Sosionomin opinnot, koulun harjoittelu Oulun ensi- ja turvakodilla ja raskas omakohtainen erokokemus ohjasivat Milla Kärkkäisen vapaaehtoiseksi Neuvokahvilaan. Kahvikupin äärellä eronneet tai eroa suunnittelevat voivat puhua avoimesti.

Teksti ja kuvat: Emmi Issakainen

Kärkkäinen on ollut Neuvokahvilassa mukana syksystä 2017. Taustalla on oma neljäntoista vuoden takainen erokokemus.

– Mulla oli tosi rankka ero, shokkiero. Tulin jätetyksi. 3-vuotias lapsi ja nelikuukautinen vauva olivat kotona. Ajattelin, että en selviä tästä. Elämä loppuu siihen. Jos mulla ois silloin ollut joku, joka ois sanonut, että elämä jatkuu, tästä pääsee eteenpäin ja selviää, se olisi ollut kultaakin arvokkaampi kokemus.

Kärkkäisen mielestä erosta puhumisen vaikeus liittyy häpeään siitä, ettei parisuhde onnistunut ja ei pystynyt pitämään perhettä koossa.

– Siinä on epäonnistumisen tunne taustalla. Kaikki eivät viitsi sanoa töissä tai edes kavereille tai sukulaisille, että on eronnut. Neuvokahvilaan voi tulla kertomaan erostaan.

Neuvokahvilassa saa vertaistukea samassa tilanteessa olevilta.

Aikuiset juttelevat, kun lapset leikkivät

Neuvokahvila on tarkoitettu vanhemmalle, jolla on alaikäisiä lapsia ja joka on eronnut tai harkitsee eroavansa sekä kaipaa tilanteeseensa vertaistukea.

– Vertaistuki on se taikasana, mitä itsekin olisi oman eron aikana tarvinnut. Kaverit tai läheiset eivät jaksa kuunnella loputtomiin. He eivät ymmärrä niin hyvin kuin samassa tilanteessa olevat.

Kahvilakonseptin ajatuksena on, että kahvikupin äärellä istutaan ja puhutaan, eli oululaisittain poristaan.

– Poristaan niistä asioista, mistä kahvilassa kävijät haluavat porista. Voi kertoa itsestään juuri sen verran kuin haluaa. Voi tulla ihan omana itsenään, vaikka vain kuuntelemaan.

Neuvokahvilaan voi tulla lasten kanssa, jolloin ilmoittautumisen kautta on järjestetty lastenhoito. Kun lapset leikkivät, vanhemmat voivat kahvitella ja jutella rauhassa. Neuvokahvilassa tuetaan yhteistyövanhemmuutta.

– Vaikka parisuhde päättyy, vanhemmuus ei pääty. Vanhemmuuden pitää jatkua ja lapsista pitää huolehtia yhdessä, vaikka se ei siinä erotilanteessa, riitojen ja kriisin keskellä ole ensimmäisenä mielessä.

Ero on yhtä tuskaa niin miehille kuin naisille. Neuvokahvilassa voi jäsentää todellisuutta paremmin, toteaa toisena Neuvokahvilan vapaaehtoisena toimiva Teemu Kemilä.

Tuntemattomat henkilökohtaisen asian äärellä

Yleensä neuvokahvila aloitetaan vapaaehtoisten esittelyllä. Kahvilan vapaaehtoiset esittelevät itsensä ja kertovat oman erokokemuksensa sekä käytännön asiat.

– Kaikilla Neuvokahvilan toimintaan osallistuvilla on vaitiolovelvollisuus. Kaikki asiat pysyvät näiden seiniän sisäpuolella.

Kahvilassa voi puhua vapaaehtoisille, joilla erosta on jo pidempi aika. Ideana on, että vapaaehtoisilla on oma erokokemus, mutta siitä on vähintään vuosi aikaa, ja eron aikana on ollut alaikäisiä lapsia.

– Ero on älyttömän henkilökohtainen asia. Tuntemattomat ihmiset kokoontuvat henkilökohtaisen asian äärelle. Se on ihan eri asia kuin puhuisi tuntemattomien kanssa säästä.

Tällä hetkellä Kärkkäisen kanssa vapaaehtoisena toimii Teemu Kemilä. Pinttynyt mielikuva siitä, että Neuvokahvilassa käy vain naisia, vallitsee edelleen. Miespuolisia kävijöitä kaivataan lisää.

– Vanhemmuuden sujuminen ja elämäntilanteen muuttuminen koskettavat miehiä ihan samalla tavalla kuin naisia, toteaa Kemilä.

Kun Kärkkäinen erosi neljätoista vuotta sitten, hänellä oli takanaan pitkä parisuhde ja yhteiset lapset.

– Ajattelin silloin, että elämä loppuu tähän. Mä en selviä, jaksa ja pysty. Nyt voin sanoa toisille, että se ei pidä paikkaansa. Elämä jatkuu.

Neuvokahvila järjestetään neljän viikon välein torstaisin Merikosken päiväkodilla. Kesällä toiminta on tauolla. Syksyn Neuvokahviloiden ajankohdat löydät täältä.

Keväällä 2019 Neuvokahvilan vapaaehtoisille järjestetään oma koulutus. Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi sähköpostitse vapaaehtoiset@oetk.fi.

 Lähteet:

Milla Kärkkäisen haastattelu

Teemu Kemilän kommentit