Vietimme toukokuisen päivän Eduskuntatalossa kansanedustajille ja avustajille tarkoitetussa tapahtumassa. Kävimme kansanedustajien ja avustajien kanssa keskusteluita vanhempien eroon, lapsen asemaan, väkivaltaan ja huoltoriitoihin liittyen.
Tässä blogissa näet kansanedustajien terveisiä ja lupauksia, mitä asioita he haluavat edistää kansanedustajan tärkeässä työssä. Terveisiin on liitetty pohdintoja ja vinkkejä siitä, millä tavoin ja mitä seikkoja huomioiden voidaan päätöksenteossa turvata lapsen oikeudet ja turvallinen lapsuus vanhempien erotessa.
Lasta on suojeltava väkivallalta ja sen jatkumiselta erotilanteissa. Lapsen ei tule joutua vanhempien kiistojen välikappaleiksi. Väkivalta voi ilmetä esimerkiksi vanhempien tiedostamattomana käytöksenä ja puheena lapselle, tai lapsen ja toisen vanhemman tapaamisten ja yhteydenpidon aiheettomana estämisenä.
Eropalveluissa tulisi vanhempien kanssa keskustella perheen tilanteesta ja selvittää, onko perhe-elämässä ollut väkivaltaa. Vanhempia on autettava suojelemaan lasta väkivallan jatkumiselta eron jälkeen.
Ammattilaisille on tarjottava ammatillista eroauttamisen koulutusta, jotta heillä on osaamista ja taitoja ottaa eroasiat vanhempien ja lasten kanssa puheeksi. Ammattilaisten tärkeä tehtävä on varmistaa lapsen oikeuksien toteutuminen erotilanteissa. Varhainen puuttuminen auttaa tunnistamaan perheen erotilanteeseen liittyviä riskejä ja ennaltaehkäisemään lapsen yhteyden katkeamista toiseen vanhempaan.
Sosiaaliturvan uudistusten on huomioitava eroperheiden tasavertaiset mahdollisuudet muun muassa asumistukeen ja turvattava lapsen oikeus elatukseen vanhemmiltaan myös eron jälkeen.
Ennaltaehkäisevä ja varhainen eroauttaminen ennaltaehkäisee eroriitojen kärjistymistä sekä tilanteiden konfliktoitumista. Erotilanteissa tulisi koko perheelle, vanhemmille ja lapsille, tarjota aina tukea ja huolehtia, että myös lapset tulevat kuulluksi tilanteessa. Vanhempia on autettava käsittelemään perhetilanteen muutoksia lapsen kanssa ja huomioitava myös lapsen toiveita silloin kun se on mahdollista.
Erotilanteissa on tärkeä kartoittaa perheen kokonaistilanne ja perheenjäsenten tuen tarpeita. Ammattilaisille on tarjottava koulutusta eroon liittyvien riskien tunnistamiseen sekä keinoja työskennellä vaativissa erotilanteissa, jotta vanhemmat ja lapset tulevat autetuiksi myös erotilanteissa. Vaativissa erotilanteissa tarvitaan moniammatillista osaamista sekä riittävän pitkiä työskentelyjaksoja, jotta perheet tulevat autetuiksi.
Lasten ja nuorten mahdollisuudet saada yksilöllistä keskustelutukea ja mahdollisuus osallistua erovertaisryhmätoimintaa on varmistettava ja mahdollistettava tasavertaisesti eri puolilla Suomea. Lisäksi on huolehdittava riittävät resurssit kouluihin: koulukuraattorit ja kouluterveydenhoitajat ovat tärkeitä aikuisia, jotka löytyvät helposti lasten ja nuorten lähiympäristöstä.
On tärkeä turvata järjestöjen rahoitus, jotta eroperheillä on mahdollisuus saada emotionaalista ja sosiaalista tukea tilanteeseen. Tuki auttaa toipumaan ja suuntaamaan elämässä eteenpäin. Julkinen sektori ei yksin pysty vastaamaan perheiden tuen tarpeeseen.
Kansanedustaja – vaikuta näihin!
1) Turvaa järjestöjen rahoitus
2) Varmista lapsen avun saaminen ero- ja väkivaltatilanteissa
3) Pura vuoroasumisen esteitä
4) Edistä pakottavan kontrollin kriminalisointia
5) Nopeuta huoltoriitojen käsittelyaikoja
Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta