Lapsella on oikeus elämään, turvallisuuteen ja hyvinvointiin – perusoikeuksiin, jotka ovat kirjattuna YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, johon Suomikin on sitoutunut. Silti liian moni suomalainen lapsi (89 000) elää perheessä, jossa vanhemman päihdeongelma uhkaa näitä perusoikeuksia.
Vanhemman alkoholin käyttö vaikuttaa haitallisesti lapsen kehitykseen ja turvallisuuden tunteeseen. Tutkimusten mukaan vanhemman päihdeongelma on vakava riski lapsen terveydelle.
Huolestuttavaa on, että Suomessa suunnitellaan alkoholipolitiikan vapauttamista sallimalla alkoholin kotiinkuljetus. Tämä lisäisi alkoholin saatavuutta ja pahentaisi monen alkoholiongelmaisen tilannetta, heikentäen samalla lapsen turvallisuutta kotona. YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen perustuvaa lapsivaikutusten arviointia ei ole lainsäädännön muutosehdotukseen liittyen ole myöskään tehty.
Samaan aikaan, kun alkoholin saavutettavuutta ollaan helpottamassa, päihdeongelmiin apua tarjoavien järjestöjen rahoitukseen kohdistuu leikkauksia. Päihdetyötä tekevät järjestöt ovat toistuvasti ilmaisseet huolensa siitä, että palveluiden saatavuuden heikkeneminen ja ennaltaehkäisevän työn supistuminen vaarantavat lapsiperheiden hyvinvoinnin ja lisäävät lastensuojelun kuormitusta entisestään. Tämä yhtälö on lapselle kestämätön.
Lapsella on oikeus päihteettömään kotiin. Alkoholipolitiikan liberalisoinnin sijaan tulisi panostaa päihdepalveluihin ja ennaltaehkäisyyn, jotta lapsille voidaan taata turvallinen kasvuympäristö ja terve tulevaisuus.
Henna Hovi
Toiminnanjohtaja
Kymenlaakson Ensi- ja turvakotiyhdistys ry
Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin Kouvolan Sanomat -lehdessä:
https://www.kouvolansanomat.fi/paakirjoitus-mielipide/8083864