Miten ohjaan vauvan oikeaan rytmiin

Vauva nukkuu silloin, kun hän on uninen ja syö silloin kun hän on nälkäinen. Vauvoilla valmius rytmisyyteen alkaa kehittyä n. 3 kk iästä eteenpäin. Yöunen ja uni-valverytmin kehittymistä voi tukea kotona yksinkertaisin keinoin.  Aamu pyritään aloittamaan suurin piirtein samaan aikaan joka päivä. Herättyään vauva jaksaa olla virkeä ensimmäisen kolmen kuukauden aikana noin tunnista kahteen tuntia kerrallaan. Vauvan kyky aistia ympäristöään ja ottaa vastaan ärsykkeitä on rajallinen.  Vauva tarvitsee lepotaukoja. Osa vauvoista kykenee ottamaan tarvitsemansa lepotauon itsenäisesti, osa tarvitsee vanhemman rauhoittelua.

Aamupäivän hetket käytetään seurusteluun, yhdessäoloon tai vaikkapa uusien asioiden harjoitteluun. Vauva syö yleensä parhaiten ollessaan virkeä ja levännyt. Levättyään ja ruokailtuaan vauva jaksaa paremmin vaipanvaihtotilanteen, seurustella vanhemman kanssa tai tarkkailla ympäristöään. Pikkuvauva jaksaa keskittyä seurusteluun tai leluun yhtäjaksoisesti melko lyhyen ajan kerrallaan. Säännöllinen ulkoilu on hyvä ottaa osaksi päivärutiineita. Tämä tarjoaa vanhemmalle liikuntaa, mahdollisuuden tavata muita aikuisia ja lapsia ja vauvan kasvaessa hän saa tilaisuuksia harjoitella niin motorisia kuin sosiaalisia taitoja. Vauvat iloitsevat tavatessaan muita lapsia.

Iltaa kohden on hyvä rauhoittaa arjen toimintaa. Turvalliset ilta- ja unirutiinit, kuten iltasadut, hampaanpesu, kylpy valmistavat vauvaa nukahtamaan.

Imetys vaikuttaa myönteisesti vuorokausirytmin kehitykseen, koska tuore äidinmaito sisältää äidin uni -valverytmin mukaisesti melatoniinia ja muita aivojen vuorokausirytmiä sääteleviä tekijöitä.

Noin 5-6 kk:n ikäisenä on viimeistään hyvä siirtyä noudattamaan selkeää päivä ja yö-rytmiä, johon kuuluvat samoina toistuvat rutiinit.  Toistuva päivärytmi luo vauvalle turvaa, kun vauva oppii asioiden välisiä yhteyksiä ja hän tulee tietoiseksi, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan.  Myös vanhemman on helpompi ennakoida ja tulkita vauvan tarpeita ja ajoittaa hoidettavia asioita, kuten puheluita tai kotiaskareita. Arjen toistuminen samanlaisena auttaa usein myös yöuniin. Sekä aamuherätys että nukkumaanmenoaika on parasta pitää melko samana päivästä toiseen, niin öistäkin tulee yhtenäisempiä.  Sopiva nukkumaan menoaika vaihtelee yksilöllisesti klo 19-20.30.

Vauvan päivärytmi haastaa usein vauvan vanhempaa/vanhempia, kun omaa/yhteistä aikaa on vähän. Perheen päivärytmiä on hyvä sovitella vauvan rytmiin ja pitää huolta vanhemman/vanhempien riittävästä yöunesta ja mahdollisuudesta myös vanhemman/vanhempien omaan virkistäytymiseen.

Samana toistuva päivärytmi luo vauvalle turvaa. Arjen toistuminen samanlaisena auttaa usein myös yöuniin. 

Uniohjaus auttaa 

Unineuvonnan ammattilaiset, BabyBlues -työntekijöihin saat yhteyden Vauvaperheiden chatin kautta. Chat on auki arkisin klo 12-18 ja lauantaisin klo 14-17.

BabyBlues -työntekijät auttavat myös puhelimitse. Katso yhteystiedot