Vanhemmuuteen kasvu alkaa vauvan odotuksesta. Fyysisten ja psyykkisten muutosten myötä valmistaudumme vauvan syntymään. Raskausaikana kehossa ja mielessä tapahtuu paljon. Onneksi vauvanodotusaika on pitkä ja valmistautumisaikaa on. On tavallista, että tuleva muutos, synnytys ja vauva-aika sen jälkeen jännittää. Neuvolan ja läheisten tuella siitä voi selvitä kuitenkin hyvin ja kiintymyssuhde vauvaan syntyy sekä vauva-arki käynnistyy mukavasti.

Joskus mieli voi kuitenkin syystä tai toisesta olla kuormittunut ja saatat tarvita tukea vauvan odotukseen, synnytykseen ja vauva-aikaan. Vauvatalon vauvaperhepalveluista löydät helposti tavoitettavia, monipuolisia ja maksuttomia, juuri sinun tilanteeseesi sopivia vauvaperhepalveluja.

Vauvatalolla tarjotaan yksilöllistä tukea äideille ja isille. Tapaamisiin voit tulla yhdessä vauvan kanssa. Tarjoamme tukea puhelimitse, videovastaanotoilla sekä avo- ja kotikäynneillä.  Vauvatalolla kokoontuu myös erilaisia vauvaperheille suunnattuja maksuttomia ryhmiä/avoimia kahviloita, jotka tukevat vanhempien ja vauvojen hyvinvointia sekä jaksamista vauvaperheen arjessa.

Klikkaa kartta auki!

Vauvatalon yhteystiedot: Viestikatu 10 C 52-53, 90130 Oulu (Intiön Salen takana, oma sisäänkäynti talon päädystä) / p. 040 7444300 / vauvatalo@oetk.fi.

Vauvatalon ryhmät -Facebook-sivulta löydät tuoreimman tiedon ryhmistä.

Katso kuva sisäänkäynnistä

Katso vauvatalon virtuaalinen esittelykierros YouTubessa.

Vanhemman hyvinvointi tukee kohtuvauvan hyvinvointia.

Askarruttaako äidiksi / isäksi tulo? Kuormittaako jokin stressi keskittymistä ja valmistautumista vauvan odotukseen ja tulevaan synnytykseen? Oletko uudella paikkakunnalla ja läheisverkostosi on niukka tai synnytätkö kenties ensimmäistä kertaa Suomessa? Tai odotatko vauvaa yksin?

Vauvan odotusaikaan liittyy iloisten tunteiden lisäksi myös monenlaista mielenmyllerrystä ja jännitystä. Läheisten, ystävien ja neuvolan tuella niistä usein selviää hyvin. Joskus läheiset voivat kuitenkin olla toisella paikkakunnalla ja rinnalla kulkijaa ei odotusaikana ole. Mieli voi syystä tai toisesta kuormittua liikaa, elämäntilanne voi olla hankala ja tärkeät vauva-ajatukset ja tulevaan muutokseen valmistautuminen voivat sen vuoksi jäädä taka-alalle.

Vauvatalon baby blues –toiminnasta voit saada tukea vauvan odotusaikaan. Baby blues -toiminnassa on mahdollisuus 1-5 kerran maksuttomiin tapaamisiin. Kannattelevaa tukea tarjotaan sekä äideille että isille. Voit tarvita tukea vanhemmaksi valmistautumisessa, vauvan odotus- tai vauva-ajan stressin vähentämisessä tai muussa mieltä askarruttavassa asiassa. Baby blues-toimintaan voit hakeutua helposti itse yhteyttä ottaen. Palvelu on maksutonta. Baby blues -toimintaan voi hakeutua Oulusta, lähikunnista ja etäyhteyksin myös muualta Suomesta.

Ajanvaraukseen pääset tästä. Vauvatyön asiantuntija soittaa sinulle sovittuna aikana. Jos et löydä sopivaa aikaa, voit olla yhteydessä p. 040 7444300 / vauvatalo@oetk.fi. 

Vauvatalon kautta sinulla on mahdollisuus saada myös vapaaehtoisdoula tueksesi raskauteen ja synnytykseen. Vapaaehtoisdoula on koulutettu synnytystukihenkilö, joka tarjoaa tukeaan perheille, joissa on erityistuen tarve. kts. vapaaehtoisdoulatoiminta.

Yhteydenotot vapaaehtoisdoulatoimintaan:
p. 040 7444 300/ doula@oetk.fi

Vauvatalon yhteystiedot: Viestikatu 10 C 52-53, 90130 Oulu (Intiön Salen takana, oma sisäänkäynti talon päädystä) 

Baby blues -toiminta on ennaltaehkäisevää, matalan kynnyksen toimintaa, jonka tavoitteena on perheiden selviytyminen arjesta, perheen omien voimavarojen vahvistuminen, päivärytmin löytyminen ja vauvan ja vanhemmuuden tuoman ilon löytyminen. Baby blues-toiminta on vauvalähtöistä keskustelutukea.  

Palvelu on maksutonta ja siihen voi osallistua nimettömänä. Perhe voi itse ottaa yhteyttä Baby blues -toimintaan tai ohjautua toimintaan verkostojen kautta. Vauva voi olla mukana tapaamisissa. Baby blues -toiminta on puhelinneuvontaa sekä yksilö- ja paritapaamisia (1-5 kertaa tai mahdollisuuksien mukaan myös kotikäyntejä.) 

Baby blues -toimintaan sisältyvät myös uniohjauspalvelut. Lue lisää kohdasta Tukea vauvan uniasioissa. 

Ajanvaraukseen pääset tästä. Vauvatyön asiantuntija soittaa sinulle sovittuna aikana. Jos et löydä sopivaa aikaa, voit olla yhteydessä p. 040 7444 300 / vauvatalo@oetk.fi.

Vauvatalon yhteystiedot: Viestikatu 10 C 52-53, 90130 Oulu (Intiön Salen takana, oma sisäänkäynti talon päädystä)

Vauvojen unihäiriöt tuottavat stressiä ja uuvuttavat vanhempia. Ilo arjesta ja vauvasta voi väsymyksen myötä kadota. Väsymys voi vaikuttaa siten, että perheen omat ratkaisukeinot voivat olla vähissä. 

Baby blues-vauvaperhetyön monipuolinen uniohjaustoiminta voi tarjota yksilöllistä tukea perheille. Voit saada yhdistyksemme uniohjauspalveluita maksutta Oulun alueella itse yhteyttä ottaen. Tarjoamme unipalveluja myös lähikuntiin.  

Baby blues—toiminnan unipalvelut alle 2-vuotiaiden lasten perheille: 

 • unipuhelinneuvontaa ajanvarauksella 
 • avo- ja kotikäyntejä, videovastaanottoja

Ajanvaraukseen pääset tästä.  Vauvatyön asiantuntija soittaa sinulle sovittuna aikana. Jos et löydä sopivaa aikaa, voit olla yhteydessä p. 040 7444 300 / vauvatalo@oetk.fi.

Muistathan, että www.vauvaperhe.fi sivustolla löytyy tietoa vauvaperheen unesta sekä oikeassa alareunassa olevassa Chat-palkista pääset arkisin klo 12-18 Vauvaperheiden chattiin, josta saat ammattilaisilta tukea ja apua valtakunnallisesti. 

Vauvatalon yhteystiedot: Viestikatu 10 C 52-53, 90130 Oulu (Intiön Salen takana, oma sisäänkäynti talon päädystä)  

Vauvatalon kautta Sinulla on mahdollisuus saada vapaaehtoisdoula. Vapaaehtoisdoula on koulutettu synnytystukihenkilö, joka tarjoaa tukeaan perheille, joissa on erityistuen tarve. Erityisen tuen tarve on laaja käsite, jolla tarkoitetaan sellaisia taloudellisia, terveydellisiä tai sosiaalisia tilanteita, joissa tulevan vauvan kannalta on tärkeää, että hänen vanhempansa saavat tukea odotukseen ja synnytykseen. Doula tarjoaa tukeaan odotusaikana (1-2 tapaamista) ja halutessasi varautuu tulemaan mukaan myös synnytykseen. 

