Lähisuhdeväkivaltatyön yksikkö Koivulan oma Valo-ryhmä starttasi käyntiin lokakuun lopussa iloisin mielin. Ehkäpä on syytä valottaa, mistä ryhmässä on kyse, eli: Valo-ryhmä on voimavarakeskeinen vertaisryhmä lapsille, jotka ovat perheessään kokeneet turvattomuutta. Ja tätä turvattomuuden tunnetta ryhmässä tarkastellaan toiminnallisesti ja kehollisesti, leikkienkin. Ajatuksena on pitää huolta lapsista ja nähdä heissä niin vahvuuksia selvitä turvattomuudesta, kuin myös rakentaa suojakilpeä turvattomuuden uhkaa vastaan.

Ryhmäytyminen on Valossa lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin ja lapset haluavat olla hyvinkin valppaita toistensa tekemisistä. Toki turvattomuutta kokeneelle lapselle on tyypillistä olla ympäristötietoinen ja tulkita aktiivisesti eri tilanteita sekä tehdä johtopäätöksiä niiden välisistä syy-yhteyksistä. Mutta tässä on kyse muustakin. Tämä on vapautunutta ja kaverillista yhdessä oloa. Ryhmässä jokainen lapsi tulee nähdyksi ja kohdatuksi aikuisen kautta, mutta myös suhteessa toinen toisiinsa. Kuinka palkitsevaa onkaan huomata, kun alakuloinen lapsi haluaa nousta parrasvaloihin, ottaa itselleen tilaa ja hän hymyilee!

Hassuttelun ja leikin voimalla voidaan myös pureutua raastaviin teemoihin. Siihen kuinka pimeä pelottaa ja ajatukset valtaa humalaisen aikuisen riehuminen, huutaminen ja tavaroiden hajottaminen. Siihen, kuinka ulos ei voi mennä leikkimään vaan pään täyttää pelko tärkeän ihmisen tapetuksi tulemisesta. Lapsella on oikeus lapsuuteen, mutta sen turvaaminen on aikuisten vastuulla.

Lapset ovat luovia ja täynnä elämän eliksiiriä. Joskus heidän on vain saatava tulla kuulluiksi ja nähdyiksi. Jokainen Valo-ryhmän kertamme päättyykin siihen muistutukseen, että sinä olet ainutkertainen ja upea. Sinä olet maailman paras sinä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *