Pakolaisnuoria yli 30 vuotta kotouttaneen perheryhmäkodin toiminta loppuu

Turun ensi- ja turvakoti ry:n perheryhmäkodissa on 33 vuoden aikana tuettu suomalaiseen yhteiskuntaan noin 200 ilman huoltajaa Suomeen saapunutta alaikäistä pakolaisnuorta. Toiminta päättyy heinäkuussa 2025, kun Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kilpailutuksessa ei tullut jatkoa.
”Perheryhmäkodissamme on tehty ihmeitä, kun lähes kaikki nuoret ovat kotoutuneet Suomeen hyvin, vaikka ovat vasta maahan saapuneita. Toki nuoret tässä sen työn tekevät. He ovat jo valmiiksi motivoituneita kestämään suomalaisen yhteiskunnan tuomat haasteet”, sanoo perheryhmäkodin lähijohtaja Tatu Iisakkila.
Turun perheryhmäkodissa pyritään osallistamaan nuoret omaan kotoutumisprosessiinsa mahdollisimman hyvin. Perheryhmäkoti on yhteisönä turvallinen ja rauhallinen paikka tulla osaksi muuta yhteiskuntaa. Perheryhmäkotiin voidaan sijoittaa samaan aikaan seitsemän nuorta ja nuoret asuvat siellä, kunnes täyttävät 18 vuotta.
”Parhaiten onnistumistamme kuvaa se, että nuoret ovat alusta lähtien kokeneet perheryhmäkodin omaksi kodikseen ja osallistuneet toimintaamme myös asumisajan jälkeen. Viime vuosina etenkin nuorten vertaisryhmätoiminta ja kokemustoimijatoiminta on olleet suosittuja”, Iisakkila sanoo.
Hyvinvointialueiden kilpailutukset, palveluiden heikentyminen ja hallituksen maahanmuuttopoliittiset leikkaukset vaikuttavat erityisen vahvasti niihin, joiden asema on jo valmiiksi haavoittuva, kuten monikulttuurisiin perheisiin – ja erityisesti lapsiin.
Turun ensi- ja turvakoti ry:n perheryhmäkodin toiminnan lakkauttaminen tarkoittaa, että monelta nuorelta katoaa ainoa paikka mitä he ovat voineet kutsua kodikseen.
”Nuoret ovat kommentoineet lopettamispäätöstä suurella harmituksella. Perheryhmäkodissa tutut ohjaajat ovat olleet luomassa vakautta, jota nuorten elämässä on lähtökohtaisesti niin vähän.”
Iisakkila kertoo perheryhmäkodin kokemuksista Ensi- ja turvakotien liiton järjestämässä Kaikki lapset –maailman webinaarissa 12.6.
Webinaari vastaa ammattilaisten tarpeeseen auttaa monikulttuurisia lapsia paremmin
Ensi- ja turvakotien liitto järjestää Kaikki lapset maailman -webinaarin 11.–12. kesäkuuta. Maksuton webinaari tarjoaa tietoa ja konkreettisia työkaluja monikulttuuristen vauva- ja lapsiperheiden sekä nuorten hyvinvoinnin tukemiseen. Webinaariin on ilmoittautunut yli 330 osallistujaa.
Ohjelmassa käsitellään muun muassa kulttuurisensitiivistä kohtaamista, varhaisen tuen merkitystä sekä keinoja vahvistaa lapsiperheiden osallisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa. Tutustu ohjelmaan: Webinaari: Kaikki lapset maailman – Ensi- ja turvakotien liitto
”Kaikilla lapsilla on oikeus turvalliseen arkeen, nähdyksi tulemiseen ja yksilölliseen tukeen – riippumatta taustasta, kielestä tai kulttuurista. Webinaari kokoaa asiantuntemusta ja käytännön keinoja tämän tavoitteen edistämiseksi”, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton monikulttuurisuustyön asiantuntija Tiuku Pennola.
Ensi- ja turvakotien liitto on jo 80 vuotta tehnyt työtä vauvojen, lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin eteen. Liitto tarjoaa valtakunnallisesti tukea myös monikulttuurisille perheille esimerkiksi lähisuhdeväkivaltatyössä, vauvaperhetyössä sekä eroon liittyvissä haasteissa.
Kuva: Unsplash