Vanhempien ero on nykyisin tavallista, mutta se ei tee siitä helpompaa lapsille ja nuorille. Jotta eroa ei tarvitse miettiä yksin, lapsille ja nuorille avataan 10.10. vertaistukea tarjoavat verkkosivustot www.mll.fi/100asiaaerosta ja https://apuaeroon.fi/nuoret/100asiaaerosta/. Sivuilla nuoret itse vastaavat toistensa kysymyksiin. Lisäksi vastauksia on kerätty ammattilaisilta.

Erotilanteessa nuoret pohtivat esimerkiksi sitä, voivatko he puuttua vanhempien jatkuvaan riitelyyn, onko heissä syytä eroon tai miksi vanhempi hankkii uudessa suhteessa lapsen, kun vanhemman aika ei tunnu riittävän edes hänelle. Uusperheen erotessa nuori voi pelätä menettävänsä itselleen tärkeän aikuisen.

#100asiaaerosta -aineisto on poikkeuksellinen, sillä ensimmäistä kertaa järjestöt (ks. lista tiedotteen lopussa) julkaisevat lasten ja nuorten ajatuksia yhdessä. Uusilta verkkosivuilta löytyy kysymysten lisäksi myös nuorten tekemiä kuvia, videoita ja tekstejä erosta ja siihen liittyvistä tunteista.

-Vertaistuki vanhempien erotessa on tärkeää siksi, että et ole niiden asioiden kanssa yksin. Verkossa kynnys hakea tukea ei ole niin korkea, kun voi etsiä tietoa vaikka omalla puhelimella bussissa. Jostain tapaamisesta on helpompi luistaa, sanoo aineistoa tekemässä ollut nuori.

Lasten ja nuorten kysymykset on kerätty Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimen ja netin yhteydenotoista. Vastaajina ja muun materiaalin tekijöinä toimivat vanhempien eron kokeneet nuoret eri puolilta Suomea. Aineisto löytyy myös ruotsiksi.

”Oonko ees tärkee” – välittääkö kukaan musta?

Nuoret haluavat rohkaista lapsia ja nuoria puhumaan eroon liittyvistä ajatuksista ja tunteista ääneen: ”Älä jää hautomaan yksin”. Verkkosivujen aineiston avulla halutaan kannustaa myös aikuisia puhumaan erosta yhdessä nuorten kanssa.

-Me nuoret katsotaan asioita hieman eri vinkkelistä kuin aikuiset ja jäädään liian usein huomiotta, kertoo aineistoa tekemässä ollut nuori.

#100asiaaerosta -aineistosta hyötyvätkin nuorten lisäksi myös vanhemmat ja tukipalveluja tarjoavat ammattilaiset saadessaan tutustua nuorten kysymyksiin ja ajatuksiin eroon liittyen.

Lisätietoja:

kehittämissuunnittelija Minna Lahdensivu /PKS Lape perhekeskus -osakokonaisuus, p. 040 587 5764

Barnavårdsförningen Anne Bjaerre, Sakkunnig inom barn- och familjearbete (ruotsiksi), 040-771 0152

Nuorilta: Yhden Vanhemman Perheiden Liiton hankepäällikkö Terhi Rapelin kautta, p. 040-186 3421

sosiaalinen media: #100asiaaerosta

Mukana hankkeessa:

Aloite verkkosivujen materiaalin tuottamisesta syntyi Vantaan kaupungin LAPE-hankkeen perhekeskustyöryhmistä. Mukaan toteutukseen kutsuttiin useita järjestöjä, jotka tarjoavat eropalveluita lapsille ja nuorille:

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Vantaan kaupungin perheneuvolatoiminnan yksikkö
Ensi- ja turvakotien liitto
Barnavårdsföreningen
Nicehearts ry
Kasvatus- ja perheneuvonta – Kasper ry
Vaasan ensi ja turvakoti ry, ero lapsiperheessä pohjanmaa- hanke
MLL Tampereen osasto ry
Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry
Pääkaupunkiseudun LAPE-perhekeskus, Lapsen paras yhdessä enemmän -hanke

Otsikoiden poiminnat:
Kasvatus- ja perheneuvonta – Kasper ry:n nuorten erotyöpajassa tehdystä räpistä