Elämän muutostilanteissa ja kriiseissä voi toiselta saman kokeneelta ihmiseltä saada sellaista tukea, jota ammattilainen ei pysty tarjoamaan. Ero lapsiperheessä -työn yksilökeskusteluja täydentävät ammatillisesti ohjatut vertaisryhmät, joita vuoden mittaan järjestetään niin lapsille kuin aikuisillekin. Lasten ja vanhempien yhteisessä erovertaisviikonlopussa on paikka molemmille.
Viikonlopun aikana toteutettavalle vertaisryhmälle, johon vanhempien eron kokeneet lapset osallistuvat yhdessä vanhemman/vanhempien kanssa, on ollut mahdoton keksiä lyhyttä nimeä, joka kertoisi yhdellä lukemisella, mistä on kysymys. Otamme vastaan ehdotuksia.
Kompastelua tuottaa sana viikonloppu ja se pitäisikö puhua lapsista ja vanhemmista yksikössä vai monikossa. Lasten ja vanhempien yhteinen erovertaisviikonloppu kuulostaa leiriltä, johon eronneet vanhemmat ja heidän lapsensa tulevat yhdessä koko viikonlopuksi. Sellaistakin on kokeiltu, mutta tässä yhteydessä viikonloppu tarkoittaa kokoontumista perjantai- iltana ja lauantaina aamupäivällä. Toinen toteutustapa on kaksi peräkkäistä lauantaita.
Lapsista voi puhua monikossa riippumatta siitä, onko perheessä yksi tai useampi lapsi, sillä ryhmässä heitä on monta. Niin on tietenkin vanhempiakin, mutta miten otsikossa saisi kerrottua, odotetaanko ryhmään yhtä vai useampaa saman perheen aikuista? Käytännössä lähes aina ryhmään ilmoittautuu vain yksi lapsen vanhempi ja se on ihan ok. Mikäli vanhemmat ovat hyvissä väleissä, ja se lapsellekin sopii, myös yhdessä osallistuminen on mahdollista. Toiset lapset kaipaavat perheen yhteistä aikaa eronkin jälkeen ja toisille voi olla vaivaannuttavaa ja jopa jännittävää, että vanhemmat ovat paikalla samassa tilassa. Jos asia mietityttää, ilmoittautumisen yhteydessä tätä voi pohtia yhdessä ohjaajan kanssa.
Jokainen voi osallistua turvallisesti omalla tavallaan
Sisällön kuvaamisessakin on omat vaikeutensa. Erovertaisryhmän tavoitteena on auttaa käsittelemään eroon ja elämäntilanteen muutokseen liittyviä tunteita ja tarjota vertaistukea sekä lapsille, että aikuisille. Vaikka puhummekin auttamisesta ja tukemisesta, ei ryhmään tullakseen tarvitse olla erityistä huolta tai harmia – kokemus erosta riittää. Yhdessä jutellessa saa yleensä uusia näkökulmia, käytännön vinkkejä arkeen sekä uusia ystäviä. On myös vahvistava ja hyvää mieltä tuottava kokemus, kun voi omalla läsnäolollaan ja puheillaan olla tukena toisille. Ryhmässä jokainen on yhtä tärkeässä roolissa.
Ei tarvitse myöskään säikähtää sitä että aloitamme tutustumalla toisiimme toiminnallisten menetelmien avulla. Sehän tarkoittaa vain sitä, ettemme istu paikoillamme ja juttele koko iltaa. Tutustuminen sisältää rentoja leikkejä, perhekuvan tekemistä valmiiden korttien tai muovihahmojen avulla tai vaikkapa maalaamista yhdessä. Nämäkin ovat vapaaehtoisia. Jokainen voi osallistua turvallisesti omalla tavallaan ja kertoa itsestään vain sen verran kuin haluaa.
Osa työskentelystä on kaikille yhteistä ja osaksi aikaa lapset ja aikuiset ovat omissa pienryhmissään. Vanhempi antaa omalla läsnäolollaan konkreettisesti luvan lapselle, että omista asioista ja tunteista saa jutella. Mahdollisesti lapsen ja vanhemman on jatkossa entistä helpompi ottaa puheeksi mielen päällä olevia asioita ja tämähän on aivan paras tulos ryhmään osallistumisesta.

Seuraava erovertaisryhmä lapselle ja vanhemmalle järjestetään pe 23.5. klo 16-18 ja la 24.5. klo 10 – 14.30. Ilmoittautumisen voi tehdä 15.5.2025 mennessä puhelimitse 0401591170 tai laittamalla sähköpostia sirpa.huotari @ oetk.fi