Vanhemmuuteen kasvu alkaa vauvan odotuksesta. Fyysisten ja psyykkisten muutosten myötä valmistaudumme vauvan syntymään. Raskausaikana kehossa ja mielessä tapahtuu paljon. Onneksi vauvanodotusaika on pitkä ja valmistautumisaikaa on. On tavallista, että tuleva muutos, synnytys ja vauva-aika sen jälkeen jännittää. Neuvolan ja läheisten tuella siitä voi selvitä kuitenkin hyvin ja kiintymyssuhde vauvaan syntyy sekä vauva-arki käynnistyy mukavasti.

Joskus mieli voi kuitenkin syystä tai toisesta olla kuormittunut ja saatat tarvita tukea vauvan odotukseen, synnytykseen ja vauva-aikaan. Vauvatalon vauvaperhepalveluista löydät helposti tavoitettavia, monipuolisia ja maksuttomia, juuri sinun tilanteeseesi sopivia vauvaperhepalveluja.

Vauvatalolla tarjotaan yksilöllistä tukea äideille ja isille, koko perheelle. Tapaamisiin voit tulla yhdessä vauvan kanssa. Tarjoamme tukea puhelimitse, videovastaanotoilla sekä avo- ja kotikäynneillä.  Vauvatalolla kokoontuu myös erilaisia vauvaperheille suunnattuja maksuttomia ryhmiä/avoimia kahviloita, jotka tukevat vanhempien ja vauvojen hyvinvointia sekä jaksamista vauvaperheen arjessa.

Klikkaa kartta auki!

Vauvatalon yhteystiedot: Viestikatu 10 C 52-53, 90130 Oulu (Intiön Salen takana, oma sisäänkäynti talon päädystä) / p. 040 7444300 (ma klo 9-10, ke klo 13-14) / vauvatalo@oetk.fi.

Vauvatalon ryhmät -Facebook-sivulta löydät tuoreimman tiedon ryhmistä.

Katso kuva sisäänkäynnistä

Katso vauvatalon virtuaalinen esittelykierros YouTubessa.

Vanhemman hyvinvointi tukee kohtuvauvan hyvinvointia.

Askarruttaako äidiksi / isäksi tulo? Kuormittaako jokin stressi keskittymistä ja valmistautumista vauvan odotukseen ja tulevaan synnytykseen? Oletko uudella paikkakunnalla ja läheisverkostosi on niukka tai synnytätkö kenties ensimmäistä kertaa Suomessa? Tai odotatko vauvaa yksin?

Vauvan odotusaikaan liittyy iloisten tunteiden lisäksi myös monenlaista mielenmyllerrystä ja jännitystä. Läheisten, ystävien ja neuvolan tuella niistä usein selviää hyvin. Joskus läheiset voivat kuitenkin olla toisella paikkakunnalla ja rinnalla kulkijaa ei odotusaikana ole. Mieli voi syystä tai toisesta kuormittua liikaa, elämäntilanne voi olla hankala ja tärkeät vauva-ajatukset ja tulevaan muutokseen valmistautuminen voivat sen vuoksi jäädä taka-alalle.

Vauvatalon vauvaperheohjauksesta voit saada tukea vauvan odotusaikaan. Vauvaperheohjauksessa on mahdollisuus 1-5 kerran maksuttomiin tapaamisiin. Kannattelevaa tukea tarjotaan sekä äideille että isille. Voit tarvita tukea vanhemmaksi valmistautumisessa, vauvan odotus- tai vauva-ajan stressin vähentämisessä tai muussa mieltä askarruttavassa asiassa. Vauvaperheohjaukseen voit hakeutua helposti itse yhteyttä ottaen. Palvelu on maksutonta. Ohjaukseen voi hakeutua Oulusta, lähikunnista ja etäyhteyksin myös muualta Suomesta.

Ajanvaraukseen pääset tästä. Vauvatyön asiantuntija soittaa sinulle sovittuna aikana. Jos et löydä sopivaa aikaa, voit olla yhteydessä p. 040 7444300 (ma klo 9-10, ke klo 13-14) / vauvatalo@oetk.fi. 

