Kun lapsiperheessä tarvitaan apua ja tukea arkielämän hallintaan tai eroon liittyen.
LAPSIPERHEIDEN AVOPALVELU
ERO LAPSIPERHEESSÄ -TYÖ
Ero lapsiperheessä -työ
Anne Meritie, p. 044 750 4555
Anne Sorsa, p. 044 3700 746
kahdenkodinlapset(at)letk.fi
Ero lapsiperheessä 10-2024
Tukea perheen erotilanteessa: ohjausta ja neuvontaa, yksilötapaamisia, perhetapaamisia, lasten eroryhmiä, isien ja äitien Vanhemman neuvo -eroryhmiä, eroneuvotilaisuuksia
Yhteistyötahoille: yhteistyötä, konsultointia ja koulutusta
ERO LAPSIPERHEESSÄ -työn tavoitteena on tarjota ennalta ehkäisevää tukea ja neuvontaa eroa pohtiville tai eronneille vanhemmille ja heidän lapsilleen.
Toiminnan tarkoituksena on minimoida lapsen menetyksiä erossa ja tukea molempien vanhempien vanhemmuuden jatkumista. Eroauttamistyöllä vahvistetaan sovinnollista yhteisvanhemmuutta parisuhteen päättyessä ja tuetaan lapsen turvallisen hyvinvoinnin, kasvun ja kehityksen säilymistä vanhempien erossa.
Eroauttamisen toimintamallissa tehdään yhteistyötä niiden äitiys- ja lastenneuvoloiden, päivähoidon ja oman organisaation eri työmuotojen kanssa, joihin eroperheillä on asiakkuus.
Ero lapsiperheessä / Asiakastyö
Anne Meritie, p. 044 750 4555
Anne Sorsa, p. 044 3700 746
kahdenkodinlapset(at)letk.fi
Vesijärvenkatu 11 B, 15140 Lahti
Palvelukuvaus (Yksilö-, pari- ja perhetapaamiset)
Auttaisiko puhuminen, kun ero askarruttaa mieltä esite
Kun parisuhteessa on pulmia tai ero askarruttaa mieltä – työntekijä tavattavissa Heinolan perhekeskuksessa -esite
AUTTAISIKO PUHUMINEN, KUN ERO ASKARRUTTAA MIELTÄ?
Kun ero askarruttaa mieltä, soita ja sovi tapaamisaika. Tarjoamme mahdollisuutta luottamuksellisiin keskusteluihin. Tapaamisiin voi tulla vanhempi yksin, vanhemmat yhdessä, tai vaikkapa koko perhe. Jos sinua huolestuttaa erityisesti lapsen tilanne vanhempien erotessa, voi myös lapsi (yli 5 v.) tulla tapaamaan omaa työntekijää. Lapsen kanssa työskentelyyn kuuluvat myös vanhempien tapaamiset. (ks. myös Ryhmät > Lasten eroryhmät).
Ero lapsiperheessä-tilaisuudet etäyhteydellä vuonna 2025
Etänä (TEAMS) toteutettavat Ero lapsiperheessä tilaisuudet tarjoavat tietoa ja tukea eropohdintojen ja erosta selviämisen tueksi. Tilaisuuden kesto on 1 1/2 tuntia. Se pitää sisällään aloitusinfon, työntekijän alustuksen ja keskusteluosuuden pienryhmissä.
Lisätietoa tilaisuuksista ja ilmoittautumisohjeet löydät linkin takaa.
Lataa esitietolomake konsultaatioryhmää varten Haastavat-erot esitietolomake
Täytetty lomake lähetetään turvapostina selaimen kautta: https://www.turvaposti.fi/viesti/kahdenkodinlapset@letk.fi
Mukana työryhmässä; perhesosiaalityö, lastensuojelu, perheoikeudelliset palvelut, alaikäisten mielenterveys- ja perheneuvola palvelut, alaikäisten psykiatriset palvelut, Perheasiain neuvottelukeskus, Lahden ensi- ja turvakoti ry:stä Ero lapsiperheessä työ, Väkivaltatyön avopalvelut, Turvakoti
Ryhmän puheenjohtaja: johtava sosiaalityöntekijä Anu Asikainen, anu.asikainen1(at)paijatha.fi 0444820325
Sihteeri: erotyöntekijä Anne Meritie, anne.meritie(at)letk.fi 044 750 4555
Turvaposti: https://www.turvaposti.fi/viesti/kahdenkodinlapset@letk.fi
Ero lapsiperheessä / Ryhmät
Anne Meritie, p. 044 750 4555
Anne Sorsa, p. 044 3700 746
kahdenkodinlapset(at)letk.fi
Vesijärvenkatu 11 B, 15140 Lahti
LASTEN ERORYHMÄ Palvelukuvaus
-
- On tarkoitettu 6 – 11 -vuotiaille lapsille, joiden vanhemmat ovat eronneet.
- Ryhmä kokoontuu viikoittain 6 kertaa, lasten ryhmän rinnalla kokoontuu vanhemmille Vanhemman neuvo -ryhmä.
- Työskentelyssä on keskeistä aikuisten johdolla tapahtuva asioiden jakaminen samassa tilanteessa olevien lasten kanssa leikin, kertomusten ja toiminnallisten harjoitusten kautta.
- Ryhmiin voi ilmoittautua jatkuvan ilmoittautumisen periaatteella, ryhmät käynnistyvät keväisin ja syksyisin. Ennen ryhmän käynnistymistä järjestetään yksilöllinen alkutapaaminen ohjaajien kanssa.
- Lasten eroryhmä, kevät 2025
VANHEMMAN NEUVO -RYHMÄ Palvelukuvaus
-
- On ammatillisesti ohjattu vertaisryhmä eropäätöksen tehneelle tai eronneelle vanhemmalle, jolla on alaikäisiä lapsia.
- Ryhmä kokoontuu 6 kertaa ja jokaisella tapaamiskerralla on oma teemansa; ryhmässä käsitellään mm. yhteistyövanhemmuutta, lapsen selviytymistä erotilanteessa sekä perheen arkea eron jälkeen. Samanaikaisesti ryhmän kanssa kokoontuu Lasten eroryhmä 6 – 11 vuotiaille, johon voit halutessasi ilmoittaa lapsesi.
- Ryhmään mahtuu 6 – 8 vanhempaa. Ennen ryhmän käynnistymistä järjestetään yksilöllinen alkutapaaminen ohjaajien kanssa. Puolisot tai ex-puolisot eivät voi osallistua samaan ryhmään.
- Ryhmiin voi ilmoittautua jatkuvan ilmoittautumisen periaatteella, ryhmät käynnistyvät keväisin ja syksyisin.
- Ryhmä on maksuton.
- Vanhemman neuvo – Eroryhmä, kevät 2025
VANHEMMAN NEUVO -RYHMÄ, kun ero on tullut odotus- tai vauva-aikana.
-
- On tarkoitettu eropäätöksen tehneelle tai eronneelle vanhemmalle, jolla on alle 1-vuotias lapsi.
- Ryhmä kokoontuu kuusi kertaa ja jokaisella kerralla on oma teemansa; ryhmässä käsitellään mm. vanhemmaksi kasvamista, vauvan tarpeita ja perheen arkea eron jälkeen.
- Ryhmään otetaan 4 – 6 vanhempaa. Ennen ryhmän aloittamista ohjaaja tapaa ryhmäläiset yksilöittäin.
- Ryhmään voi ilmoittautua jatkuvan ilmoittautumisen periaatteella, ryhmät käynnistyvät joustavasti, kun ilmoittautuneita on riittävästi.
Ero lapsiperheessä / Koulutus
Anne Meritie, p. 044 750 4555
Anne Sorsa, p. 044 3700 746
kahdenkodinlapset(at)letk.fi
Vesijärvenkatu 11 B, 15140 Lahti
Sähköiseen ajanvaraukseen pääset tästä
Voit ottaa meihin yhteyttä myös alla olevalla yhteydenottolomakkeella. Yhteydenottopyyntösi käsitellään luottamuksellisesti. Yhteydenottopyynnöt luetaan arkena ja sinuun otetaan yhteyttä mahdollisimman pian. Kirjoita lomakkeeseen sähköpostiosoitteesi, jotta voimme olla yhteydessä. Puhelinumerosi voit kirjoittaa lisätietoja kohtaan.
TUNNETTA JA TURVAA NUORILLE -toiminta
Lahden ensi- ja turvakoti ry:n Päijät-Hämeen hyvinvointialueen kumppanuusavustuksella toteutettava Tunnetta ja Turvaa Nuorille -toiminta tarjoaa yhteistyötä Päijät-Hämeen alueen toimijoille. Toiminnassa kohderyhmänä ovat 12–18-vuotiaat nuoret. Tarkoituksena on yhteistyössä hyvinvointialueen eri toimijoiden kanssa toteuttaa ryhmämuotoista sekä tapahtumatyyppistä toimintaa.
Kevään 2024 aikana käynnistetty toiminta jalkautuu Päijät-Hämeessä nuorten toimintaympäristöihin. Toiminnan tavoitteena on lisätä nuorten tietoa turvallisista ystävyys- ja seurustelusuhteista, antaa välineitä tunteiden ja vireystilan tunnistamiseen ja säätelyyn, kannustaa puheeksi ottamiseen sekä vahvistaa osallisuutta. Tavoitteena on myös Päijät-Hämeen alueen eri toimijoiden ammatillisen osaamisen yhdistäminen sekä moniammatillisen ja -toimijaisen työn kehittäminen.
