Hätä on tämän näköinen – Apua tarvitaan, mutta sitä on vaikea saada
Jokainen vanhempi toivoo lapselleen parasta, mutta aina voimavarat eivät riitä. Avun saaminen helposti ja matalalla kynnyksellä on tärkeää, sillä avun saamattomuus voi johtaa vauvan laiminlyöntiin tai kaltoinkohteluun. Vauvat ovat täysin riippuvaisia hoivasta ja vauvan hätä on vaikea tunnistaa.
Lahjoita Ensi- ja turvakotien liitolle. Ensi- ja turvakotien liitto tekee vaativaa vauvatyötä, jonka tarkoituksena on suojella vauvoja kaltoinkohtelulta ja laiminlyönniltä, sekä tukea turvalliseen vanhemmuuteen.
Yli puolet vauvaperheistä kertoi tarvitsevansa ammattilaisen apua
Yli puolet (54 prosenttia) Miten pärjäät? -kyselyymme (2023) vastanneista vauvaperheistä kertoi tarvitsevansa ammattilaisen apua vauva-aikana, mutta apua on vaikea saada. Runsas kolmasosa (36 prosenttia) vastaajista oli uupuneita usein tai koko ajan. On ensisijaisen tärkeää, että perheet saavat apua matalalla kynnyksellä ja helposti, sillä hädän kasvaessa myös kaltoinkohtelun ja väkivallan riski kasvaa. On tärkeää, että perheiden kanssa työtä tekevät tunnistavat vauvojen kaltoinkohtelun riskitekijät, oireet ja auttavat vanhempia riskitilanteissa.
Vauvan laiminlyönti on kaltoinkohtelun muodoista vaikeimmin tunnistettava ja tarkoittaa sitä, että vauvan perustarpeista ei huolehdita. Vauvojen kaltoinkohtelussa on useimmiten kyse jaksamattomuudesta, tiedon puutteesta tai avuttomuudesta. Vauva ei saa esimerkiksi riittävästi ravintoa, vauvalle tarjottava ruoka on liian kuumaa tai se syötetään pakottaen. Laiminlyöntiä on, jos vauvalla ei ole sopivaa vaatetusta, vaippoja ei vaihdeta riittävän usein tai hoitoon suhtaudutaan välinpitämättömästi. Laiminlyöntiä on myös rakastetuksi tulemisen ja arvostuksen puute, sekä vauvan torjuminen tunnetasolla. Vauva ei siis saa tarvitsemaansa hoivaa ja turvaa.
Yksinpärjäämisen kulttuuriin täytyy tehdä muutos
Vanhemmaksi tuleminen on usein yksi elämän suurimmista muutoskohdista, ja siihen liittyy monenlaisia tunteita ja haasteita. Yli puolet vauvaperheistä kokee tarvitsevansa apua vauva-aikana, mutta sitä ei silti ole aina saatavilla. Osa perheistä kokee, etteivät he ole tulleet kuulluiksi tai heidän tarpeitaan ei ole otettu vakavasti, kun he ovat kertoneet arjen haasteista. Huolestuttavaa on, että lähes kolmannes vauva- ja lapsiperheiden vanhemmista kertoo kokeneensa hyvinvointiin vaikuttavaa yksinäisyyttä.
Lisäksi moni raskaana oleva tai pienen vauvan vanhempi kohtaa mielenterveyden haasteita, kuten uupumusta, ahdistusta ja masennusta. Noin viidesosa äideistä kärsii näistä ongelmista, mutta valitettavan moni jää ilman diagnoosia ja hoitoa. Raskausaikana ja vauvan syntymän jälkeen alkaneet mielenterveyshäiriöt olisivat hyvin hoidettavissa, kun ne tunnistetaan riittävän varhaisessa vaiheessa.
Vauvojen ja perheiden hyvinvoinnin ja tulevaisuuden kannalta jokaiselle perheelle olisi syytä tarjota apua mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Väsyneellä tai kuormittuneella vanhemmalla ei ole voimavaroja taistella avun saamisesta, ja siksi monet vauvojen vanhemmat jäävät yksin kuormittavan tilanteensa kanssa.
Jotta jokainen olisi turvassa
Vauvaperheen vanhempien jaksaminen ja tuen saaminen riittävän varhaisessa vaiheessa ovat ratkaisevassa asemassa siinä, että ongelmien jopa ylisukupolvinen kasautuminen voidaan estää ja perheiden kokemaa hyvinvointia parantaa. Vauva-aika antaa pohjan lapsen hyvinvoinnille. Ensi- ja turvakotien liiton vauvatyössä vanhempia tuetaan jo odotusaikana, jotta he saavat mahdollisimman hyvät eväät uuteen elämänvaiheeseen. Odotus- ja vauva-aikana voidaan vahvistaa vanhemman mielikuvia syntyvästä lapsesta ja auttaa häntä valmistautumaan vanhemmuuteen. Vauvan syntymän jälkeen tuemme vanhempia turvalliseen vanhemmuuteen ja hyvään vuorovaikutukseen vauvan kanssa.
Hätä ei ole tämän näköinen. Ensi- ja turvakotien liitto auttaa vauvaperheitä ja tukee turvalliseen vanhemmuuteen. Auta työssämme ja ryhdy lahjoittajaksi nyt.
Lahjoittajana
Auta ehkäisemään vauvoihin kohdistuvaa kaltoinkohtelua, laiminlyöntiä ja väkivaltaa, mahdollistamalla ammattilaisille koulutusta ja materiaalia riskissä olevien perheiden tunnistamiseen ja tukemiseen.
Mahdollista perheille matalan kynnyksen tukea, kuten vauvaperheiden chat-keskusteluapua, jolloin apua voi saada, ennen kuin ongelmat syvenevät.
Ennaltaehkäise huostaanottoja. Työmme auttaa kaltoinkohtelun riskissä olevia vauvoja ja tukee vanhempia turvalliseen vanhemmuuteen.
Varmista avun jatkuminen myös tulevaisuudessa. Sosiaali- ja terveysjärjestöiltä aiotaan leikata joka neljäs euro vuoteen 2027 mennessä. Tämä on hälyttävää, sillä avun tarve perheissä on kasvanut viime vuosien aikana. Hädän kasvaessa myös kaltoinkohtelun ja väkivallan riski kasvaa.
Lahjoita nyt, sillä paras lahja lapselle on turvallinen koti.