Päivä on pidentynyt, valon määrä lisääntynyt ja kevät alkaa kolkutella ovea. Ulkoilukelit ovat parhaimmillaan ja aurinko alkaa jo hiljalleen lämmittää. Samaan aikaan tilanne maailmalla on  muuttunut epävarmaksi ja pelottavaksi. Ukrainan sota koskettaa varmasti jollain tavalla meitä kaikkia. Vaikeina aikoina korostuu entisestään toisista ihmisistä ja läheisistä huolehtiminen sekä tärkeimpänä tietysti, omasta itsestänsä huolehtiminen. Ajatuksien ja huolien jakaminen, omien harrastuksien jatkaminen ja mukaviin asioihin keskittyminen lisäävät arjessa jaksamista ja vahvistavat voimavaroja. Usein arki voi olla haastavaa joissain elämänvaiheissa ilman mitään sen suurempaa maailmanlaajuista kriisiä. Onneksi apua löytyy eri muodoissa vaikeisiin elämäntilanteisiin, muun muassa Minä, tunteet ja taidot hankkeen kautta.

Täällä kirjoittelee Lapin ensi- ja turvakodin uusi hanketyöntekijä Aino Meltaus. Aloitin työt pari viikkoa sitten Minä, tunteet ja taidot -hankkeeseen perehtymällä ja pikkuhiljaa alan päästä hommasta jyvälle. Lisäksi uutena hankepäällikkönä aloitti Kristiina Luusua. Hankkeessa puhaltaa siis henkilöstörakenteen osalta uusia tuulia, mutta muuten hanke jatkaa tutulla tavalla toimintaansa.  Yhteistyömme jatkuu tällä kolmen combolla Kimmo Nyman mukaan lukien.

Euroopan sosiaalirahaston rahoittama Minä, tunteet ja taidot-hanke on ollut käynnissä noin vuoden verran. Tässäpä vielä pientä kertausta vertaistukiryhmätoiminnan tarkoituksesta. Ryhmätoimintamme on järjestölähtöistä matalankynnyksen maksutonta palvelua ja se on tarkoitettu 16-64-vuotiaille. Vertaistukiryhmästä osallinen saa tukea vaikeilta tuntuviin elämänvaiheisiin sekä tietoa ja taitoja toimia arjessa omaa hyvinvointia ylläpitäen ja vahvistaen. Lisäksi harjoittelemme tunnistamaan omien käyttäytymismallien heikkouksia ja vahvuuksia sekä hyödyntämään osallisen vahvuuksia arjessa. Ryhmien tarkat aihesisällöt määrittyvät osallisten tarpeiden ja toiveiden mukaan.

Neljään ryhmäkertaan mukaan liittyy Suomen ART- yhdistyksen (AGGRESSION REPLACEMENT TRAI-NING®) asiantuntija. Näillä kerroilla opetellaan toiminnallisin menetelmin tunteiden tunnistamiseen ja hallintaan sekä rakentavaan vuorovaikutukseen liittyviä taitoja. Ryhmät toimivat etäyhteyksin Teams -sovelluksella ja tarvittaessa autamme osallisia laitteiden ja sovellusten käyttöön liittyvissä asioissa. Ryhmätoiminnan lisäksi tarjoamme yksilöohjausta. Kevään vertaistukiryhmään etsitään nyt osallistujia ja ryhmän aloituspäivä tarkentuu sen täyttyessä. Tervetuloa mukaan!

Aurinkoista kevättä!