Istun sohvalla ja katson hieman askeettista asuntoa. Mietin, miltähän toisesta mahtaa tuntua, kun täytyy rakentaa kaikki jälleen tyhjästä? Olin juuri tutustunut nykyiseen puolisooni, joka oli eronnut heti sitten.

Ajatukset omasta erostani nousevat pintaan. Erään psykologin mukaan kumppanin ja kodin menetystä voidaan verrata puolison kuolemaan. Palaan hetkessä ajatuksistani, sillä yhdestä makuuhuoneesta saapuu kaksi teletappia muistuttavaa pientä neitiä, nykyisen puolisoni lapset. He haluavat lukea kirjoja yhdessä, tapaamme ensimmäistä kertaa.

Yhteinen koti, yhteinen elämä

Pian tämän jälkeen päätimme tehdä sohvasta yhteisen ja täytimme sen jokaisen nurkan täyteen elämää. Jo lähes kolmen vuoden ajan olemme jakaneet tämän kodin, joka toinen viikko kaikki yhdessä ja joka toinen viikko ilman kahta teletappia. Joka toinen ilman, sillä minit ovat biologisen äitinsä luona.

Alkuun meitä tosiaan oli neljä. Sitten perheemme kasvoi karvaisella vauvalla, mäyräkoirallamme. Siitä yhdeksän kuukauden päästä saimme ihmisvauvan, joka täyttää pian seitsemän kuukautta. Näin meistä tuli uusperhe.

Kuva: Nicole Olander

Nyt meitä on joka toinen viikko viisi sekä tuo karvainen otus. Joka toinen viikko yksi huoneista ammottaa tyhjyyttään, kun kaksi puuttuu.

Mineillä on kaksi tasavertaista kotia, ja se vaatii meiltä aikuisilta paljon. Nykyään voin sanoa, että kaikki toimii pääasiassa hyvin. Mutta on sanomattakin selvää, ettei elo uusperheissä ole aina mutkatonta. Sitä se ei ole ollut meilläkään.

Eroon liittyvät tunteet

Eroon liittyy monenlaisia tunteita. Uusien puolisoiden astuessa kuvioihin tunteet saattavat mennä vielä enemmän sekaisin, mikä voi heijastua vanhempien tapaan hoitaa lasten asiat. Olisi kuitenkin ensisijaisen tärkeää pystyä kommunikoimaan ja sopimaan asioista hyvässä hengessä lasten vuoksi.

Kävimme itse perheneuvolassa keskustelemassa tilanteestamme, haasteista ja toiveista tulevan suhteen. Mitä ja miten voimme kommunikoida, mitä voimme vaatia ja mihin voimme vetää rajan? Nämä ovat varmasti yleisimpiä kysymyksiä ero- ja uusperheissä.

Saimme tietää Kaksi kotia -sovelluksesta tuolloin ensimmäistä kertaa. Sovellus on nimensä mukaisesti suunniteltu kahden kodin väliseksi työkaluksi, yhdistäen kahdessa kodissa asuvat lapset ja heidän vanhempansa. Sovellus helpottaa myös meidän perheemme arkea.

Kuva: Nicole Olander

Kaksi kotia-sovelluksesta apua arkeen

Kaksi koti -sovelluksessa on kolme käyttömahdollisuutta. Ensimmäisessä voit hakea tietoa ja tukea -osioista sanamukaisesti tietoa ja tukea erilaisiin vanhemmuuteen ja eroon liittyviin asioihin. Tämä onkin oiva työkalu, kun tunteet ovat sekaisin ja pitäisi ymmärtää, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon lasten näkökulmasta.

Sovelluksestakin löytyvä vanhemmuussuunnitelma on hyvä ja kattava apuväline eroaville vanhemmille, jotka pohtivat, miten ja mitä kaikkea pitää sopia. Vanhemmuussuunnitelma auttaa vanhempia pohtimaan yhdessä lapsen arkea, käytännön asioita ja lasten hyvinvointia.

Toinen ja oma suosikkini on kalenteri, sillä sen pystyy jakamaan käyttäjien kesken ja jokainen käyttäjä voi tehdä sinne muutoksia. Me olemme syöttäneet kalenteriin seuraavaksi vuodeksi ”äitiviikko” ja ”isäviikko”. Näin on helppo nopeasti tarkistaa, missä lapset milloinkin ovat. Merkkaamme kalenteriin myös lasten lääkärit, neuvolat, Vasut sekä muut tärkeät asiat, jotka tulee olla kaikkien tiedossa.

Kuva: Nicole Olander

Kalenteriin on helppo tehdä muutoksia: esimerkiksi joulun aikaan meillä viikot elävät ja näin kaikki pysyvät perillä siitä, mitä olemme sopineet.  Lapsien kannalta on kiva, että kalenteriin voi valita jokaiselle merkinnälle oman värin. Tämä auttaa lapsia hahmottamaan, että esim. vihreällä ollaan isällä ja keltaisella äidillä. Meillä lapset vielä sen verran pieniä, että he eivät sovellusta käytä, mutta senkin aika tulee vielä.

Kolmas ominaisuus sovelluksessa on chat. Chatissa voi tehdä koko ryhmälle oman keskustelun tai vain tietylle henkilölle. Chatista löytyy myös kuvamuistot -osio, jonne voi jakaa kuvia kaikkien nähtäväksi. Varsinkin pienten lasten vanhempina on kiva nähdä kuvia myös siltä viikolta, kun lapset eivät olet itsellä ja tietää, mitä siellä tehdään. Viikko on lapselle pitkä aika, eikä tämä useinkaan muista kertoa, mitä kaikkea on tehnyt.

Chat-ominaisuutta suosittelen erityisesti silloin, kun kommunikaation kanssa on haasteita. Vanhemmat voivat sopia, että yhteydenpito tapahtuu vain sovelluksen chatin kautta, sovittuina aikoina. Chat ei ilmoita uusista viesteistä, joten se ei häiritse arkea, mikäli yhteyttä otetaan sovittujen ajankohtien ulkopuolella. Toinen käyttäjä voi käydä lukemassa ne sovitusti.

Sovellus tuo selkeyttä elämään ja ehkäisee mahdollisia väärinkäsityksiä muun muassa sovittujen vaihtojen suhteen, sillä kalenteri on jatkuvasti ajan tasalla kaikilla käyttäjillä. Kaksi kotia -sovellus on tuonut helpotusta meidän arkeemme ja suosittelenkin sen käyttöä kaikille ero- ja uusperheille, vaikka haasteita ei olisikaan.


Kirjoittaja:

Nicole Olander on 32-vuotias instabloggaaja, jonka perheeseen kuuluu aviopuoliso, maaliskuussa syntynyt poikavauva sekä hänen puolisonsa 4- ja 6-vuotiaat tytöt, jotka asuvat vuoroviikoin heidän kanssaan, vuoroviikoin äidillään. Nicole kertoo Instagram-tilillään vanhemmuudesta, vauva-arjesta ja uusperheellisten elämästä aidosti ja avoimesti, iloineen ja haasteineen.

Seuraa: Instagram