Ulla Konttila työskentelee Oulun ensi- ja turvakoti ry:n ja Vuolle Setlementti ry:n yhteistyössä toteutetussa Seritatyössä. Hankkeena vuonna 2017 alkanut Seritatyö tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua seksuaalirikoksen ehkäisyssä. Ulla on koulutukseltaan psykiatrinen sairaanhoitaja, seksuaalineuvoja ja seksuaaliterapeutti. Täydennyskoulutuksessa hän on myös saanut tantraohjaajan pätevyyden, ensimmäisten joukossa Sexpon kouluttamana. Seritatyössä hän työskentelee nimikkeellä seksuaaliväkivaltatyön asiantuntija.

Seritatyössä Ulla tarjoaa terapeuttista keskusteluapua asiakkaille. Asiakkaina on henkilöitä, jotka ovat tehneet seksuaalirikoksen tai joilla on kohonnut riski tehdä seksuaalirikos esimerkiksi poikkeavan mieltymyksen tai seksi- ja pornoriippuvuuden vuoksi. Keskustelutyötä tehdään puhelimitse ja kasvotusten, lisäksi nettiauttamista on chat-palvelussa ja Discord-alustalla. Asiakastyön lisäksi Ullan työtehtäviin kuuluu koulutuksien ja infotilaisuuksien järjestäminen sekä verkostoyhteistyö.

Ulla on aina kokenut ihmisen mielen toiminnan hyvin kiinnostavaksi. Seksuaalisuus on voimakas, monisyinen ja kaikenkattava osa-alue ihmismieltä, jossa riittää jatkuvasti uutta opeteltavaa ja sovellettavaa. Ulla työskenteli aiemmin Oulun kaupungin mielenterveyspalveluissa. Yhteistyössä vankilan kanssa vuonna 2014 Ulla alkoi tavata seksuaalirikoksen tehneitä, jotka tulivat Ullan luokse jatkohoitoon. ”Työ oli palkitsevaa ja ihmiset olivat autettavissa.”

Näistä kokemuksista inspiroituneena Ulla lähti mukaan verkostoyhteistyöhön. Mukana oli muita ammattilaisia, jotka tekivät töitä seksuaalirikoksen tehneiden kanssa. Kun Serita-hankkeeseen avautui työpaikka, Ulla oli heti innolla mukana. ”Tänne oli niin kova palo päästä, että irtisanouduin edellisestä työpaikastani jo ennen uuden työsopimuksen virallistamista.” Vuoden 2020 alussa Serita-hanke vakinaistui Seritatyöksi.

Parasta työssä on Ullan mukaan se, kun asiakkaat saavat apua. Työssä inspiroi sen palkitsevuus: asiakkaat selvästi hyötyvät työstä ja heidän elämänlaatunsa paranee. Seritatyön parista asiakkaat löytävät paikan, jossa puhua asioista. Ulla pitää myös siitä, että Seritatyössä työskennellessään hän voi kehittää tai olla mukana kehittämässä uusia työmuotoja ja -menetelmiä. ”Työ on tosi palkitsevaa hommaa!”

Työssä riittää myös haasteita, sillä työssä on läsnä raskaita aiheita. Ulla toteaa, että stressinsietokyky on työn ja vuosien myötä kasvanut.

Tulevaisuudelta Ulla toivoo Seritatyön jatkuvan. Hän toivoo myös, että Seritatyön tarjoaman näkökulman ja avun seksuaalisuuden ja rajojen suhteen voisi tehdä tunnetuksi jo peruskouluasteen seksuaalikasvatuksessa.