikalle eksyi tietenkin sankoin joukoin myös työyhteisön uteliaita perheenjäseniä ja sukulaisia. Avoimista ovista ja turvakodin synttäreistä voit halutessasi lukea huhtikuun blogikirjoituksesta.
Keväällä turvakodilla päätettiin lähteä jalkautumaan entistä aktiivisemmin. Aiemminkin ovat työntekijät mahdollisuuksien mukaan jalkautuneet, mutta nyt se haluttiin tehdä suunnitelmallisemmin. Tavoitteeksi asetettiin koko Etelä-Pohjanmaan kiertäminen. Ymmärsimme, että toimintamme on usein hyvin Seinäjoki-keskeistä, vaikka ympärillämme maakunnassa asuu pitkälti yli satatuhatta ihmistä. Jalkautuminen on toteutettu ständeilemällä siellä missä ihmiset ovat. Tämän lisäksi yhdistyksen esitteitä on jaettu ympäri maakuntien sosiaalitoimia sekä esimerkiksi Seinäjoen alueen hotelleihin. Vinkkinä muille jalkautumista miettiville: kaupat ja näiden pihat ovat loistavia paikkoja ihmisten tavoittamiseen. Meidän näkökulmastamme jalkautumiset ovat olleet huimia menestyksiä. Olemme kohdanneet ihmisiä, antaneet tietoa turvakodista ja lähisuhdeväkivallasta sekä kuulleet ihmisten tarinoita aiheesta ja välillä hieman aiheen vierestäkin. Vielä on maakuntaa kiertämättä, mutta työ jatkuu tänäkin vuonna.
Ylipäätään yhtenä vuoden 2022 teemana oli turvakodin, yhdistyksemme avopalveluiden sekä lähisuhdeväkivallan ilmiön esille nostaminen. Tämä on sisältänyt mainittujen jalkautumisten lisäksi oppilaitos- ja luentovierailuja, koulutustilaisuuksia, lukuisten yhteistyökumppaneiden ja opiskelijoiden vierailuja turvakodilla sekä aktiivisemman sosiaalisen median. Yhdistyksemme on ollut muun muassa mukana järjestämässä yhdessä rikosuhripäivystyksen sekä Sote-uudistus Etelä-Pohjanmaan kanssa ”Väkivaltatyö kuuluu kaikille” -koulutuskiertuetta. Kiertue oli suunnattu sosiaali-, terveys- sekä sivistystoimen työntekijöille ja sen sisältö keskittyi lähisuhdeväkivallan tunnistamiseen ja avun piiriin ohjaamiseen. Koulutus toteutettiin jokaisella hyvinvointialueen perhekeskusalueella sekä kaksi kertaa etätoteutuksena. Haluamme koko maakunnan tietävän meistä sekä ymmärtävän lähisuhdeväkivallan olemassaolon. Arvioimme tavoittaneemme kaiken kaikkiaan reilusti yli tuhat ihmistä vuoden aikana erilaisten kohtaamisten merkeissä.
Syksyllä koitti jälleen Kansallisen väkivaltaobservatorion Valoa, ei väkivaltaa- kampanja. Tänä vuonna turvakodin ja avopalveluiden työntekijät jalkautuivat Seinäjoella K-Citymarket Päivölään kertomaan yhdistyksen toiminnasta ja lähisuhdeväkivallasta sekä tietenkin jakamaan heijastimia ja karkkia. Kampanjapäivänä 25.11. yhdistys järjesti toimintaa myös Kauhajoella.
Olemme onnekkaita, sillä vuoden aikana saimme olla kohteena kolmelle hyväntekeväisyystempaukselle. Näitä olivat harrastejalkapallojoukkue Apollon hyväntekeväisyyshuutokauppa, Etelä-Pohjanmaan ensihoitoyksikön kalenteriprojekti sekä naiskuoro Sorjan Äidiltä tyttärille-konsertti. Valtava kiitos näistä! Tuotot kohdennetaan aina asiakkaiden hyvinvoinnin tukemiseen ja lisäämiseen.
Työyhteisönä vuosi oli meille hyvä. Panostimme työhyvinvointiin traumaorientoituneessa työnohjauksessa, olemme viihtyneet töissä, viettäneet tärkeitä yhteisiä hetkiä myös turvakodin ulkopuolella sekä järjestäneet vuorotellen tyhy-toimintaa koko työyhteisölle omien mielenkiintojemme mukaan. Olemme ottaneet toisistamme mittaa molskilla, rauhoittuneet joogatunnilla ja löytäneet aivan uusia puolia itsestämme Burleskin avulla. Työyhteisö on meille iso voimavara, halutessasi pääset lukemaan siitä tarkemmin syyskuun blogista. Mainitsemisen arvoisena asiana on tittelimme muutos, joka kuvastaa paremmin tekemäämme työtä: Emme ole enää ohjaajia, vaan väkivalta- ja kriisityöntekijöitä.
Olemme vuoden aikana tehneet tutustumiskäyntejä myös muihin turvakoteihin. Kesän alussa vierailimme Kokkolan turvakodissa ja syksyllä Tampereella Kaukajärven ja Hämeenkadun turvakodeissa. Toisiin turvakoteihin tutustuminen antaa aina uutta perspektiiviä ja mietittävää myös omaan työhömme. Kiitos näistä vierailuista kollegoille ja toivottavasti yhteistyö ja yhteydenpito jatkuu tiiviinä.
Vuoden aikana meillä oli yksi opiskelija, josta harjoittelun jälkeen tuli aktiivinen ja tärkeä sijainen meille. Hänen harjoittelustaan voit käydä lukemassa lisää tästä. Samainen opiskelija toteutti opiskelukaverinsa kanssa turvakodille ryhmätoiminnan oppaan opinnäytetyönään. Opas tulee antamaan meille paljon uusia työkaluja ryhmätoimintaan.
Lukuja asiakkaistamme vuodelta 2022:
Asiakkaita turvakodissa oli vuoden aikana yhteensä 180, joista aikuisia 103 ja lapsia 77. Kasvua asiakasmäärässä lähes 40 % verrattuna vuoteen -21, jolloin asiakkaita 131 (aikuisia 86 ja lapsia 45). Erityisenä mainintana aikuisten miesten asiakasmäärän nouseminen: vuonna -21 turvakodissa oli asiakkaana kuusi miestä eli noin 7 % kaikista asiakkaista, kun taas vuonna -22 miehiä oli 11 eli hieman yli 10 % kaikista asiakkaista. Tämän kehityksen toivomme jatkuvan jatkossakin. Vuonna 2022 aikuisten keski-ikä oli hieman alle 40 vuotta ja lasten hieman alle 7 vuotta. Eniten asiakkaita oli aikavälillä heinäkuu-marraskuu. Turvakotijakson pituuden keskiarvo oli 16 vuorokautta, mutta neljännes jaksoista kuitenkin vain 1-3 vuorokautta. Asiakkaistamme 40 % oli Seinäjoelta, mutta kaikkiaan asiakkaat 32 paikkakunnalta.
Avopalveluissa asiakkaita oli vuoden aikana 136, kasvua 33 % verrattuna vuoteen -21. Asiakkaita ohjautui avopalveluihin 22 eri paikkakunnalta. Chateissä (Apua eroon, Apua väkivaltaan ja Lasten ja nuorten -chat) tavoitettiin asiakkaita yhteensä 237 vuoden aikana.
Tapaamispaikkatoimintaa toteutettiin Suupohjan alueella ja viime vuonna valvottuja tapaamisia oli 36, tuettuja tapaamisia 42 ja turvattuja tapaamisia, eli puhallutuksia 171. Tapaamispaikassamme suoritettiin myös laatukriteerien auditointi 8.11.2022. Auditoinnissa käytiin läpi rakenne-, prosessi- ja tuloskriteerit ja selvitettiin, millä tavalla yhdistyksessä toimitaan kriteereissä mainittujen asioiden osalta. Auditointiraporttiin oli kirjattu, että tapaamispaikassa järjestettävät palvelut toteutetaan laadukkaasti ja palvelusopimuksessa määriteltyjen ehtojen mukaisesti. Tapaamispaikkamme fyysinen sijainti on hyvä ja tilat toimintaan sopivat. Toiminnastamme välittyy lapsilähtöisyys ja asiakkaan kunnioittaminen. Lapsen oikeus ja etu ovat keskeisiä toimintaa ohjaavia arvoja ja myös vanhemmat kokevat tulevansa hyväksytyiksi vanhempina ja saavat kannustusta, ohjausta ja palautetta vanhemmuudestaan.
Yhdistyksemme on toiminut myös hankekumppanina Ensi- ja turvakotien liiton ”Nuoret väkivaltaa vastaan” -hankkeessa. Tarkempaa tietoa hankkeen taustasta, tavoitteista ja toiminnasta voit lukea täältä. Hankkeen myötä olemme päässeet muun muassa tutustumaan TikTokin maailmaan ja luoneet hankkeen @vakivallaton tilille nuorille kohdennettua sisältöä turvallisista ihmissuhteista.
Iloksemme myös avustuskeskus STEA on huomioinut palveluidemme vaikuttavuuden ja vuosittain kasvavan kysynnän, myöntäen meille lisäavustusta yhden väkivalta- ja kriisityöntekijän palkkaamiseen. Rekry polkaistiin alkuvuodesta käyntiin ja odotamme jo malttamattomina lisävahvistusta avopalveluiden tiimiimme!