Etenkin iltaisin väsymyksen saadessa vallan, huomaan kommunikointini joskus taantuvan alle esikoiseni tason ja itsehillintäni tuntuu pettävän. Koska oma kaikkein rakkaimpani tuntee minut niin hyvin, hän tietää ne hetket, jolloin oikeista naruista vetämällä saa hermoni kiristymään. Vai onko tilanne todellinen? Kuvittelenko vain lapseni minua tahallaan ärsyttävän? Ehkei hän oikeasti tiedä kuinka tulisi toimia tai hänellä on jokin muu syy käyttäytymiseensä. Ehkä hänkin on väsynyt tai päivän aikana on sattunut jotain, joka pitäisi saada kakaistua ulos, mutta jo valmiiksi ärtynyt äiti ei anna siihen mahdollisuutta. Välillä tuntuu, että lapseni on ummistanut minulta täydellisesti korvansa ja huomaan negatiivisen tunnelataukseni jo alkavan kasaantua, ennen kuin tilanne on edes kunnolla alkanut. Negatiivisen vuorovaikutuksen kehään päätyy herkästi, vaikka mielen pohjassa kaihertaakin, että pitäisi olla jotenkin aikuisempi ja toimia toisin.

Olisi mukavaa, kun olisi oppikirja, josta voisi katsoa ohjeita elämän haastaviin tilanteisiin tai väsymyksen hetkellä vertaistukea, joka ei arvostelisi vaan lohduttaisi ja tukisi. Kertoisi, ettei mitään vielä ole menetetty, voit alkaa toimia toisin ja vaikka välillä menettäisitkin hermosi voit aina pyytää lapseltasi anteeksi ja huomenna voit jo onnistua paremmin. Kun muistat pitää itsestäsi huolta, niin jaksat myös vastata lapsesi kiukkuun tai muuhun haastavaan käytökseen rakentavammin. Kuinka mukavaa olisikaan yhdessä pohtia keinoja, joilla vuorovaikutusta oman lapsen kanssa voisi parantaa niin, ettei aina tarvitsisi kantaa huonoa omaatuntoa hermojen menetyksestä, vaan omasta vanhemmuudestaan voisi tuntea hyvää mieltä.

Vertaisvoimaa vanhemmille -hanke vastaa juuri näihin tarpeisiin. Ensimmäinen Vertaisvoimaa vanhemmille -ryhmä alkoi syksyllä 2018. Ryhmät on tarkoitettu kaikille 3-6-vuotiaiden lasten vanhemmille, jotka toisinaan kokevat lapsensa käytöksen haastavana. Haastava käyttäytyminen voi olla mm. ylivilkkautta, uhmaikää tai impulsiivista käyttäytymistä, mutta mitään diagnoosia ei tarvita. Riittää, että vanhemmat kokevat tarvitsevansa vertaistukea toisilta samassa elämäntilanteessa olevilta vanhemmilta tai haluavat lisää konkreettisia keinoja tehdä arjesta lapsen kanssa sujuvampi.

Ryhmätoiminnan taustalla on Perhekoulu POP®, joka painottaa myönteisen vuorovaikutuksen merkitystä kasvatuksessa ja lapsen terveen itsetunnon kehityksessä. Vanhemmat saavat omakseen ryhmästä Perhekoulun käsikirjan, joka antaa raamit ryhmäkerroille. Ryhmissä keskustellaan erilaisista myönteisistä kasvatuskeinoista ja yhdessä opitaan tunnistamaan ja ennakoimaan haastavia tilanteita omasta arjesta ja mietitään niihin positiivisia ja lapsen itsetuntoa tukevia ratkaisuja.

Ryhmäkertojen alussa mietitään ensin mitä lapsen haastava käytös on ja sen jälkeen erilaisia syitä haastavan käytöksen takaa. Ajatuksena on, ettei lapsi tahallaan käyttäydy vaikeasti, vaan hänellä itsellään voi olla erilaisia haasteita, joissa hän tarvitsee vanhemman apua. Eli selvittämällä syyt haastavan käyttäytymisen takana ja auttamalla lasta, myös haastava käyttäytyminen vähentyy. Seuraavilla ryhmäkerroilla paneudutaan mm. tehokkaaseen viestintään, vanhemman oman rauhallisuuden säilyttämiseen sekä voimavaroista huolehtimiseen.

Lähtiessäni mukaan hankkeeseen olin iloinen, koska sain mahdollisuuden tehdä tärkeänä pitämääni työtä. Tutustuessani myönteiseen ja kannustavaan kasvatukseen, tajusin tarvitsevani oppeja yhtä lailla itsekin. Minulla on pieniä lapsia ja uskallan väittää, ettei ole perhettä, joiden arki ei joskus tuntuisi haastavalta ja vanhempaa, joka aina jaksaisi olla positiivinen ja kannustava. Silloin arjessa väsymisen hetkellä olisi mukava, kun olisi joku, joka jakaisi saman kokemuksen. Syksyn ryhmäläisten sanoin: ”Ihanaa huomata, ettei olekaan niin huono vanhempi, toisillakin samanlaisia kokemuksia. Ryhmän jälkeen on voimaantunut olo, tuntuu, että voi tehdä mitä vain!”

Kevään ryhmiin ilmoittautuminen alkanut! Keväällä lähiryhmä Rovaniemellä keskiviikkoisin 6.2-17.4.2019 klo 17.00-19.30 ja tiistaisin 12.3.-21.5.2019 klo 13.00-15.30. Etäryhmään voit osallistua omalta koneeltasi kaikista Lapin kunnista. Etäryhmä torstaisin 14.2.-25.4.2019 klo 13.00-15.30.

~ Heidi, Vertaisvoimaa vanhemmille -hanke ~