Jokaisen erokokemus on yksilöllinen ja henkilökohtainen. Vaikka avo- ja avioerot ovat suhteellisen yleisiä ja yhteiskunnassamme hyväksyttyjä, se ei juurikaan helpota siinä hetkessä, kun on itse pohtimassa eroa tai saanut kuulla puolison eroajatuksista. Kun keskustelee toisen kanssa, joka on käynyt läpi samanlaisen tilanteen, voi tuntea olevansa ymmärretty. Tämä tunne, että joku voi todella ymmärtää kokemustasi, voi olla hyvin lohduttavaa ja tuoda toivoa tulevaisuuteen.
Oulun ensi- ja turvakoti ry:n Ero lapsiperheessä – työ tukee eroa pohtivia tai eropäätöksen tehneitä vanhempia, sekä heidän lapsiaan. Juttelemaan voi tulla yksin tai yhdessä tai osallistua vertaisryhmään. Kun ryhmien jälkeen kerätään palautetta, suurin ja arvokkain tuki on tullut juuri vertaistuesta eli toisilta ryhmään osallistuneilta vanhemmilta. Toiset samassa tilanteessa olevat ihmiset voivat antaa arvokkaita neuvoja ja käytännön vinkkejä siitä, miten selviytyä eron jälkeisestä arjesta.
Etsimme nyt vapaaehtoistehtäviin eron kokeneita vanhempia, jotka voisivat toimia vertaistukena niille vanhemmille, jotka eroprosessissa ovat vielä alkumetreillä. Olisitko sinä sellainen? Oletko kenties itse ollut asiakkaana tai vertaisryhmässä ja kokenut saaneesi siitä apua? Erokokemuksen lisäksi vertaisella ja tuettavalla voi olla muitakin yhdistäviä tekijöitä, kuten oma tai lapsen erityisyys, monikulttuurisuus, sateenkaariperhe, erokokemus raskausaikana, murrosikäisen perhe jne. Kokemuksia on niin monia kuin on erojakin.
Myös tukemisen tapoja on erilaisia ja niitä voivat vapaaehtoiset vertaistukijat itsekin olla kehittämässä lisää. Jos erovertaisuus kiinnostaa, niin ole yhteydessä ja jutellaan lisää. Järjestämme vertaiskoulutuksen alkuvuonna 2025 yhdessä vauvatalon ja lähisuhdeväkivaltatyön yksikön kanssa. Yhteisten keskustelujen lisäksi perehdymme vielä pienemmissä ryhmissä niihin asioihin, jotka kullekin ovat niitä omia, tärkeitä teemoja.
Jos kiinnostuit, ole yhteydessä sirpa.huotari @ oetk.fi/0401591170