Doula tarjoaa inhimillistä tukea äidin toiveiden mukaisesti ja kulkee kappaleen matkaa perheen rinnalla. Doula tapaa äitiä / perhettä myös synnytyksen jälkeen. Myös isät voivat hyötyä doulan tuesta. Synnyttäjiltä kerättyjen palautteiden mukaan merkityksellisintä doulien tarjoamassa tuessa oli äitien turvallisuudentunteen paraneminen läsnä olevan, rohkaisevan ja kannustavan doulan avulla. Turvallinen olo puolestaan tukee synnytyksen etenemistä. 

Doulat tarjoavat tukeaan myös keskusteluin, ilman synnytyksessä mukanaoloa. Doulan voi saada oululainen ja myös lähikunnassa asuva synnyttäjä / perhe. Doulan tarvetta arvioidaan yhdessä Vauvatalon työntekijän kanssa. Doulan tuki on perheille maksutonta. 

Esite tulostettavaksi / jaettavaksi

Yhteydenotot vapaaehtoisdoula-toimintaan:
p. 040 7444 300/ doula@oetk.fi

Vauvatalon äitikaveritukihenkilötoiminta on vapaaehtoista, yksilöllistä vertaistukea alle 2-vuotiaan lapsen äidille. Toiminnan tavoitteena on tukea äidin hyvinvointia ja vähentää yksinäisyyden kokemusta ja sitä kautta vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin sitä edistävästi. Tukisuhteessa tuettavan äidin toiveet ovat keskiössä. Vapaaehtoinen äitikaveri kuuntelee, kulkee rinnalla ja on vertaisena/tukena toiselle äidille. Tukisuhteen aikana yhteisiä tapaamisia on 1-7 kertaa. Tapaamisia voi jatkaa molempien yhteisestä toiveesta lapsen 2-vuoden ikään saakka.

Äitikaveri-tukihenkilötoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja äitikaveri perehdytetään tehtäväänsä. Jos olet kiinnostunut äitikaverina eli vapaaehtoisena tukihenkilönä toimimisesta, olethan yhteydessä!

Esite tulostettavaksi ja jaettavaksi.

Yhteydenotot äitikaveritoimintaan:

P. 040 7444 300 / vauvatalo@oetk.fi

Vanhemmuus on iloinen asia, mutta välillä stressi kuormittaa ja voimat ovat vähissä. Jos odotat vauvaa tai sinulla on vauva ja / tai alle 2-vuotias lapsi, tule mukaan avoimeen Vanhempien voimakahvilaan. Voit osallistua kerran tai oman tarpeesi mukaan vaikka jokaiseen kahvilaan. Ryhmässä saat kahvi- / teekupposen äärellä vertaistukea ja vinkkejä vauva-tai pikkulapsiperheen arjesta selviytymiseen ja voimavarojen löytämiseen. 

Kahvilaan voit osallistua koko perheen voimin, lapset/vauvat ovat lämpimästi tervetulleita <3

Kysyimme perheiltä keväällä 2022, mikä on heidän mielestään parasta voimakahvilassa: ”Parasta on nähdä muita vanhempia ja vauvoja” / ”kahvinjuonti rauhassa” / ” vertaistuki” / ”aina tervetullut olo” ! Kiitos palautteesta!

Syksyn 2023 aikataulu:

Joka maanantai alkaen 21.8. klo 15–17. Voimakahvila jatkuu viikoittain (huom. ei tapaamista ma 23.10.) aina 11.12. saakka.

Joka torstai alkaen 24.8. klo 12–15. Voimakahvila jatkuu viikoittain (huom. ei tapaamista to 21.9.) aina 14.12. saakka.

Tulostettava esite

Ryhmässä toimivat ohjaajina Vauvatalon asiantuntijat. Voimakahvila toteutuu  Vauvatalolla Intiössä, osoitteessa Viestikatu 10 C 52-53.

