Kun vauva- ja pikkulapsiperheessä tarvitaan tukea, apua ja ohjausta;
VAUVAPERHETYÖ

Yhteystiedot
p. 050 917 2358    ensikoti(at)letk.fi
Mustamäenkatu 74, 15610 Lahti, fax 03 734 0901
Ensikodin johtaja:
Sirpa Lampinen, p. 050 309 0911  /  sirpa.lampinen(at)letk.fi
Paikkatiedustelut:
Anna Haverinen, p. 044 335 6905  /  anna.haverinen(at)letk.fi
Opiskelija-asiat:
Sari Haataja, p. 050 917 2358  / sari.haataja(at)letk.fi
Mirva Marttila, p. 050 917 2358  / mirva.marttila(at)letk.fi

Palvelukuvaus
Opas: Vauvan motorisen kehityksen tukeminen (Ensikoti, opinnäytetyö2017)
Ensikoti 5-2024


Ensikotiin tullaan, jos vanhemman / vanhempien omat voimat eivät riitä vauvan kanssa arjessa selviytymiseen. Syynä selviämättömyyteen voi olla mm. vauvan hoidossa tarvittavien taitojen puute, sairaus, uupumus, yksinäisyys, parisuhteen ongelmat, mielenterveysongelmat, päihteiden käyttö tai jokin akuutti elämäntilanne.

Yhteydenoton ensikotiin tulosta voi tehdä perhe itse tai jokin perheen lähellä oleva taho kuten neuvola, äitiyspoliklinikka tai sosiaalitoimi. Sosiaalitoimi päättää perheen sijoittamisesta ensikotiin myöntämällä maksusitoumuksen ensikotijaksolle.

Ensikotiin toivotaan tultavan raskauden loppuvaiheessa; viimeistään kuukausi ennen laskettua aikaa. Raskauden loppuvaihe ensikodissa antaa mahdollisuuden ns. masuvauva-työskentelylle, joka on tärkeää aikaa luoda vanhemmalle mielikuva vauvasta.

Ensikotijakson kustannuksista vastaa asiakkaan asuinkunta voimassa olevan hinnaston mukaisesti.

Ensikoti tarjoaa ympärivuorokautista tukea vauvaperheille. Ensikotityön painopisteenä on tukea vauvan ja vanhemman välistä vuorovaikutussuhdetta, vauvan hyvää hoitoa ja kehitystä sekä vahvistaa vanhempien voimavaroja. 


Tavoite

Ensikotijakson tavoitteena on, että vanhemmalla kehittyy tarvittavat taidot ja voimavarat selvitä vauvan kanssa turvallisesti elämässä. Ensikotiperheelle suunnitellaan perhekohtaisesti jatkotyö.

Ensikotityöskentelyä kehitetään vastaamaan koko perheen tarpeita. Ensikotityön lisäksi vanhemmille voidaan tarjota myös esimerkiksi ero- tai väkivaltatyöntekijän tukea.

Työskentely Ensikodissa:

  • vanhemman ja lapsen välisen varhaisen vuorovaikutuksen konkreettinen tukeminen
  • vauvan kehityksen havainnointi ja tukeminen yhteistyössä vanhemman kanssa
  • korjaavien ja korvaavien hoitokokemuksien tarjoaminen vauvalle
  • kiintymyssuhde häiriöiden tunnistaminen ja korjaava työskentely
  • vauvan ja vanhemman vuorovaikutuksen videointi sekä rakentavan palautteen anto
  • asiakkaan tukeminen omien voimavarojensa löytämisessä ja arkielämän hallinnassa
  • ensikodin päiväryhmät
  • perhekohtainen työskentely
  • yhteisöllinen toiminta
  • yksilö- ja paritapaamiset
  • räätälöity perhekohtainen tuki

Varhaisen vuorovaikutuksen lisäksi Ensikodissa opetellaan itsenäisessä elämässä tarvittavia käytännön taitoja, kuten siivousta, pyykinpesua ja talousasioiden suunnittelua. Sosiaalisten taitojen vahvistuminen sekä kasvu vanhempana ja parisuhteessa ovat ensikotijakson työskentelyssä mukana.

Työryhmä koostuu sosiaali- ja terveydenhoitoalan moniammatillisista työntekijöistä, joilla on varhaisen vuorovaikutuksen ja kiintymyssuhdehäiriöiden tunnistamisen erityiskoulutus ja osaaminen sekä traumatyön koulutus.

Yhteystiedot
Baby Blues -vauvaperheohjaus,
p. 0500 717 696   babyblues(at)letk.fi
Vesijärvenkatu 11 B, 15140 Lahti
Vauvaperheohjaus esite 6-2024

 


Tukea odotusaikana sekä vauvan syntymän jälkeen.

Vauvan syntymä voi kuormittaa perhettä monella tavalla. Lähes jokainen äiti on synnytyksen jälkeen herkistynyt ja mielialat vaihtelevat. Herkistyminen auttaa äitiä vastaamaan vauvan tarpeisiin. Synnytyksen jälkeinen masennus voi ilmaantua täysin yllättäen tai tulla hiipien ja syvetä vähitellen. Masennuksen oireina on usein unettomuus, itkuisuus, syyllisyydentunteet ja halu eristäytyä. Joskus oireet voivat alkaa jo odotusaikana. Mikäli alakuloisuus tuntuu kestävän pitkään, niin tällöin kannattaa hakea apua.

Myös parisuhde muuttuu vauvan syntymän myötä ja uusissa rooleissa voi olla hakemista. Vanhemmuuteen asettuminen ei välttämättä tapahdu ihan hetkessä, ja vanhemmat voivat kuormittua uudessa elämäntilanteessa.

Vauvaperheohjauksen tavoitteena on

  • tukea varhaista vuorovaikutusta vauvan ja vanhempien välillä
  • ilon löytäminen vauvasta ja perhearjesta
  • tukea vanhemmuutta ja parisuhdetta
  • ennaltaehkäistä vanhempien uupumista ja äidin masennusta
  • auttaa perhettä löytämään omat voimavaransa ja toimivia verkostoja tuekseen

Vauvaperheohjausta

  • asiakastapaamiset työntekijän luona, yksilö-, pari- tai perhetapaamiset
  • kotikäyntejä
  • vauvojen uniohjausta
  • puheluja
  • vauvaperheiden chat
  • etätapaamisia, esim. Teams
  • odotusajan työskentelyä

Palvelu on asiakkaalle maksutonta, eikä lähetettä tarvita. Yhteyttä voi ottaa asiakas itse, läheinen tai työntekijä.

Uniohjausta avopalveluna
Vesijärvenkatu 11 B, 15140 Lahti
p. 0500 717 696
babyblues(at)letk.fi
Unirytmitysohjevihko 10-2022

 


Vastasyntyneet vauvat nukkuvat suurimman osan vuorokaudesta, ja valveillaolo muodostuu pääosin syömisestä. Pikkuhiljaa unen määrä vähenee, ja pisimmät unijaksot alkavat sijoittua yöhön ja vauva alkaa valvoa enemmän päiväaikaan. Joskus näin ei tapahdukaan, vaan vauvalla on epäsäännöllinen vuorokausirytmi, joka kuormittaa vanhempia. Tällöin apua saa uniohjauksesta, jossa työntekijän kanssa pohditaan keinoja tukea vauvan unta ja löytää perheelle sopivampi vuorokausirytmi. Uniohjauksessa tukea saa yksilöllisesti ja perheen tarpeiden mukaan.

Yhteystiedot
Doula -synnytystukihenkilötoiminta

Yhteydenotot ensisijaisesti sähköpostilla doula(at)letk.fi
p. 0500 717 696 / 0440 883191

Doula 5-2024
Vapaaehtoisdoulatoiminta palvelukuvaus


Mikä on Doula?

Vapaaehtoisdoula on koulutettu synnytystukihenkilö, joka tarjoaa tukeaan perheille, joissa on erityisen tuen tarve. Erityisen tuen tarve on laaja käsite, jolla tarkoitetaan sellaisia taloudellisia, terveydellisiä ja sosiaalisia tilanteita, joissa tulevan vauvan kannalta on tärkeää, että hänen vanhempansa saavat tukea odotukseen ja synnytykseen.