Vauvatalon kautta sinulla on mahdollisuus saada myös vapaaehtoisdoula tueksesi raskauteen ja synnytykseen. Vapaaehtoisdoula on koulutettu synnytystukihenkilö, joka tarjoaa tukeaan perheille, joissa on erityistuen tarve. kts. vapaaehtoisdoulatoiminta.

Yhteydenotot vapaaehtoisdoulatoimintaan:
p. 040 7444 300 (ma klo 9-10, ke klo 13-14) / doula@oetk.fi

Vauvatalon yhteystiedot: Viestikatu 10 C 52-53, 90130 Oulu (Intiön Salen takana, oma sisäänkäynti talon päädystä) 

Vauvaperheohjaus on ennaltaehkäisevää, matalan kynnyksen toimintaa, jonka tavoitteena on perheiden selviytyminen arjesta, perheen omien voimavarojen vahvistuminen, päivärytmin löytyminen ja vauvan ja vanhemmuuden tuoman ilon löytyminen. Vauvaperheohjaus on vauvalähtöistä keskustelutukea.  

Palvelu on maksutonta ja siihen voi osallistua nimettömänä. Perhe voi itse ottaa yhteyttä tai ohjautua toimintaan verkostojen kautta. Vauva voi olla mukana tapaamisissa. Vauvaperheohjaus on puhelinneuvontaa sekä yksilö- ja paritapaamisia (1-5 kertaa tai mahdollisuuksien mukaan myös kotikäyntejä.) 

Ajanvaraukseen pääset tästä. Vauvatyön asiantuntija soittaa sinulle sovittuna aikana. Jos et löydä sopivaa aikaa, voit olla yhteydessä p. 040 7444 300 (ma klo 9-10, ke klo 13-14) / vauvatalo@oetk.fi.

Vauvatalon yhteystiedot: Viestikatu 10 C 52-53, 90130 Oulu (Intiön Salen takana, oma sisäänkäynti talon päädystä)

Vauvojen unihäiriöt tuottavat stressiä ja uuvuttavat vanhempia. Ilo arjesta ja vauvasta voi väsymyksen myötä kadota. Väsymys voi vaikuttaa siten, että perheen omat ratkaisukeinot voivat olla vähissä. 

Vauvaperheohjauksen monipuolinen uniohjaustoiminta tarjoaa yksilöllistä tukea perheille vauvaperheen uniasioihin. Voit saada yhdistyksemme uniohjauspalveluita maksutta Oulun alueella itse yhteyttä ottaen. Tarjoamme uniohjausta koko Pohteen hyvinvointialueelle 

Vauvaperheohjauksen uniohjauspalvelut alle 2-vuotiaiden lasten perheille: 

 • unipuhelinneuvontaa ajanvarauksella 
 • avo- ja kotikäyntejä, videovastaanottoja

Ajanvaraukseen pääset tästä.  Vauvatyön asiantuntija soittaa sinulle sovittuna aikana. Jos et löydä sopivaa aikaa, voit olla yhteydessä p. 040 7444 300(ma klo 9-10, ke klo 13-14)  / vauvatalo@oetk.fi.

Muistathan, että www.vauvaperhe.fi sivustolla löytyy tietoa vauvaperheen unesta sekä oikeassa alareunassa olevassa Chat-palkista pääset arkisin klo 12-18 Vauvaperheiden chattiin, josta saat ammattilaisilta tukea ja apua valtakunnallisesti. 

Tietoa ja vinkkejä vauvan unesta tällä videolla Youtubessa.

Vauvatalon yhteystiedot: Viestikatu 10 C 52-53, 90130 Oulu (Intiön Salen takana, oma sisäänkäynti talon päädystä)  

Vauvatalon kautta Sinulla on mahdollisuus saada vapaaehtoisdoula. Vapaaehtoisdoula on koulutettu synnytystukihenkilö, joka tarjoaa tukeaan perheille, joissa on erityistuen tarve. Erityisen tuen tarve on laaja käsite, jolla tarkoitetaan sellaisia taloudellisia, terveydellisiä tai sosiaalisia tilanteita, joissa tulevan vauvan kannalta on tärkeää, että hänen vanhempansa saavat tukea odotukseen ja synnytykseen. Doula tarjoaa tukeaan odotusaikana (1-2 tapaamista) ja halutessasi varautuu tulemaan mukaan myös synnytykseen. 