Katso ajantasaista lisätietoa Facebookista: Vauvatalon ryhmät 

Syksyn 2023 kahviloista voit jättää palautetta tämän linkin kautta.

Valvottaako vauva, kuormittaako arki? Et ole yksin!

Ensimmäinen vauvavuosi tuo ilon lisäksi usein mukanaan myös univajetta vanhemmille. Keskustellaan yhdessä niin pienten kuin isompienkin vauvojen ja taaperoiden unesta. Kahvilassa saat vertaistukea ja vinkkejä, vanhempien unta unohtamatta. Mukana vauvatalon vauvatyön asiantuntijat.

Unikahvilat ovat suunnattu alle 2-vuotiaiden lasten perheille sekä vauvaa odottaville eikä niihin tarvitse erikseen ilmoittautua.

Unikahvilat syksy 2023

ke 18.10. klo 14-15.30 Vadelmatarha-kirpputorilla (Oulun Limingantulli, Kempeleentie 7B, 90400 Oulu)

Lisätietoja vauvatalo@oetk.fi / p. 040 7444 300 / Vauvatalon ryhmät-facebook

Rakastava kosketus tukee monipuolisesti vauvan hyvää kehitystä. Lempeä kosketus mm. rauhoittaa, rentouttaa ja tukee vauvan uni-valverytmiä.

Vauvatalon Hellän kosketuksen voima –ryhmät on tarkoitettu pienille vauvoille (2 vk-6 kk ) ja heidän vanhemmilleen. Ryhmässä tuetaan vanhempia kannustavaan ja vauvaa hellivään kosketukseen sekä opetetaan vauvan kehitystä ja univalverytmiä tukeva vauvahieronta. Jokaisen ryhmäkerran sisältö on sama, joten ryhmään osallistutaan kertaluontoisesti.

Hellän kosketuksen voima -ryhmät ovat maksuttomia.  Vauvatalolla tapahtuvaan ryhmään otamme mukaan neljä-viisi perhettä ilmoittautumisjärjestyksessä. Etäyhteydellä mukaan mahtuu enemmän ja voit osallistua myös kauempaa. Ilmoittautuminen ryhmiin aina viimeistään edellisen viikon pe mennessä. Linkki etäyhteydellä järjestettäviin ryhmiin lähetetään ilmoittautuneille lähempänä ajankohtaa. 

Syksyn 2023 etäyhteydellä toteutuva ryhmä

17.11. klo 10-12 etänä

Ilmoittautuminen 16.11. mennessä: vauvatalo@oetk.fi / p. 040 7444 300

Tuloste esite

Katso ajantasaista lisätietoa Facebookista: Vauvatalon ryhmät 

Usein pikkulapsiperheiden arkeen liittyy stressiä ja kiirettä. Joskus stressi kuitenkin kuormittaa liikaa ja silloin apu voi olla tarpeen. Vauvapysäkki-ryhmät ovat pikkulapsiperheille tarkoitettuja matalan kynnyksen ryhmiä, joihin voi hakeutua, jos arki kuormittaa.

Vauvapysäkki ryhmä on:
– Suljettu ryhmä, johon voit tulla mukaan matalalla kynnyksellä.
– Saat tietoa stressistä ja sen säätelystä.
– Opit tapoja tunnistaa stressireaktioita.
– Löydät keinoja toimia kuormittavissa tilanteissa, ja tietoisuustaitosi vahvistuvat.
– Vertaistuen kokemus ja myös taloudenhallintaan liittyvät asiat ovat osa ryhmän sisältöä.

Nyt syksyllä 2023 meillä ei poikkeuksellisesti ala Vauvapysäkki-ryhmiä, mutta voit hakeutua  keskustelemaan näistä aiheista  yksilöllisesti vauvatalon asiantuntijan kanssa, ajanvaraus tästä.

Tule mukaan keskustelemaan ja saamaan keinoja stressin hallintaan! Etäyhteydellä toteutettaviin ryhmiin voit osallistua kätevästi kotisohvalta käsin koko perheen voimin.

