Raskaus ja vauvan syntymä on suuri asia. Se tuo paljon uudenlaista vastuuta elämään ja siihen kuuluu niin iloa kuin murhettakin.

Päihdeongelman kanssa kamppaillessasi olet ehkä yrittänyt peitellä asiaa muilta, toisaalta avun saanti, sitä pyytäessäsi, on saattanut vaihdella kovastikin. Toipuminen päihdeongelmasta ilman toisten apua on vaikeaa. Päihteiden käytön myötä aivojen mielihyväjärjestelmä muuttuu; päihde alkaa riippuvuuden edetessä täyttää mielen ja olla usein ainut keino saada mielihyvän kokemuksia tai selviytyä arjesta.

Vauva tarvitsee nyt kuitenkin tilan mielessäsi – sekä sinä apua ja tukea raivataksesi syntymättömälle, tai jo syntyneelle vauvallesi, tilaa mieleesi. Vaikka elämässäsi päihdeongelman myötä on raskaita asioita, muista että tilanteessa on toinen puoli: raskaus ja pikkuvauvan vanhemmuus ovat tutkitusti aivan erityistä aikaa. Voit muuttaa oman elämäsi suuntaa ja kuntoutua, olethan uuden elämän edessä ja siihen sisältyy aina mahdollisuus.

On jo hieno asia, että olet avannut tämän sivun ja pysähtynyt pohtimaan päihteiden käytön vaikutuksia elämääsi vauvan kanssa jo tässä vaiheessa kun vauva on masussasi tai vielä pieni!

Lapin ensi- ja turvakoti ry:n Ensikoti Talvikista ja Avopalveluyksikkö Tuuliasta saat tukea pysyäksesi päihteettömänä jo raskausaikana sekä lapsen ollessa pieni. Ottamalla vastuun vanhemmuudestasi, harjoittelet samalla niitä taitoja, jotka auttavat sinua toipumaan päihdeongelmasta. Autamme sinua (ja mahdollista puolisoasi) kokemaan iloa yhdessäolosta lapsesi kanssa ja opettelemaan päihteetöntä lapsiperheen arkea joko ensikodin yhteisön tai avopalvelun tukemana.

Ensikoti Talvikin yhteisöhoito on päihteettömän arjen elämistä Talvikissa yhdessä; keskusteluja ja vertaistukea kunnioittavassa sekä lämminhenkisessä ilmapiirissä. Yhteisössä voit vaikuttaa asioihin; saat vastuuta yhteisössä päätösten teosta ja arjen toiminnoista. Turvallisessa ensikotihoidossa sinulla on päihteidenkäytön tuoman levottomuuden sijaan mahdollisuus olla enemmän läsnä lapsellesi sekä saada eheytymistä ja toipumista tukevaa hoivaa myös itsellesi. Kuntoutusjakson tavoitteena on, että pääset toipumisessasi hyvään alkuun ja selviydyt arjesta lapsesi kanssa hyvin kotiutumisen jälkeenkin.

Avopalveluyksikkö Tuuliassa sinua autetaan rakentamaan uudenlaista, toipumistasi tukevaa ja päihteetöntä lapsiperheen arkea omassa kodissasi. Tuulian työntekijät tapaavat sinua ja lastasi (ja mahdollista puolisoasi) joko kotonasi tai Tuulian tiloissa. Avopalvelu Tuulian työntekijöiden tuella sinulla on mahdollisuus myös pikkuhiljaa, toipumisesi edetessä, alkaa kartoittaa itsellesi mielekästä opiskelu- tai työpaikkaa. Voit myös saada vertaistukea osallistumalla avopalvelun tarjoamaan yhteiseen toimintaan.

Kuntoutus molemmissa yksiköissä on sinulle maksutonta. Talvikin jaksolta sinulla on mahdollisuus saada kuntoutusraha. Talvikkiin tai Tuuliaan voit tulla neuvolan, äitiyspoliklinikan, sosiaalitoimen tai mielenterveys- ja päihdepalvelujen ohjaamana. Voit myös itse ottaa suoraan meihin työntekijöihin.