Doula tarjoaa inhimillistä tukea äidin toiveiden mukaisesti ja kulkee kappaleen matkaa perheen rinnalla. Doula tapaa äitiä / perhettä myös synnytyksen jälkeen. Myös isät voivat hyötyä doulan tuesta. Synnyttäjiltä kerättyjen palautteiden mukaan merkityksellisintä doulien tarjoamassa tuessa oli äitien turvallisuudentunteen paraneminen läsnä olevan, rohkaisevan ja kannustavan doulan avulla. Turvallinen olo puolestaan tukee synnytyksen etenemistä. 

Doulat tarjoavat tukeaan myös keskusteluin, ilman synnytyksessä mukanaoloa. Doulan voi saada oululainen ja myös lähikunnassa asuva synnyttäjä / perhe. Doulan tarvetta arvioidaan yhdessä Vauvatalon työntekijän kanssa. Doulan tuki on perheille maksutonta. 

Esite tulostettavaksi / jaettavaksi

Yhteydenotot vapaaehtoisdoula-toimintaan:
p. 040 7444 300 (ma klo 9-10, ke klo 13-14) / doula@oetk.fi

Vauvatalon äitikaveritukihenkilötoiminta on vapaaehtoista, yksilöllistä vertaistukea alle 2-vuotiaan lapsen äidille. Toiminnan tavoitteena on tukea äidin hyvinvointia ja vähentää yksinäisyyden kokemusta ja sitä kautta vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin sitä edistävästi. Tukisuhteessa tuettavan äidin toiveet ovat keskiössä. Vapaaehtoinen äitikaveri kuuntelee, kulkee rinnalla ja on vertaisena/tukena toiselle äidille. Tukisuhteen aikana yhteisiä tapaamisia on 1-7 kertaa. Tapaamisia voi jatkaa molempien yhteisestä toiveesta lapsen 2-vuoden ikään saakka.

Äitikaveri-tukihenkilötoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja äitikaveri perehdytetään tehtäväänsä. Jos olet kiinnostunut äitikaverina eli vapaaehtoisena tukihenkilönä toimimisesta, olethan yhteydessä!

Esite tulostettavaksi ja jaettavaksi.

Yhteydenotot äitikaveritoimintaan:

P. 040 7444 300 (ma klo 9-10, ke klo 13-14) / vauvatalo@oetk.fi

Vanhemmuus on iloinen asia, mutta välillä stressi kuormittaa ja voimat ovat vähissä. Jos odotat vauvaa tai sinulla on vauva ja / tai alle 2-vuotias lapsi, tule mukaan avoimeen Vanhempien voimakahvilaan. Voit osallistua kerran tai oman tarpeesi mukaan vaikka jokaiseen kahvilaan. Ryhmässä saat kahvi- / teekupposen äärellä vertaistukea ja vinkkejä vauva-tai pikkulapsiperheen arjesta selviytymiseen ja voimavarojen löytämiseen. 

Kahvilaan voit osallistua koko perheen voimin, lapset/vauvat ovat lämpimästi tervetulleita <3

Kysyimme perheiltä keväällä 2022, mikä on heidän mielestään parasta voimakahvilassa: ”Parasta on nähdä muita vanhempia ja vauvoja” / ”kahvinjuonti rauhassa” / ” vertaistuki” / ”aina tervetullut olo” ! Kiitos palautteesta!

Kevään 2024 aikataulu:

Joka maanantai alkaen  15.1. klo 15–17. Voimakahvila jatkuu viikoittain aina 27.5. saakka. Maanantaisin kahvilat toimivat kohtaamispaikkoina eikä niillä ole teemoja. Kahvilaa ei järjestetä hiihtolomaviikolla 10. Kahvila ei ole auki 20.5.24 poikkeuksellisesti.

