Lapin ensi- ja turvakodin ryhmät tukena elämän tuulissa

Läheisensä itsemurhan kautta menettäneiden vertaistukiryhmä Tavoitteena äkillisen menetyksen aiheuttamien tunteiden, ajatusten ja kokemusten käsitteleminen ja jakaminen luottamuksellisessa vertaisryhmässä, kriisin pitkittymisen ja sairastumisen ehkäiseminen, selviytymiskeinojen ja voimavarojen tunnistaminen ja vahvistaminen sekä uusien näkökulmien löytäminen.
Menetelmät
ryhmä pohjautuu ammatillisesti ohjattuun vertaistukeen
ryhmäkeskustelut—myös pienryhmissä tai pareittain
lyhyet alustukset ja rentoutumisharjoitukset.

Ryhmämuoto on ns. suljettu eli siihen ilmoittaudutaan etukäteen ja samat henkilöt kokoontuvat joka kerta. Osallistujilta toivotaan sitoutumista joka kerralle. 

Vanhempien jaksaminen ja vauvan uni- ryhmässä voi keskustella lasten uni-valverytmistä ja unen häiriöistä. Vanhempien jaksaminen ja vauvan uni- ryhmä on tarkoitettu alle 6kk ikäisten vauvojen vanhemmille, Uniohjaajan kyselytuokiot taas yli 6kk ikäisten lasten vanhemmille. Tilaisuuksissa saa tietoa ja vinkkejä sekä voi jakaa kokemuksia, jotka voivat auttaa lapsen öiden rauhoittumisessa kotikonstein ja joista saa tukea omaan jaksamiseesi.

Hiero vauvaa – ryhmään voivat osallistua kaikki vauvan saaneet perheet. Hiero vauvaa – ryhmän on suunniteltu erityisesti 2 vko – 3 kk ikäisten vauvojen vanhemmille, mutta myös yli 3 kk ikäisten vauvojen vanhemmat ovat tervetulleita ryhmään. Ryhmässä on kolme kiertävää teemaa jotka ovat, kuinka helpottaa vauvan mahavaivoja tai unipulmia vauvahieronnalla sekä rentoutta ja hyvää oloa vauvalle. Ryhmässä ohjaamme fill. tri Ruth Ricen kehittämään RISS (Rice Infant Sensomotor Stimulatio Technique) – hierontamenetelmään perustuvaa vauvahierontaa, Vyöhyketerapeuttista vauvahierontaa ja Oksitosiinihierontaa. Hiero vauvaa -ryhmä kokoontuu maanantaisin kelo 10. Hetkeen voi osallistua osoitteessa bit.ly/osallisturyhmään olevan linkin kautta.

Hoivaa ja Leiki etäryhmät: Masuvauvaryhmä raskaana oleville äideille ja Vauvaryhmä  3-6 kuukauden ikäisille vauvoille ja heidän vanhemmilleen. Vertaistuellisissa ryhmissä keskitytään sekä vauvaan että vanhempiin. Ryhmissä harjoitellaan reflektoivaa vanhemmuutta ja turvallista vuorovaikutusta lapsen ja vanhemman välillä. Ryhmä sisältää hoivaa, leikkiä, laulua sekä keskustelua toisten vanhempien sekä ohjaajien kanssa. Vanhemmille ryhmä on pysähtymispaikka, jossa saa aikaa itselle pohtia vanhemmuutta, omaa lasta ja elämää lapsen kanssa. Tärkeää on tunnistaa omia vahvuuksia ja selviytymiskeinoja vanhempana sekä kokea kohtaamisen hetkiä vauvan kanssa yhdessä. Ryhmät ovat maksuttomia.


Vauvapysäkki -ryhmä Vauvapysäkki  -ryhmä on suunnattu odottaville perheille. Ryhmässä keskustellaan mm. raskausaikaan, äitiyteen, omaan jaksamiseen ja talouteen liittyvistä asioista. Ryhmästä saat tietoa stressistä ja sen tunnistamisesta, vertaistukea sekä erilaisia keinoja  stressin säätelyyn ja oman hyvinvoinnin lisäämiseen.

Äkillisesti puolisonsa menettäneiden vertaistukiryhmä on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat menettäneet puolisonsa tapaturman, onnettomuuden, sairaskohtauksen tai nopeasti edenneen sairauden kautta.
Ryhmä kokoontuu viikoittain 8 kertaa.
Tavoitteena on
– äkillisen menetyksen aiheuttamien tunteiden, ajatusten ja kokemusten käsitteleminen ja jakaminen luottamuksellisessa vertaisryhmässä
– kriisin pitkittymisen ja sairastumisen ehkäiseminen
– selviytymiskeinojen ja voimavarojen tunnistaminen ja vahvistaminen ja uusien näkökulmien löytäminen.

Menetelmät:
Ryhmä pohjautuu ammatillisesti ohjattuun vertaistukeen.
Ryhmäkeskustelut—myös pienryhmissä tai pareittain
Lyhyet alustukset ja rentoutumisharjoitukset.