Miksi ihmeessä ensikotiin? Tätä jäin miettimään, kun ystäväni Pentti yllättäen kysyi, milloin ja mistä hänen pitää olla huolissaan ja mitä hän voi tehdä. Olisiko ensikodista apua ja mitä hän kertoo siitä? Pentin tytär oli juuri hiljattain saanut vauvan. Se oli luonnollisesti iloinen asia. Isoisästä kuitenkin tuntui, että nuoren vauvaperheen asiat eivät olleet kohdallaan. Tai vielä enemmän hän koki jonkun olevan pahasti vialla. Vaikka hän kuinka intti ja vähän vakoilikin, hän ei saanut vastausta. Epävarmuus perheen pärjäämisestä kasvoi.
Hiukan mielessäni mykistyin. En heti osannut yhdistää tätä perhettä ja ensikotia. Olipa tämä sattuma. Olin juuri viimeistelemässä tutkimusraporttia ensikotityön vaikuttavuudesta. Tiesin, kuinka hankalistakin vanhemmuuden alun lähtökodista vauvaperheet olivat selviytyneet ja lähteneet ensikodista omaan kotiinsa kutakuinkin tavallisina vauvaperheinä. Yllättäen olin keskellä tutkimustulostani. Tuloksekkaan työskentelyn kriittisessä kohdassa. Siinä, mitä ensikodista kerrotaan ja miten saada toinen ottamamaan vastaan apua. Olin leikitellyt kielikuviolla, miten saada joutuminen pääsemiseksi ja muutoksen haluamiseksi. Että hupsista.
Vastaukseni Pentille oli, että kun oman perheen rakkaus, ystävien ja neuvolan tuki ja apu eivät riitä, on hyvä pysähtyä miettimään yhdessä perheen kanssa, mitä se tarvitsee. Ensimmäiseksi tarvitset luvan auttaa. Kun sen saat, kysy voisitteko yhdessä perheen, neuvolan ja perhetyön kanssa pohtia vaihtoehtoja. Pidä mielessä, että ensikoti on paikka, jossa työskennellään koko perheen kanssa. Apu ja tuki ovat läsnä koko ajan ja ympäri vuorokauden. Siellä on toisia, enemmän tai vähemmän samassa tilanteessa olevia perheitä. Osa heistä on varmasti Työntekijät ovat osaavia, välittäviä ja auttamiseen sitoutuneita.
Tässä kohdassa myös konkretisoitui, että ensikoti on ensisijaisesti toivoa ylläpitävä ja avoin ilmapiiri. Siellä vallitsee luottamuksen, välittämisen ja hyväksynnän henki. Seinät, varallisuus ja asema ovat toissijaisia. Luottamus rakentuu siitä, että vauvaperhe, vanhemmat ja vauva kokevat olevansa turvassa. He tulevat kuulluiksi ja kohdatuiksi. Heillä on lupa olla erehtyväisiä ja epätäydellisiä. Työskentelyssä yhdistyy empaattisuus ja jämäkkyys. Säännöistä sovitaan yhdessä ja vastuuta harjoitellaan.