25.–25.11.2018 13.00 - 15.00 Kauppakeskus Valkean aukio

Suomen kansallinen väkivaltaobservatorio järjestää joka syksy Valoa, ei väkivaltaa -kampanjan, jossa nostetaan esiin naisiin kohdistuva väkivalta. Kampanja huipentuu YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen päivään 25.11. Päivän aikana usealla paikkakunnalla Suomessa järjestetään ”Valoa, ei väkivaltaa” – tapahtumia.

Oulussa tapahtuma järjestetään sunnuntaina 25.11 kauppakeskus Valkean edessä olevalla aukiolla klo. 13-15.

Tämänvuotisen kampanjan teemana on #metoo – kampanjan innoittamana parisuhteessa koettu seksuaalinen väkivalta. Aihe on ollut esillä julkisuuden lisäksi muun muassa Nettiturvakodin keskusteluissa, mihin etenkin nuoret ovat hakeutuneet keskustelemaan siitä, minkälaiseen seksiin tulee parisuhteessa suostua, onko seksistä lupa kieltäytyä ja miten pitäisi suhtautua väkivaltaisesta pornosta vaikutteita saaneeseen seksiin.

Seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa voi esiintyä muiden väkivallan muotojen kanssa tai sitä voi esiintyä vain seksin yhteydessä, jolloin seksi on väkivaltaista ja aiheuttaa ei toivottua kipua. Seksin tulisi aina perustua vapaaseen tahtoon eli suostumukseen ja toisen kunnioittamiseen. Vaatiminen, painostaminen tai pakottaminen sellaiseen seksiin, jota toinen ei halua, on väkivaltaa ja rikos. Seksuaalista väkivaltaa kokenut tuntee lähes poikkeuksetta häpeää, mikä estää avun hakemista. Muut väkivallan muodot tunnistetaan yhä paremmin ja apua uskalletaan hakea, mutta seksuaalisuutta loukkaava väkivalta jää usein piiloon. Jokaisella on oikeus kieltäytyä seksistä myös parisuhteessa.

Kansallinen väkivaltaobservatorio kokoaa yhteen naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä tekeviä järjestöjä. Sukupuolittunut väkivalta piiloutuu asenteisiin ja rakenteisiin, joiden muuttaminen vaatii sinnikästä ja pitkäjänteistä työtä. Vuosittain toteutuva Valoa, ei väkivaltaa – kampanja on osa tätä työtä. Vaikka kampanjan teema vaihtuu vuosittain, YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. edellisen vuoden aikana nostetaan esiin puolisonsa tai ex-puolisonsa toimesta menehtyneiden naisten lukumäärän. Vuonna 2017 parisuhdeväkivallan seurauksena kuoli 17 naista. Vuonna 2016 menehtyi 12 naista.

Lisätietoa: