Oletko kokenut perhe- tai lähisuhteessasi väkivaltaa tai sen uhkaa? Oletko huolissasi omasta tai läheisesi väkivaltaisesta käytöksestä? Mietitkö miten perheessä vallitseva uhkaava ilmapiiri vaikuttaa lapseen?

 

Väkivaltaa ei ole aina helppo tunnistaa, kun tekijänä on läheinen ihminen. Väkivalta ei myöskään aina jätä jälkiä kehoon.

Lähisuhdeväkivaltatyön yksikkö Koivula tarjoaa tukea kaikille lähisuhdeväkivallan osapuolille – aikuisille ja lapsille. Heille, jotka ovat sitä itse käyttäneet tai kokeneet. Työskentelyssä autetaan tunnistamaan ja lopettamaan lähisuhteessa tapahtuva väkivalta sekä tarjotaan tukea väkivaltakokemuksista selviytymiseen. Tarjoamme tarpeittesi ja toiveittesi mukaista ohjausta, tukea ja neuvontaa yksilö-, pari- tai vertaisryhmätapaamisina.

Tarjoamamme palvelut ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia. Voit myös halutessasi hakeutua palveluun nimettömänä. Työskentelyä järjestetään myös etäyhteydellä puhelimitse ja videovälitteisesti.

Hakemalla apua, autat itseäsi ja läheisiäsi!

Koivulan yhteystiedot

p. 040 773 1063
(arkisin 08:00–16:00)
koivula@vantaanturvakoti.fi
Koivulan henkilökunta

Koivukylän toimipiste:
Kytötie 17, 01360 Vantaa
Kartta
Louhelan toimipiste:
Patotie 2, 01600 Vantaa
Kartta

”Se, mitä kodin seinien sisällä tapahtuu vuotaa harvoin ulos, ja silloinkin kun siitä näkyy merkkejä, on siihen hankala puuttua”. Lähisuhdeväkivalta tarkoittaa yleensä pari- ja seurustelusuhteessa tai perheessä tapahtuvaa väkivaltaa, mutta siihen kuuluu myös muissa läheisissä ihmissuhteissa tapahtuva väkivalta. Sen muodot ovat moninaiset ja tunnistaminen vaikeaa, sillä ilmiö kietoutuu osaksi normaalia perhe- tai parisuhdearkea. Saattaa esimerkiksi olla kausia, jolloin väkivallan tekijä on rakastava huomioiden läheiset esimerkillisesti. Sitten taas tilanne voi muuttua.

Lähisuhdeväkivalta voi olla tavaroiden rikkomista, uhkailua, muista ihmisistä eristämistä tai esimerkiksi taloudellista vallan käyttöä. Lähisuhdeväkivallaksi voidaan nimetä kaikki se, mikä tehdään tahallisesti toisen satuttamiseksi ja loukkaamiseksi. Se on vallankäyttöä ja kontrollointia, mikä toisessa ihmisessä herättää pelkoa. Tälle kaikelle yhteinen nimittäjä on myös, että se herättää kokijassaan tunteet syyllisyydestä ja häpeästä.

Väkivalta ei lopu itsestään ja sille on tyypillistä muuttua ajan myötä vakavammaksi. Hae siis apua! Avusta hyötyy koko perhe: sekä väkivaltaa käyttänyt, kokenut että perheen mahdolliset lapset ja läheiset.

Lisätietoa

Myös läheinen voi tarvita tukea ja tietoa!

Oletko huolissasi jonkun läheisen ihmisen lähisuhteissaan kokemasta tai tekemästä väkivallasta? Mietitkö, kuinka sinä voisit auttaa?

Voit kertoa, että apua lähisuhdeväkivaltaan on tarjolla! Väkivalta vahingoittaa kaikkia osapuolia ja etenkin lapsia. Väkivallan tunnistamisen ja tunnustaminen, avun saaminen ja tapahtuneesta selviytyminen on prosessi, joka ei etene suoraviivaisesti alusta loppuun. Lähisuhdeväkivallassa toisinaan ripustaudutaan anteeksiantoon ja toivoon paremmasta huomisesta. Kuitenkin ihmissuhteissa toimintatavat toistavat itseään jos ei tietoisesti opetella toimimaan toisin.

Läheiset kantavat huolta ja vastuuta. Heillä on myös tärkeä rooli tukijoina ja toivon ylläpitäjinä. Ihmiselle tärkeintä on kokea tulevansa nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään. Ammattilaisia ja ystäviä tarvitaankin, että turvattomuudesta ja lähisuhdeväkivallasta voi puhua. Läheisenä riittää, että olet kiinnostunut ja välität!

Läheiset voivat toimia monin tavoin:

  1. Kysy, ole kiinnostunut: ”Miten voit?” ”Mitä kuuluu?”
  2. Ota kantaa. Läheinen voi olla ”peili”, joka oikaisee vääristymiä: ”Tuo on väärin.” ”Tuollainen käytös on väkivaltaa.” ”Se ei ole sinun syysi.”
  3. Auta käytännön asioissa: ”Haen lapset tarhasta.” ”Mennään yhdessä lenkille.”
  4. Tue läheistäsi haukkumatta toista osapuolta. Väärän teko tulee sano vääräksi, mutta mollaaminen ja haukkuminen eivät auta ketään.
  5. Kannusta ja tue avun hakemiseen: ”Tässä on puhelinnumero.” ”Tulen kanssasi lääkäriin.”

Läheisten tulee huolehtia omasta jaksamisestaan ja rajoistaan. Rinnalla kulkija voi väsyä, kuormittua liikaa, tulla vihaiseksi, haluta vetäytyä. Joskus on hyvä sopia, että läheisen kanssa puhutaan ihan muista asioista ja ongelma- ja väkivaltapuhe jätetään ammattiauttajien asiaksi.

Läheinen voi tukijan roolissaan joutua uhan ja väkivallan kohteeksi itse. Silloin hän voi tarvita samoja turvatoimia kuin väkivallan ensisijainen kohde. Myös läheisenä voit ottaa yhteyttä palveluihimme, soittaa, laittaa postia ja varata ajan työntekijän kanssa keskustelemiseksi. Tapaamisessa voidaan antaa tietoa lähisuhdeväkivallasta, turvakodin toiminnasta ja muista auttavista tahoista. Myös läheisen on tärkeää saada apua ja tukea jaksaa kuormittavassa tilanteessa.