Erokriisin aikana ystävien ja läheisverkostojen tuki on usein korvaamatonta. Ei ole kuitenkaan tavatonta, että eron myötä myös ystävyyssuhteet päättyvät tai niiden ylläpitäminen vaikeutuu. Ystävät ja sukulaiset voivat joutua erittäin hankalaan asemaan, mikäli he kokevat joutuvansa valitsemaan puolensa ex-kumppaneiden välillä, vastailemaan kyselyihin ex-puolison tekemisistä tai selittelemään miksi on käynyt kyläilemässä toisen luona. Erityisen hankalia ovat tilanteet, joissa läheiset kokevat, että heitä haastetaan osallisiksi  eroriitoihin esimerkiksi pyytämällä lausuntoja toisen vanhemman vanhemmuuden taidoista,  arjen sujumisesta tai mahdollisista toisen vanhemman uusista ihmissuhteista ja niiden oikeutuksesta.

Eräs eronneen parin ystävä kuvaili tilannetta näin: En ollut enää ystävä. Minusta oli tullut ikään kuin sosiaalityöntekijä. Toisessa kodissa oli vastassa itsesääli ja toisen puolison syyttely siitä, kuinka koko elämä on romahtanut kariutuneen parisuhteen seurauksena. Minun kuulumisillani ei ollut enää mitään merkitystä. Toisessa taloudessa taas istuin todistelemassa sitä, kuinka hienosti kaikki sujuukaan ja lapset ovat onnellisimpia, kuin koskaan. Sielläkään ei ollut enää ystävyyttä, ei mitään vastavuoroisuutta. Eräs eronnut vanhempi kertoi, että hän on hyvissä väleissä ex-puolisonsa kanssa, mutta läheiset ja sukulaiset ovat vielä vuosienkin jälkeen ilmiriidoissa. Eivätkä sukulaiset voi vieläkään osallistua yhtäaikaa lasten juhliin tulehtuneiden välien takia.

Mikä siis neuvoksi? Miten säilyttää ystävyys tai sukulaissuhde, olla tukena eronneelle vanhemmalla ja samalla säilyttää omat rajat ja puolueettomuus?  Kysymys ei ole yksinkertainen ja yhtä oikeaa vastausta asiaan tuskin löytyy.  Avoimuus ja rehellisyys ystävien ja läheisten kanssa on varmasti myös kaikkia osapuolia helpottava asia. Kun vanhemmat tai sukulaiset sanovat ääneen, että on ok juhlia lasten syntymäpäiviä toisen vanhemman luona. Jos ystävät irtisanoutuvat ottamasta kantaa päättyneeseen parisuhteeseen liittyviin asioihin, voidaan olla jo askeleen lähempänä ystävyyssuhteiden jatkumista erosta huolimatta. Eropari voi myös itse omalla esimerkillään osoittaa, että erosta huolimatta suhteen läheisiin ja ystäviin voivat säilyä.

#kaksikotia2018 -kampanja haastaa läheiset ja ystävät mukaan jakamaan kokemuksia ja vinkkejä siitä, millä tavoin erotilanteessa ja eron jälkeen ystävyyssuhteita voi ylläpitää.  Millaisia toimivia käytäntöjä on aikuisten kesken luotu? Miten juhlitaan lasten syntymäpäiviä ja valmistujaisia, niin, että kaikkien on hyvä olla juhlissa läsnä?  Miten turvataan lapsen mahdollisuus ylläpidetään suhteita isovanhempiin, serkkuihin, kummeihin? Osallistu twiittamalla, facebook-päivityksellä tai kuvalla instagramissa tunnuksella #kaksikotia2018. Lisätietoa kampanjasta tästä.

Blogikirjoitus syntyi oppilaistoyhteistyönä Diakonia-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden kanssa. Blogitekstin tuottaminen sisältyi osaksi kansalaistoiminta- ja järjestötyön opintoja.

Teksti: Saara Garaisi
Kuva: Tomas Garaisi