Kaveruus on yksi elämän suurimmista rikkauksista. Se tuo mukanaan iloa, tukea ja ymmärrystä, joita ilman elämä olisi paljon köyhempää. Tässä blogikirjoituksessani pohdin kaveruuden merkitystä ja sitä, miten voimme vaalia ja vahvistaa kaverisuhteitamme.
Kaveruuden kulmakiviä ovat yhteydenpito ja välittäminen
Kaverisuhteisiin liittyy usein samanlaiset kiinnostuksen kohteet, toiminnallisuus ja tasavertaisuus. Moni kaveruus on alkanut yhteisen tekemisen kautta. Yhteisen harrastuksen myötä saatetaan innostua jostain asiasta, johon perehdytään pitkäjänteisesti. Pikkuhiljaa huomataan, että on kiva viettää aikaa yhdessä. Toimivaan kaveruuteen liittyy usein, että yhteyttä pidetään puolin ja toisin. Sovitaan ja sitoudutaan. Hyvään kaveruussuhteeseen kuuluu monesti yhteistä huumoria ja jopa hassuttelua. Joskus kaverukset voivat tehdä jotain ihan ”älytöntä” yhdessä.
Kaveruus ei vaadi täydellisyyttä, vaan siihen kuuluu, että hyväksymme toisemme sellaisina kuin olemme, kaikkine virheinemme ja heikkouksinemme. Pitkässä kaverisuhteessa kaverukset jakavat toisilleen arjen kuulumisia. Hyvä kaveri jaksaa kuunnella ja kannustaa iloissa sekä surun hetkillä. Joskus kaverisuhteeseen voi kuulua myös huolenpitoa. Pitkäkestoisesta kaveruudesta voi syntyä elämänmittainen ystävyyssuhde. Perustuuko sinun kaverisuhteesi luottamukseen ja rehellisyyteen?
Mielestäni hyvään kaveruuteen ei kuulu kontrolli ja toisen jatkuva arvostelu. Opettaminen, ohjaus ja neuvonta on ok kaverisuhteessa, jos se toimii vastavuoroisesti tai ainakin myötäsukaisesti ohjattavan kaverin halusta oppia ja hänen omasta toiveestaan käsin. Toisen kiusaaminenkaan ei kuulu hyvään kaveruuteen. En jaksaisi olla kovin kauaa kaverina sellaiselle, joka motkottaa, keljuilee tai pilkkaa minua. Komentelevan ja kerskailevankaan kaverin seurassa ei ole kivat fiilikset. Toisaalta kukaan meistä ei ole täydellinen. Siksipä kaverin ”puutteita” voi katsoa joskus hymähdellen ja olkapäitä kohauttaen. Enhän itsekkään priimakäytöksinen ole.
Kaveruuden haasteet
Kuten kaikissa ihmissuhteissa, myös kaverisuhteissa voi tulla eteen haasteita. Erimielisyydet voivat koetella kaveruutta. Joskus väittely on inspiroivaa ja kaverukset voivat intoutua kiivaisiin keskusteluihin. Joskus väittely voi karata käsistä. Loukkaantumisiakin voi tulla toisen sanoista, teoista tai tekemättä jättämisistä. On hyvä muistaa, että kaveruussuhdekin vaatii työtä ja sitoutumista. Reilu kaveri uskaltaa pahoitella sanojaan tai tekojaan, pyytää ja antaa anteeksi. Toisen kunnioittava ja arvostava suhtautuminen sallii kaveruksilta hyvinkin erilaisia näkökulmia ja arvoasetelmia. Kun molemmat osapuolet ovat valmiita panostamaan suhteeseen, kaveruus voi kestää läpi elämän.
Onko kaverisuhteesi ikuinen?
Luulisin, että kukaan ei haluaisi tulla kaverin jättämäksi. Joskus kaverisuhde voi hiipua etäisyyden ja elämänmuutosten myötä. Nykyään yhteyttä voi pitää viestimien ja teknisten yhteyksien avulla pitkienkin matkojen päähän. Tällöinkin on hyvä muistaa, että hyvä kaveruus vaatii työtä, sitoutumista ja toisesta välittämistä.
Tekoäly neuvoo meitä näin: ”Kaveruus on elämän suola, joka tekee arjesta rikkaampaa ja merkityksellisempää. Vaali kaverisuhteitasi ja muista, että hyvä kaveri on todellinen aarre.”
www.mieskaverit.fi
Kirjoittaja Raija Lohilahti, mieskaveritoiminnan ohjaaja ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori työskentelee Oulun ensi- ja turvakoti ry:n Ero lapsiperheessä -yksikössä.