Vauvan ilmavaivat
Lähes kaikilla pikkuvauvoilla on ilmavaivoja jossain vaiheessa. Osa vauvoista ei kärsi ilmavaivoista, osalle ne aiheuttavat kipua. Monesti mahaa kipristää heti syömisen jälkeen tai muutamaa tuntia myöhemmin.
Vauvojen ilmavaivat johtuvat joskus siitä, että vauvat nielevät maidon mukana ilmakuplia ja kuplat aiheuttavat vauvan suolistossa kipua. Kun äidiltä tulee runsaasti maitoa, vauva joutuu nielemään nopeasti, jolloin hän samalla nielee ilmaa. Liikkuminen auttaa ilman kulkua suolistossa, mutta pienet vauvat eivät pysty itse liikkumaan kovin paljon. Siksi ilmakuplat viipyvät vauvan suolistossa ja aiheuttavat tukalan olon.
Äidin ruokavaliolla voi olla merkitystä rintamaitoa syövän vauvan ilmavaivoille. Vauvan suolisto reagoi herkästi, jos jokin äidin ruokavaliossa oleva ruoka-aine ei sovi hänelle. Tällaisia ovat mm. voimakkaat mausteet, sipuli, pavut, herneet, kaali, kahvi, ruisleipä ja suklaa. Joskus myös maitotuotteet saattavat aiheuttaa oireita vauvan suolistossa. Myös äidin syömä lääke tai muu uusi aine voi aiheuttaa ilmavaivoja.
Hoitona vauvan ilmavaivoihin toimii parhaiten röyhtäyttäminen heti syötön jälkeen. Vauvan nostelu, kanniskelu ja heijaaminen myös auttavat, koska liike on suoliston toiminnalle hyväksi. Myös hieronta ja alaselän hellä taputtelu tuovat oloon helpotusta.
Huomaa nämä!
Pikkuvauvan vatsavaivat menevät ohi.
Pyydä jaksamiseen apua, jos pulmat jatkuvat.
Koliikki
Koliikilla tarkoitetaan vauvan runsasta ja selittämätöntä itkuisuutta. Virallinen määritelmä edellyttää vähintään kolmen tunnin itkua, vähintään kolmena päivänä viikossa, vähintään kolmen viikon ajan.
Käytännössä myös vähäisempi, toistuva ja yleensä iltaan sijoittuva itku luetaan koliikiksi. Koliikkivaivat ovat jokseenkin tavallinen ongelma, sillä noin 10 %:lla vauvoista on koliikkia. Usein koliikki alkaa parin viikon iässä ja jatkuu 3-4 kk ikään. Itkuisuus on runsaimmillaan 6-8 viikon iässä ja alkaa tämän jälkeen vähentyä.
Koliikki-itku on voimakasta, kivuliaan oloista, kimeää ja korkeaa, eikä rauhoittelu helpota itkua. Vauva saattaa myös vetää itsensä ajoittain kaarelle. Itku voi jatkua tunteja. Vauvan vatsa voi myös pömpöttää ja tuntua kovalle.
Kolikin syytä ei tiedetä tarkkaan, todennäköisesti sen taustalla on monia aiheuttajia. Viimeisimpien tutkimusten mukaan syy voi olla vauvan suolistossa olevan flooran kehityksessä ja koostumuksessa.
Koliikki ei ole vaarallista vauvalle ja se paranee itsestään ajan kuluessa. Koliikki ei myöskään vaikuta vauvan kehitykseen.
Vauvan oloa voi helpottaa kantamalla häntä esimerkiksi kantoliinassa tai käsivarrella siten, että tukee vauvan rintaa kämmenellä ja vauvan jalat ovat käsivarren molemmin puolin. Sydänäänet voivat rauhoittaa vauvaa. Monet vauvat rauhoittuvat ollessaan pystyasennossa. Myös rytminen heijaaminen koliikkikohtauksen aikana voi auttaa. Liikuttelu rattaissa tai esimerkiksi keinutuolissa voi helpottaa vauvan oloa. Jos keinuttelu ei auta puoleen tuntiin, on hyvä kokeilla vauvan laittamista mm. omaan sänkyyn vatsalleen. Jos itku jatkuu yli 15 minuuttia, voi jälleen kokeilla tuudittamista. Pölynimurin ääni tai autoajelu voi myös rauhoittaa koliikkivauvaa. Vauvahieronnastakin voi olla apua.
Vauvan koliikkivaivat ovat iso haaste perheessä. Koliikki-itku ja vauvan kanniskelu uuvuttavat helposti. Apua kannattaa rohkeasti pyytää isovanhemmilta, sukulaisilta ja ystäviltä. Omasta tilanteesta on tärkeää kertoa myös neuvolassa ja kysyä mahdollisuutta saada neuvolan perhetyötä tai muuta kotiapua jaksamisen tueksi. Myös vertaistuki muilta samassa tilanteessa olevilta vanhemmilta helpottaa selviämään vaikean vaiheen yli.
Voit kokeilla vauvan rauhoittamiseen näitä:
- vyöhyketerapia tai vauvahieronta
- Habbiest baby -menetelmä
- rytminen keinuttelu ja vatsallaan tai kyljellään kantaminen
- pystyasento
- vaunuissa tai kiikussa heijaaminen
- autoajelu
- pölynimurin hurina
Lue lisää:
Blogi: Vauvan itkua on raastava kuulla
Opas: Itkuinen vauva ja koliikki -opas, Väestöliitto