Imetyksen aloitus on opettelua. Aina imetys ei onnistu heti itsestään, mutta riittävän ohjauksen, tuen ja harjoittelun avulla se luonnistuu lähes kaikilta.

Jotta imetys lähtee alussa hyvin käyntiin, imetä vauvaasi ainakin kahdeksan kertaa vuorokaudessa. Näin maidon määrä alkaa ensimmäisten viikkojen jälkeen vastata vauvan tarvetta. Imetyksessä pätee kysynnän ja tarjonnan laki. Siis, mitä useammin vauva on rinnalla, sitä enemmän maitoa erittyy. Vauvan saadessa maitoa riittävästi, kastuu vaippakin usein. Aika ajoin tulee päiviä, jolloin vauva tuntuu olevan rinnalla koko ajan. Tiheiden imetysten avulla vauva nostattaa maidon määrää – pian maitoa taas riittää!

Vauva imee rintaa tiheimmin illalla. Kun vauva on 4-6 viikkoinen, hän voi olla iltaisin rauhaton rinnalla. Tämä johtuu siitä, että vauvan aktiivisuus on lisääntynyt ja maidon herumisen nopeudessa on tapahtunut muutoksia. On hyvä muistaa, että äidin jaksaminen ja mieliala vaikuttavat maidon herumiseen. Tästä syystä imetyshetki on hyvä rauhoittaa.

Kokeile erilaisia imetysasentoja, yritä löytää sellainen, jossa teillä kummallakin on hyvä olla ja jossa vauva saa hyvän otteen rinnasta. Varaa kaikki tarvitsemasi lähistölle, vesilasi/-pullo itsellesi (tarvitset paljon vettä), harso valuvan maidon pyyhkimiseen, äänettömällä oleva kännykkä, namia tai jotain muuta, jota arvelet tarvitsevasi. Näin Sinun ei tarvitse keskeyttää imetyshetkeä.

Erityisesti alkuvaiheessa imetystä helpottaa ihokontakti: ihosi lämpö ja tuoksu aktivoi vauvaasi imemään ja vauvan läheisyys saa maidon herumaan helpommin. Voit hyvin riisua vauvan vaippasilleen ja ottaa hänet syliisi tai viereesi, iho ihoa vasten, paidan tai peiton alle. Anna vauvan rauhassa etsiä hyvä ruokailuasento ja oikeaa hetkeä rinnan päästä kiinni nappaamiselle. Kun vauva avaa suunsa ammolleen, voit auttaa vetämällä häntä rintaa kohti. Voit tukea vauvan asentoa pitämällä kättä vauvan selässä. Harjoittelu ja kokeilu tekee teistä vähitellen mestareita, vaikka alku saattaakin tuntua hankalalta. Jos imetys ei tunnu onnistuvan, voi syynä olla imemislakko.

Imetys sitoo äidin ja vauvan yhteen, mutta muuten voitte vanhempina hoitaa vauvaa yhdessä. Vuorotteleminen vauvanhoidossa on tärkeää, jotta voitte molemmat välillä levätä sekä tutustua vauvaan kahden kesken. Vauva tottuu pian siihen, että Te molemmat hoidatte häntä omalla tavallanne. Isäkin voi ottaa vauvan ihokontaktiin syliinsä tai viereen, se tuntuu kummastakin mukavalle ja rauhoittaa vauvan oloa.

Toisinaan vauva voi kieltäytyä imemästä rintaa kääntämällä päänsä poispäin tai itkemällä, kun otat hänet rinnalle. Tätä kutsutaan imemislakoksi. Imemislakon syynä on jokin vauvaa järkyttänyt asia. Maitoa on ehkä tullut jollakin kerralla tulvimalla tai kenties päinvastoin: maitoa ei herunut vauvan mielestä riittävän nopeasti. Vauva on voinut maistaa maidossa oudon maun: äidin syömän vahvan mausteen tai äidin aloittaman lääkeen maun. Voi olla, että vauva on rinnalla ollessaan säikähtänyt kovaa ääntä ja imetyshetket tekevät vauvan valppaaksi jatkossakin. Vauvan voi saada varovaiseksi se, että imeminen on joskus tehnyt kipeää, esimerkiksi flunssan tai hampaiden puhkeamisen yhteydessä. Joskus kiinteiden ruokien runsas syöminen saa vauvan kieltäytymään rinnasta. Pieneltä tuntuvat asiat ovat vauvan elämässä isoja ja merkityksellisiä.

Imemislakkoon voi auttaa imetysasennon tai -tilanteen muuttaminen. Koeta imettää kävellen tai kokeile kainaloimetystä. Yritä tehdä vauvalle mahdollisimman turvallinen olo. Karsi turhat virikkeet ympäriltä, esimerkiksi sammuta valot ja sulje radio sekä tv. Anna vauvalle rintaa, kun hän on heräämässä tai ota hänet unisena rinnalle. Yleensä vauva ei kieltäydy imetyksestä pitkään ja tavallisesti yöimetykset onnistuvat myös lakkoilevan vauvan kanssa.

Tiheän imun kaudella tarkoitetaan aikaa, jolloin vauvasi haluaa vain olla rinnalla. Vauva on monesti normaalia itkuisempi ja tyytymätön eikä useinkaan nuku samalla tavalla kuin aikaisemmin.

Äidille ja muille läheisille saattaa tulla tunne, ettei äidinmaito enää riitäkään. Näin ei kuitenkaan ole. Tällaiset vaiheet kuuluvat imetykseen ja näin vauva varmistaa, että saa maitoa jatkossakin.

Tiheän imun kausia on noin 3 ja 6 viikon sekä 3 ja 6 kuukauden iässä ja tyypillisesti ne kestävät parista päivästä reiluun viikkoon. On myös ihan tavallista, että ensimmäiset viikot tuntuvat olevan yhtä tauotonta tiheän imun kautta.

Ota rennosti, kun tiheän imun kausi iskee. Kerää kaikki tarvittavat tavarat (mm. vesipullo, lukemista yms.) ympärillesi ja ota torkkuja silloin, kun vauvasikin torkkuu.