Marraskuu on tänä vuonna turvakotien valtakunnallinen kampanjakuukausi vammaisten henkilöiden kohtaamaa lähisuhdeväkivaltaa vastaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vetämän kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta vammaisten ja toimintarajoitteisten henkilöiden kokemasta väkivallasta ja siitä, että turvakodista kuka tahansa voi hakea apua lähisuhdeväkivaltaan.

Vammaiset henkilöt kohtaavat enemmän väkivaltaa kuin vammattomat

Tutkimusten mukaan esimerkiksi toimintarajoitteisilla nuorilla on kaksinkertainen todennäköisyys kokea fyysistä väkivaltaa vanhempien tai muiden huoltapitävien aikuisten toimesta. Vammaisten henkilöiden kokemaa väkivaltaa ei aina oteta vakavasti ja he ovat usein myös palveluissa väliin putoajia. Kampanja muistuttaa tunnistamaan, että myös vammaiset henkilöt kokevat lähisuhdeväkivaltaa ja neuvoo hakemaan apua  tarvittaessa esimerkiksi turvakodeista. Turvakotien esteettömyyden tason ja vapaat paikat voi tarkistaa Nollalinjan auttavasta puhelimesta. Nollalinjan puhelinnumero on 080 005 005 ja verkko-osoite www.nollalinja.fi.

Ensimmäinen askel väkivallan kierteen katkaisemiseksi on asiasta kertominen luotettavalle henkilölle. Omista kokemuksistaan voi kertoa esimerkiksi ammattilaiselle tai ystävälle. Niin kauan kun väkivalta pysyy salaisuutena, se voi pitkittyä ja muuttua vakavammaksi. Kertomalla lähisuhdeväkivallasta on mahdollista saada tilanteeseen apua ja tukea.

Turvakodista apua saa kellon ympäri

Turvakodit ovat auki ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Turvakoti on maksuton eikä lähetettä tarvita. Turvakodissa lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokenut saa turvallisen väliaikaisen asuinpaikan, ammatillista tukea, neuvontaa sekä apua, jotta väkivalta loppuisi.

Turvakotiin voi tulla yksin tai lasten kanssa. Turvakodin työntekijöillä
on erityisosaamista lähisuhdeväkivallasta ja sen ilmenemismuodoista.
Työntekijät ovat saaneet koulutusta vammaisten henkilöiden kokeman väkivallan erityispiirteistä. Nollalinjan puhelinpäivystäjä tietää kaikkien turvakotien esteettömyyden tason ja näkee vapaana olevat turvakotipaikat. Päivystäjä auttaa sinua mielellään löytämään sopivan turvakodin.

hymyilevä tyttö