Tulostettava esite

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: puh. 040 7444300 / vauvatalo@oetk.fi

Vanhemmuuteen siirtyminen on monelle vanhemmalle paitsi odotettu myös usein stressaava elämäntilanne. Hyvän vanhemmuuden kokemusta ja kyvykkyyttä voidaan tukea sekä vahvistaa eri keinoin.

Hoivaa ja Leiki-ryhmät tukevat vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutusta sekä tarjoavat vanhemmalle mahdollisuuden pohtia omaa vanhemmuuttaan. Vanhemman kyky suuntautua tunnetasolla lapseen vahvistuu. Tapaamisten aikana keskustellaan, leikitään ja tehdään  erilaisia harjoituksia yhdessä vauvojen ja vanhempien kanssa. Ryhmän tarkoituksena on lisätä vanhemman mentalisaatiokykyä ja emotionaalista saatavilla oloa.

Ryhmät ovat suljettuja ja niihin kuuluu alussa haastattelu.

Syksyn 2023 ryhmät (RYHMÄ ON TÄYNNÄ)

Hoivaa ja Leiki-ryhmä alle 6 kk:n ikäisille vauvoille ja heidän äideilleen

29.8.– 17.10. tiistaisin klo 10–12  (7 kokoontumiskertaa).  Ensimmäinen kerta 29.8. on poikkeuksellisesti klo 10–13.

Tulostettava esite

Tarjoamme vauvatalolla myös yksilöllistä Hoivaa ja Leiki-perhetyöskentelyä. Kysy lisää, jos et koe ryhmämuotoista mallia itsellesi sopivaksi tai lapsesi on vanhempi kuin 6 kk. Yksilöllinen työskentely voi tapahtua joko perheen kotona tai Vauvatalolla.

Ilmoittautuminen ja lisätietoja: vauvatalo@oetk.fi / p. 040 7444300.

Odotatko vauvaa tai onko sinulla alle 2-vuotias lapsi, jolla on erityisen tuen tarpeita?

Olet lämpimästi tervetullut nyt syksyllä alkavaan Special Baby-kahvilaan Vauvatalolle. Avoin kahvila on tarkoitettu perheille, joiden vauvalla on erityisen tuen tarve tai vanhemmilla on tunne siitä. Kahvilaan ei tarvitse ilmoittautua ja voit tulla sinne koko perheenä. Voit tulla mukaan kuuntelemaan, vaihtamaan ajatuksia tai vain piipahtamaan oman aikataulun mukaan. Tarjoamme kahvilassa välillä vanhemmille myös pieniä hemmotteluhetkiä arjen keskelle.

Kahvilassa käsittelemme kahvi/teekupin äärellä eri teemoja, kuten:

  • omien tarpeiden tunnistamista sekä niistä huolehtimista
  • tietoisuustaitoja
  • stressiä ja siitä selviytymistä
  • oman vireystilan tunnistamista
  • lapsiperheen erityistä arkea
  • sekä pohdimme vanhemmuutta omien vahvuuksien ja voimavarojen kautta

Kahvila alkaa ke 6.9. klo 14-16 ja jatkuu aina joka toinen viikko 29.11. saakka. Kahvila kokoontuu Vauvatalolla (Viestikatu 10 C 52, 90130 Oulu).

Kokoontumisajat ja teemat (ilmoitetaan myöhemmin):

  • 6.9. klo 14-16 Erityinen vauva-arki  &  hemmottelua vanhemmille
  • 20.9. klo 14-16 Kuka huolehtii minun tarpeistani pikkulapsi-arjessa?
  • 4.10. klo 14-16 Stressaako arki? Tietoisuustaidot ja itsemyötätunto
  • 18.10. klo 14-16 Olenko riittävän hyvä vanhempi? Arjen roolit
  • 1.11. klo 14-16 Mitä ovat arjen vahvuuteni ja voimavarani?
  • 15.11. klo 14-16 Ihana vauva! Toiminnallinen hetki vauvan kanssa
  • 29.11. klo 14-16 Satuhierontaa vauvojen kanssa

Lämpimästi tervetuloa! Ei ilmoittautumista!