Joka torstai alkaen 18.1. klo 12–15. Voimakahvila jatkuu viikoittain aina 30.5. saakka. Torstaisin kahviloissa on vaihtuvat teemat. Kahvilaa ei järjestetä hiihtolomaviikolla 10. Kahvila ei ole auki 9.5.24 (helatorstai) sekä 16.5.24.

Tulostettava esite

Ryhmässä toimivat ohjaajina Vauvatalon asiantuntijat. Voimakahvila toteutuu  Vauvatalolla Intiössä, osoitteessa Viestikatu 10 C 52-53.

Katso ajantasaista lisätietoa Facebookista: Vauvatalon ryhmät 

Valvottaako vauva, kuormittaako arki? Et ole yksin!

Ensimmäinen vauvavuosi tuo ilon lisäksi usein mukanaan myös univajetta vanhemmille. Keskustellaan yhdessä niin pienten kuin isompienkin vauvojen ja taaperoiden unesta. Kahvilassa saat vertaistukea ja vinkkejä, vanhempien unta unohtamatta. Mukana vauvatalon vauvatyön asiantuntijat.

Unikahvilat ovat suunnattu alle 2-vuotiaiden lasten perheille sekä vauvaa odottaville eikä niihin tarvitse erikseen ilmoittautua.

Unikahvilat kevät 2024

21.2. klo 14-15 Kysy nukkumatilta-virtuaalikahvit Teams-sovelluksessa.

24.4. klo 14-15 Kysy nukkumatilta-virtuaalikahvit Teams-sovelluksessa.

Tule mukaan kotisohvalta käsin kyselemään, pohtimaan ja jakamaan ajatuksia vauvaperheen uneen liittyen. Voit myös lähettää kysymyksiä nukkumatille etukäteen sähköpostiin vauvatalo@oetk.fi otsikolla ”nukkumatti”.

Liity virtuaalikahveille tästä. Liittymiseen et tarvitse Teams-sovellusta.

vauvatalo@oetk.fi / p. 040 7444 300 / Vauvatalon ryhmät-Facebook

Rakastava kosketus tukee monipuolisesti vauvan hyvää kehitystä. Lempeä kosketus mm. rauhoittaa, rentouttaa ja tukee vauvan uni-valverytmiä.

Vauvatalon Hellän kosketuksen voima –ryhmät on tarkoitettu pienille vauvoille (2 vk-6 kk ) ja heidän vanhemmilleen. Ryhmässä tuetaan vanhempia kannustavaan ja vauvaa hellivään kosketukseen sekä opetetaan vauvan kehitystä ja univalverytmiä tukeva vauvahieronta. Jokaisen ryhmäkerran sisältö on sama, joten ryhmään osallistutaan kertaluontoisesti.

Hellän kosketuksen voima -ryhmät ovat maksuttomia.  Vauvatalolla tapahtuvaan ryhmään otamme mukaan neljä-viisi perhettä ilmoittautumisjärjestyksessä. Etäyhteydellä mukaan mahtuu enemmän ja voit osallistua myös kauempaa. Ilmoittautuminen ryhmiin aina viimeistään edellisen viikon pe mennessä. Linkki etäyhteydellä järjestettäviin ryhmiin lähetetään ilmoittautuneille lähempänä ajankohtaa. 

Kevään 2024 ryhmät

27.3. klo 10-12 Vauvatalolla

Ilmoittautuminen edellisen viikon pe mennessä: vauvatalo@oetk.fi / p. 040 7444 300

Katso ajantasaista lisätietoa Facebookista: Vauvatalon ryhmät 

Tulostettava esite

Usein pikkulapsiperheiden arkeen liittyy stressiä ja kiirettä. Joskus stressi kuitenkin kuormittaa liikaa ja silloin apu voi olla tarpeen. Vauvapysäkki-ryhmät ovat pikkulapsiperheille tarkoitettuja matalan kynnyksen ryhmiä, joihin voi hakeutua, jos arki kuormittaa.

Vauvapysäkki ryhmä on:
– Suljettu ryhmä, johon voit tulla mukaan matalalla kynnyksellä.
– Saat tietoa stressistä ja sen säätelystä.
– Opit tapoja tunnistaa stressireaktioita.
– Löydät keinoja toimia kuormittavissa tilanteissa, ja tietoisuustaitosi vahvistuvat.
– Vertaistuen kokemus ja myös taloudenhallintaan liittyvät asiat ovat osa ryhmän sisältöä.

Nyt keväällä 2024 meillä ei poikkeuksellisesti ala Vauvapysäkki-ryhmiä, mutta voit hakeutua  keskustelemaan näistä aiheista  yksilöllisesti vauvatalon asiantuntijan kanssa, ajanvaraus tästä.

Tule mukaan keskustelemaan ja saamaan keinoja stressin hallintaan! Etäyhteydellä toteutettaviin ryhmiin voit osallistua kätevästi kotisohvalta käsin koko perheen voimin.

Tulostettava esite

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: puh. 040 7444300 / vauvatalo@oetk.fi

Vanhemmuuteen siirtyminen on monelle vanhemmalle paitsi odotettu myös usein stressaava elämäntilanne. Hyvän vanhemmuuden kokemusta ja kyvykkyyttä voidaan tukea sekä vahvistaa eri keinoin.

Hoivaa ja Leiki-ryhmät tukevat vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutusta sekä tarjoavat vanhemmalle mahdollisuuden pohtia omaa vanhemmuuttaan. Vanhemman kyky suuntautua tunnetasolla lapseen vahvistuu. Tapaamisten aikana keskustellaan, leikitään ja tehdään  erilaisia harjoituksia yhdessä vauvojen ja vanhempien kanssa. Ryhmän tarkoituksena on lisätä vanhemman mentalisaatiokykyä ja emotionaalista saatavilla oloa.

Ryhmät ovat suljettuja ja niihin kuuluu alussa haastattelu.

Kevään 2024 ryhmät

Hoivaa ja Leiki-ryhmä vauvaa odottaville (laskettu aika kesä-elokuussa)

16.4.-7.5.2024 klo 14-16 Vauvatalolla (4 kertaa)

Tarjoamme vauvatalolla myös yksilöllistä Hoivaa ja Leiki-perhetyöskentelyä. Kysy lisää, jos et koe ryhmämuotoista mallia itsellesi sopivaksi tai lapsesi on vanhempi kuin 6 kk. Yksilöllinen työskentely voi tapahtua joko perheen kotona tai Vauvatalolla.

Ilmoittautuminen ja lisätietoja: vauvatalo@oetk.fi.

Tulostettava esite

Odotatko vauvaa tai onko sinulla alle 2-vuotias lapsi, jolla on erityisen tuen tarpeita?

Olet lämpimästi tervetullut nyt syksyllä alkavaan Special Baby-kahvilaan Vauvatalolle. Avoin kahvila on tarkoitettu perheille, joiden vauvalla on erityisen tuen tarve tai vanhemmilla on tunne siitä. Kahvilaan ei tarvitse ilmoittautua ja voit tulla sinne koko perheenä. Voit tulla mukaan kuuntelemaan, vaihtamaan ajatuksia tai vain piipahtamaan oman aikataulun mukaan. Tarjoamme kahvilassa välillä vanhemmille myös pieniä hemmotteluhetkiä arjen keskelle.

Kahvilassa käsittelemme kahvi/teekupin äärellä eri teemoja, kuten:

  • omien tarpeiden tunnistamista sekä niistä huolehtimista
  • tietoisuustaitoja
  • stressiä ja siitä selviytymistä
  • oman vireystilan tunnistamista
  • lapsiperheen erityistä arkea
  • sekä pohdimme vanhemmuutta omien vahvuuksien ja voimavarojen kautta

Kevät 2024:

Kahvila alkaa ke 31.1. klo 14–16 ja se kokoontuu kerran kuukaudessa 29.5. saakka. Kahvila järjestetään Vauvatalolla (Viestikatu 10 C 52, 90130 Oulu).