Ota rohkeasti yhteyttä, niin toteutetaan yhdessä toimintaa nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi!
Anne Sorsa / Tunnetta ja Turvaa Nuorille -kumppanuustyö
Lahden ensi- ja turvakoti ry / anne.sorsa(at)letk.fi 044 3700 746
MIESKAVERITOIMINTA
Kysy lisää toiminnasta:
puh. 044 5000 604
Vesijärvenkatu 11 B, 15140 Lahti
mieskaverit(at)letk.fi ja vapaaehtoiset(at)letk.fi
www.mieskaverit.fi
www.facebook.com/Mieskaverit/
Mieskaveritoiminta 11-2024
Palvelukuvaus
Ohjeita mieskaverille
Ohjeita äidille
Mieskaveritoiminta® on vapaaehtoistoimintaa, jossa aikuiset miehet ovat kavereina yksin lastaan kasvattavien äitien lapsille, joilla ei ole yhteyttä omaan isään tai muihin miehiin. Toiminnan tavoitteena on mahdollistaa lapselle turvallinen tapa tutustua aikuisen miehen arkeen ja elämään. Kavereina toimivat miehet ovat miehiä, jotka ovat motivoituneita viettämään aikaansa lasten ja nuorten kanssa sekä tukemaan heidän kasvuaan ja kehitystä.
Mieskaverit ja lapset tapaavat toisiaan keskimäärin 2–4 kertaa kuukaudessa. Kaveruudelle ei ole sääntöjä, vaan jokaisesta kaverisuhteesta muodostuu omanlaisensa. Tärkeintä on, että toiminta on kaikille osapuolille kivaa!
Mieskaveritoiminta on alkanut pääkaupunkiseudulla v. 1992 Pienperheyhdistys ry:n kehittämänä toimintana. Vuonna 2011 Pienperheyhdistys käynnisti Pikkukaveria ei jätetä -projektin, jonka aikana Mieskaverit® -toimintamallia on suunnattu Uudenmaan lisäksi Tampereen, Turun ja Oulun seudulle. V. 2016 toiminta alkoi Vaasassa ja Lahdessa.
Lahdessa on käytössä jatkuvan perehdyttämisen malli. Ota yhteyttä, niin pääset toimintaan mukaan!
KOHTAAMISPAIKKA PERHETUPA
MIKÄ ON PERHETUPA?
Perhetupa on avoin kohtaamisen ja yhdessä toimimisen paikka kaikille vauva- ja lapsiperheille sekä heidän lähiverkostolleen.
Perheiden yhteisessä olohuoneessa voi tavata muita vanhempia ja lapsia.
AVOIN PÄIVÄTOIMINTA on avoinna maanantaisin klo 12 – 15 (vauvapäivä; alle 1 v.), tiistaisin klo 9 – 13, keskiviikkoisin klo 9-13, torstaisin klo 9 – 13 (vauvapäivä; alle 1 v.) ja perjantaisin klo 9 – 13.
Yhteystiedot
Perhetupa, p. 044 3700 744
perhetupa(at)letk.fi
Kumppanuustalo Fellmannia
Kirkkokatu 27,
15140 Lahti
Päijät-Hämeen lapsiperheiden kohtaamispaikka Habbo-yhteisössä tarjoaa mahdollisuuden tavata muita vanhempia ja lapsiperheiden parissa toimivia työntekijöitä. Tarkoituksena on tarjota matalan kynnyksen paikka, jossa voi turvallisesti vaihtaa ajatuksia, jakaa iloja suruja tai pyytää vinkkejä ja neuvoja, vaikka lasten kasvatukseen liittyvissä asioissa.
Tiistaisin klo 14-15 osoitteessa Habbo.fi, Apua ja turvaa osioissa, huoneessa PHKOPA paikalla on Päijät-Hämeen hyvinvointialueen lapsiperheiden arjen tuen palveluista PHKopaTiina, Lahden ensi- ja turvakodilta PHKopaSanna tai MLL:n Lahden yhdistyksestä PHKopaReeta keskustelemassa kanssasi. Muina aikoina vanhemmilla on mahdollisuus keskustella keskenään.
Maaliskuussa teemana mielen hyvinvointi. Tervetuloa habboilemaan!
Mikäli Habbo-yhteisö ei ole sinulle vielä tuttu, lisätietoja ja ohjeet kirjautumiseen löydät https://lahti.mll.fi/palvelut-lapsiperheille/perhekahvilat/virtuaalinen-kohtaamispaikka/
Mennään Habboilemaan! www.habbo.fi