Kaltaiselleni 90-luvun nuorelle chat tarkoitti pitkään mahdollisuutta jutella muiden nuorten kanssa erilaisissa Chat-huoneissa. Oli jännää, kun saattoi puhua nimimerkin suojissa tuntemattoman ihmisen kanssa, joka asui jossain muualla. Koska kotoa internetiä ei noihin aikoihin vielä löytynyt, chattailyaika tietokoneelle varattiin kirjaston varauskirjasta. Tehokasta jutusteluaikaa oli tunti ja usein se jaettiin kaverin kanssa. Jutunaiheet pyörivät tavallisissa nuorten asioissa. Useimmiten, kun juttukaveri kuuli minun asuvan Rovaniemellä, minulta kysyttiin kuinka monta poroa omistan ja kuljenko niillä kouluun.

Kauas on tultu noista ajoista. Nykyään Chat-palveluissa voi hoitaa pankkiasioita, vakuutusasioita, terveysasioita ja vaikka olla yhteydessä lentoyhtiöön neuvon tarpeessa. Chat ei enää ole vain nuorten vapaa-ajan juttu, vaan sen avulla hoidetaan asioita laidasta laitaan ikään katsomatta helposti, vaikka kännykällä paikasta riippumatta. Hurjan tärkeitä ja jopa elämää muuttavia keskusteluja käydään kotisohvilla, busseissa tai vaikka puiston tai ostoskeskuksen penkeillä. Yhdistyksessämme on vastattu chatissa kysymyksiin jo lähes parin vuoden ajan. Vauva- ja pikkulapsiperheiden avopalvelun Unichat aloitti etunenässä ja yhteydenottoja on tullut useita. Olemme pohtineet yhdessä vanhempien kanssa vauvan uneen, vuorokausirytmiin, valvottuihin öihin tai unenpuutteeseen liittyviä asioita. Ja vanhemmat ovat saaneet purkaa mieltään valvotun yön jälkeen. Olemme pohtineet yhdessä vanhemman kanssa sitä, miten valvotuista öistä selviäisi parhaiten ja mistä löytyisi virtaa vanhemman omaan jaksamiseen. Näyttäisi siltä, että vanhempien on helppo ottaa yhteyttä tavalla, jossa voi kirjoittaa ajatuksensa esille nimettömästi ja vaikka vauvan päiväunien aikana. Olen iloinen siitä, että meillä on mahdollisuus monenlaisiin tapoihin olla asiakkaiden saavutettavissa riippumatta heidän asuinpaikastaan tai muista olosuhteistaan. Samoin tästä mahdollisuudesta ovat yhteyttä ottaneet vanhemmatkin kertoneet olleensa iloisia. Unichat on auki kaksi kertaa viikossa, tiistaisin kello 13-15.30 ja keskiviikkoisin 11.30-13.30.

Unichatin lisäksi meidän kotisivuillamme päivystävät Lähisuhde- ja väkivaltatyön avopalvelun -chat maanantaisin kello 14-16, KriisiChat torstaisin klo 12-14, Nuorten chat on avoinna torstaisin klo 15-17 sekä Tukea eronjälkeiseen vanhemmuuteen – ryhmächat loka-joulukuussa. Ryhmächatin aikataulun ja aiheet löydät täältä.

Jos sinulla pohdituttaa jokin asia, klikkaa ihmeessä sivun alareunan oranssia laatikkoa ja anna meidän olla avuksi. Kannattaa muistaa, että toisen kanssa jaettuna huolet puolittuvat ja ilot tuplaantuvat!

-Henna, Vauva-ja pikkulapsiperheiden avopalvelu-