Vapaaehtoisdoulan voi saada esimerkiksi silloin, kun perheessä on vaikea taloudellinen tilanne, synnyttäjä on alle 18-vuotias, turvapaikanhakija tai perheessä on vakava päihde- tai mielenterveysongelma tai jokin muu erityinen tuen tarve vauvan tai synnyttäjän näkökulmasta katsottuna.

Ottaessasi yhteyttä doulakoordinaattoriin, voit vielä keskustella tilanteestasi tarkemmin.

Mitä Doula maksaa?

tukihenkilön saaminen on perheelle maksutonta.

Voit ottaa meihin yhteyttä alla olevalla yhteydenottolomakkeella. Yhteydenottopyyntösi käsitellään luottamuksellisesti. Yhteydenottopyynnöt luetaan arkena ja sinuun otetaan yhteyttä mahdollisimman pian. Kirjoita lomakkeeseen sähköpostiosoitteesi, jotta voimme olla yhteydessä. Puhelinumerosi voit kirjoittaa lisätietoja kohtaan. 

Yhteydenottolomake Baby Blues

Yhteystiedot
Peukaloinen
p. 050 361 4460  ja  050  345 2990
peukaloinen(at)letk.fi
Loviisankatu 14 B 24, 15100 Lahti
Palvelukuvaus
Peukaloinen 8-2024


Vauvaperheryhmä Peukaloisen toiminta on suunnattu perheille, joissa on 0 – 2 -vuotias lapsi tai vauvaa odotetaan pian saapuvaksi. Peukaloiseen hakeutumisen syynä voi olla esim. yksinäisyys, väsymyskierre tai masennus. Arjen kuormittavuus tai vauvan uni- ja syömispulmat ovat riittävä syy olla meihin yhteydessä.

Toiminnan tarkoituksena on voimavarojen löytäminen arjessa selviytymiseen sekä äidin ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tukeminen siten, että äiti ja lapsi löytävät ilon toisistaan.

Miten Peukaloinen toimii?

Hyvä arki on sekä vauvan että koko perheen hyvinvoinnin perusta. Peukaloisen päiväryhmässä eletään yhdessä arkea, joka tukee vauvaperheen vuorokausirytmiä ja auttaa vahvistamaan omia voimavaroja.

Vauvaperheryhmä on neljän (max viiden) äidin- ja vauvaparin muodostama vertaisryhmä, joka kokoontuu yhteen kolme kertaa viikossa, aina viisi tuntia kerrallaan. Sama ryhmä kokoontuu puolen vuoden ajan.

Ryhmässä toimiminen tukee vanhemman ja vauvan varhaista vuorovaikutusta ja perheen välisten suhteiden muodostamista. Osallistujien omat toiveet ja tarpeet määrittelevät, mitä ryhmässä tehdään. Ryhmässä on mahdollista käsitellä omia vaikeuksia, vahvistaa voimavaroja sekä muodostaa omaa perhearkea tukevia toimintatapoja.

Viikoittaisen ryhmätoiminnan lisäksi Peukaloisessa toteutetaan perhe- ja yksilötapaamisia sekä intensiiviviikko yhdessä vertaisryhmän kanssa.

Kiinnostuitko? Ota yhteys!
Peukaloiseen voi ottaa yhteyttä ympäri vuoden. Kerromme sinulle mielellämme lisää toiminnastamme. Vertaisryhmät alkavat kaksi kertaa vuodessa.

Palvelu on asiakkaalle maksutonta.

Voit ottaa meihin yhteyttä alla olevalla yhteydenottolomakkeella. Yhteydenottopyyntösi käsitellään luottamuksellisesti. Yhteydenottopyynnöt luetaan arkena ja sinuun otetaan yhteyttä mahdollisimman pian. Kirjoita lomakkeeseen sähköpostiosoitteesi, jotta voimme olla yhteydessä. Puhelinumerosi voit kirjoittaa lisätietoja kohtaan. 

Yhteydenottolomake Päiväryhmä Peukaloinen