Voit myös osallistua halutessasi etänä oheisen linkin kautta kahvilaan joka kerralle klo 14-15 : etäyhteys / google meets

Kahvila toteutetaan yhteistyössä Oulun seudun omaishoitajat ry:n kanssa. Lisätietoja kahvilasta saat sähköpostilla salla.jamsen@osol.fi / irja.tarkiainen@oetk.fi / p. 040 5670 523.

Tule mukaan ryhmään, jossa vahvistetaan positiivisia ja kannustavia vuorovaikutustaitoja!

Ilon pisaroita -ryhmän toiminta perustuu ICDP-ohjelmaan. Vuorovaikutustaitojen kehittämisen lisäksi ryhmässä jaetaan kokemuksia vanhemmuudesta ja löydetään arjesta iloa. Maksuton ryhmä on tarkoitettu perheille, joissa on vauva tai alle 2-vuotias lapsi.

Ryhmään mahtuu 5 vanhempaa vauvoineen/lapsineen. Suljettu ryhmä kokoontuu Vauvatalolla. Ohjaajina toimivat Vauvatalon vauvatyön asiantuntijat. Ilmoittautuminen ryhmään 16.10. mennessä.

Syksyn 2023 aikataulu (RYHMÄ ON TÄYNNÄ):

Ti 31.10.–12.12. klo 10–12.

Tulostettava esite

Jos kiinnostuit ryhmästä ja olisit halukas osallistumaan keväällä 2024, niin voit kysyä lisätietoja vauvatalo@oetk.fi sähköpostin kautta.

Vauvatalon vapaaehtoisdoula- sekä äitikaveritoiminta on kouluttanut alkuvuodesta 2023 uusia vapaaehtoisia mukaan toimintaan! Ota rohkeasti yhteyttä, jos olet kiinnostunut vapaaehtoistoiminnasta.

Etsimme uusi innokkaita vapaaehtoisdoulia joukkoomme! 

Koulutamme alkuvuodesta 2024 lisää vapaaehtoisdoulia joukkoomme. Oletko sinä kiinnostunut toimimaan perheiden tukena vauvan odotusaikana ja synnytyksessä?

Tule mukaan 13.12. klo 16.30-18 järjestettävään infotilaisuuteen, joka järjestetään etäyhteydellä. Infossa kerromme lisää tulevasta koulutuksesta sekä toiminnasta. Ilmoittautuminen info-tilaisuuteen (ei sido mihinkään) doula@oetk.fi 11.12. mennessä.

Lisätietoja vauvatalo@oetk.fi / p. 040 7444 300.

Tässä linkki artikkeliin Enska-lehdessä, joka on Ensi- ja turvakotien liiton jäsenlehti ja yhteiskunnallinen keskustelija. Artikkeli kertoo vapaaehtoistoiminnasta jäsenyhdistyksissämme :  Vapaaehtoiset antavat korvaamattoman tuen <3 

Vauvatalo järjesti webinaarin Stressistä hyvinvointiin perjantaina 10.11.2023 klo 10–10.30. Webinaaritallenteen voit nyt katsoa tästä 

Vauvaperheille ja vauvaa odottaville suunnatussa webinaarissa kerrottiin stressistä ja sen vaikutuksista sekä jaettiin vinkkejä arkeen!

Vauvatalon asiantuntijat julkaisevat loppuvuoden 2023 aikana videosarjan vauvan tarpeista, vauvaperheen arjesta ja vauvan rauhoittelusta muun muassa kosketuksen keinoin. Ensimmäinen osa käsittelee vauvaperheen arkea ja rutiinien merkitystä. Toisessa osassa keskustellaan vauvan rauhoittelusta ja sen keinoista. Myöhemmin julkaistaan opastus vauvahierontaan ja pohdintaa rakastavan ja hellän kosketuksen merkityksestä vauvoille. Alla olevista linkeistä pääset YouTubeen katsomaan videot.

Mitä vauva tarvitsee? Osa 1: Vauvan arki

Mitä vauva tarvitsee? Osa 2: Vauvan rauhoittelu