Ihokosketus on erittäin tärkeää ihmisille ja elintärkeää pienille lapsille. Kun vastasyntynyt saa mahdollisuuden olla ihoa vasten, se helpottaa siirtymistä kohdun ulkopuoliseen elämään sillä syntyminen on lapselle mullistava kokemus. Iholla on tärkeä tehtävä; tuntoaistina toimiminen. Iho tunnistaa esimerkiksi, onko kylmä vai lämmin – mutta tuntoaisti kertoo paljon muutakin. Silittäminen ja halaaminen on tapa kommunikoida ja välittää tunteita.

Ihokontakti ja kosketus ovat erittäin tärkeä tapa välittää läheisyyttä, turvallisuutta, hellyyttä ja rakkautta. Ihokontakti on tärkeää, sillä vauva ei ole vielä oppinut puhumaan eikä täysin ymmärtämään sanallista viestintää.

Silittäminen, taputtaminen, halaaminen, kantaminen ja hierominen vahvistaa, sinun ja vauvasi välisiä siteitä. Samalla kosketus lisää oksitosiinihormonin eritystä. Oksitosiinihormonilla on monia tärkeitä ominaisuuksia –se muun muassa rentouttaa ja parantaa.

Vauvahieronta on perinteinen tapa stimuloida lapsen läheisyyden ja ihokontaktin tarvetta. Hieronta auttaa myös kehittämään lapsesi kehokäsitystä ja motoriikkaa. Vauvahieronta voi myös auttaa lastasi nukahtamaan helpommin. Hieronnassa kannattaa käyttää muutama tippa vauvaöljyä.

Hieronta on mukavinta, kun vauva on tyytyväinen ja hyväntuulinen. Aterian jälkeen on hyvä odottaa noin 30 minuuttia, että vatsalaukku on ehtinyt tyhjetä. Vastasyntyneelle riittää noin 10 minuutin hieronta. Vauvaa voit tietenkin hieroa lyhyen ajan, milloin tahansa, esimerkiksi imetyksen, pulloruokinnan tai nukuttamisen yhteydessä.

Hieronta iltaisin ennen nukkumaan menoa tekee vauvastasi rauhallisen, rennon ja luo hänelle turvallisuuden tunteen ennen nukahtamista.

Päiväryhmä Untuvassa pyrimme hieromaan vauvoja ja taaperoita aamutuokion yhteydessä. Näin ollen lapsi sekä äiti saavat yhteisen mukavan kokemuksen, jonka he luontevasti voivat siirtää kotiin.

Vauvahierontaliikkeitä:

Seuraava hieronta kestää noin 10-15 minuuttia. Liikkeet toistetaan vähintään 6 kertaa.

1. Hieronta aloitetaan sivelemällä vauvaa päälaelta poskia pitkin leuan alle. Lisäksi voit tehdä sormenpäillä hierovia liikkeitä vauvan hiuspohjaa pitkin.

2. Aseta etu- ja keskisormesi vauvan korvalehden taakse ja peukalo korvan päälle. Hiero hennosti pyörivin liikkein korvalehden ulkoreunaa pitkin korvalehden alaosaan. Voit hieroa pyörivillä liikkeillä myös vauvan kallonpohjaa kohti korvia.

3. Laita kätesi vauvan selän alle siten, että peukalosi jää vauvan rinnan päälle. Hiero sormilla lapaluiden välisiä lihaksia kevyesti pyörivin liikkein. Kiinnitä huomiota siihen, ettet hiero lapaluita tai selkärankaa, vaan pelkästään lihaksia.

4. Sivele vauvan rintakehää koko kämmenelläsi liu’uttamalla käsiä rinnan päältä kainaloiden alle ja edelleen kylkiä pitkin alas ja kylkikaarta sekä rintalastaa pitkin takaisin ylös. Hierontaliike muodostaa ison soikion. Tee käsilläsi pieni ympyrä vauvan kainalosta rintaan päin.

5. Sivele vauvan koko käsivartta aloittaen olkapäästä kyynärpäähän ja edelleen ranteeseen asti. Sivele kevyesti pyörivin liikkein vauvan kämmenpohjaa ja liu’uta vauvan jokainen sormi erikseen peukalosi, etusormesi ja keskisormesi välissä. Tee sama myös toiselle kädelle.

6. Aseta toinen kätesi vauvan vatsalle rinnan alapuolelle ja sivele koko kämmenellä vartaloa alavatsaan asti. Aseta toinen kätesi aloitusasentoon ennen kuin kohotat toisen käden vauvan iholta pois. Jatka sivelyä muutamia kertoja, siten että toinen käsi koskettaa koko ajan vauvan vatsaa.

7. Tee vasemmalla kädelläsi myötäpäivään kokonainen ympyrä vauvan navan ympärillä. Tee perään oikealla kädelläsi myötäpäivään puoliympyrä vauvan navan oikealla puolella.

8. Hiero vuorokäsin vauvan jalat nivusista polven kautta varpaisiin asti, välttäen hieromasta polven päältä. Sivele myös reiden alta kantapäähän asti käsilläsi vuorotellen. Hiero toinen.

9. Sivele kevyesti etusormella vauvan jalkapohjaa kantapäästä varpaisiin ja takaisin. Tee sormellasi myötäpäivään pieniä ympyröitä koko jalkapohjan alueella. Hiero myös kantapää! Voit myös pyöritellä kevyesti jokaista varvasta erikseen sormiesi välissä.

10. Käännä vauva vatsalleen. Aseta kätesi vierekkäin vauvan selän päälle ja sivele selkää sivuille päin. Sivele kevyesti peukaloilla selkärangan viereiset lihakset ulospäin pyörivin liikkein kulkien ylhäältä alas. Kuljeta vielä kevyesti kätesi peräkkäin vauvan selkää pitkin ylhäältä alas nilkkoihin saakka.

Lopuksi pue vauva lämpimästi tai kapaloi hänet ja helli sekä keinuttele häntä sylissäsi!

Lähde: http://www.hus.fi/