Vauva syntyy maailmaan silmissään vanha ja viisas katse. Hän katsoo vanhempiaan pitkään ja tarkkaan ilman mitään tarvetta suojautua, pelätä tai paeta kontaktia. Vauva tarvitsee katseelleen vastauksen, toiset silmät, joiden kanssa olla yhteydessä. Ennen kaikkea vauva tarvitsee rakastavan katseen, silmät, joista hän voi lukea olevansa tervetullut, hyväksytty ja rakastettu omana itsenään.

Joillekin vanhemmille vauvan intensiivinen katse voi olla hämmentävä. Miksi se katsoo minua noin? Kelpaanko minä? Olenko riittävän hyvä? Vauvan katse voi tuntua porautuvan sisimpään saakka, jolloin vanhemmalle voi tulla tunne, että vauva näkee vanhemman epävarmuuden ja aistii osaamattomuuden.

Vau­va on heti ensim­mäi­sistä elin­vuo­ro­kau­sista al­kaen eri­tyisen herk­kä hakeu­tumaan katse­kon­taktiin ja suun­taamaan tarkkaa­vai­suu­tensa toi­seen ih­miseen, erityisesti tuttuihin kasvoihin, kuten äitiin tai isään. Vauva ei arvostele vanhempiaan, ei vertaa muihin eikä vaihtaisi vanhempiaan. Hänelle omat vanhemmat ovat rakkaimmat ja läheisimmät, tutut jo vatsasta käsin. Hän rakastaa ehdoitta ja varmasti.  Kasvaakseen tasapainoiseksi ja vuorovaikutukseen kykeneväksi, vauva tarvitsee itseään peilaavat silmät.

Rakkaus on läsnä pienissä kohtaamisissa pitkin arkea. Vauva voi kokea, kuinka hänen seuransa saa vanhemmat ilahtumaan. Päiväunilta heräävää pienokaista katsotaan ilahtunein silmin, imettävän äidin katse on täynnä hellyyttä, isän silmissä loistaa ilo ja ylpeys vauvaa kannellessa.  Itkevääkin vauvaa lohdutetaan lempein ja myötätuntoisin silmin ja sanoin.

Sanotaan, että silmät ovat sielun peili. Oman vauvan silmien syvyyteen voi sukeltaa kurkistamaan pienen elämän ihmettä. Kuka sinä olet? Millainen ihminen sinusta kasvaa? Uskaltaudu katsomaan vauvaa ja hämmästelemään hänen kauneuttaan, silmien muuttuvaa sävyä, pienen kehon suloisia yksityiskohtia, sormia ja varpaita. Aisti vauvan ihana tuoksu ja ihon pehmeys. Anna tunteidesi näkyä ja välittyä, peilaat silloin vauvalle hänen arvoaan.

Tänään juhlitaan Suomessa ensimmäistä Vauvan päivää. Nautitaan siitä ihanasta vauvan energiasta, jota he levittävät ympärillemme. Kiitos heidän, meistä kasvaa usein kypsempiä ihmisiä, valmiimpia asettamaan toiset itsemme edelle!

Kuva: Tiuku Pennola

Kirjoittaja: Tanja Henttonen

Tanja Henttonen toimii Ensi- ja turvakotien liitossa erityisasiantuntijana Vaativan vauvatyön tiimissä.