Kokoontumisajankohdat ja teemat:

31.1.  klo 14–16 Erityinen arki

28.2. klo 14–16  Stressi ja tietoisuustaidot

27.3. klo 14–16 Ihana vauvavärikylpy ja lorutteluhetki

24.4. klo 14–16 Vanhemmuuden voimavarat

29.5. klo 14–16 Satuhieronta

Lämpimästi tervetuloa! Ei ilmoittautumista!

Kahvila toteutetaan yhteistyössä Oulun seudun omaishoitajat ry:n kanssa. Lisätietoja kahvilasta saat sähköpostilla salla.jamsen@osol.fi / irja.tarkiainen@oetk.fi / p. 040 5670 523.

Tule mukaan ryhmään, jossa vahvistetaan positiivisia ja kannustavia vuorovaikutustaitoja!

Ilon pisaroita -ryhmän toiminta perustuu ICDP-ohjelmaan. Vuorovaikutustaitojen kehittämisen lisäksi ryhmässä jaetaan kokemuksia vanhemmuudesta ja löydetään arjesta iloa. Maksuton ryhmä on tarkoitettu perheille, joissa on vauva tai alle 2-vuotias lapsi.

Ryhmään mahtuu 5 vanhempaa vauvoineen/lapsineen. Suljettu ryhmä kokoontuu Vauvatalolla. Ohjaajina toimivat Vauvatalon vauvatyön asiantuntijat. Ilmoittautuminen ryhmään 23.1. mennessä.

Kevään 2024 aikataulu:

Ti 6.2.–2.4. klo 10–12. (Huom. ei tapaamista 5.3.) (RYHMÄ ON TÄYNNÄ)

Tulostettava esite

Onko sinulla alle kuusi kuukautta vanha vauva? Tule mukaan Tiitiäiset -ryhmään! Ryhmässä saat vinkkejä ja keinoja pienen vauvan arjen sujuvoittamiseen. Saat tietoa unesta, vauvan rauhoittelusta ja kosketuksen merkityksestä. Pääset myös vaihtamaan ajatuksia ja kokemuksia muiden vanhempien kanssa. Tervetuloa mukaan!

Ryhmään mahtuu 4–5 perhettä. Ilmoittaudu mukaan: puh. 040 7444300 / vauvatalo@oetk.fi.

Aikataulu kevät 2024:

tiistaisin 14.5.–11.6. klo 10–12.

Ryhmä kokoontuu Vauvatalolla Intiössä.

Tulostettava esite

Vauvatalolla voit olla vapaaehtoisena joko vauvojen sylittelijänä, leipojana, avustajana ryhmissä/kahviloissa tai tukihenkilötoiminnassa. Tukihenkilötoimintaa ovat vapaaehtoisdoulatoiminta sekä äitikaveritoiminta.

Vauvatalo kouluttaa nyt alkuvuodesta 2024 uusia vapaaehtoisdoulia mukaan toimintaan.  Äitikaveritoimintaan koulutetaan tarpeen mukaan ja tulevista koulutuksista informoidaan nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Kaikki toimintaamme tulevat vapaaehtoiset koulutetaan tehtävään ja he saavat tukea toimintaansa.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos olet kiinnostunut vapaaehtoistoiminnasta.

Lisätietoja vauvatalo@oetk.fi / p. 040 7444 300.

Tässä linkki artikkeliin Enska-lehdessä, joka on Ensi- ja turvakotien liiton jäsenlehti ja yhteiskunnallinen keskustelija. Artikkeli kertoo vapaaehtoistoiminnasta jäsenyhdistyksissämme :  Vapaaehtoiset antavat korvaamattoman tuen <3 

Vauvatalo järjesti webinaarin Stressistä hyvinvointiin perjantaina 10.11.2023 klo 10–10.30. Webinaaritallenteen voit nyt katsoa tästä 

Vauvaperheille ja vauvaa odottaville suunnatussa webinaarissa kerrottiin stressistä ja sen vaikutuksista sekä jaettiin vinkkejä arkeen!