Raahelainen seikkailija Noora Sassali, 24, kiersi kotimaata maalaten maisemia ja tunnelmia sadalta eri paikkakunnalta. Satavuotiaan Suomen kunniaksi toteutettu projekti alkoi kesäkuussa 2017 ja viimeinen maalaus tuli valmiiksi puolta vuotta myöhemmin marraskuussa. Työt myydään huutokaupalla toukokuussa 2018 ja niiden tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.
Noora Sassalin välivuosi Barcelonassa taideopintojen parissa päättyi innostavaan päähänpistoon ja ohjaajan kehotukseen. Kesä 2017 kuluisi satavuotiasta Suomen nykymaisemia vesiväreillä maalaten.
– Matka oli todellinen ”kerran elämässä” kokemus, naurahtaa Noora.
– Todellakin erilainen kesä. Pääsin kokemaan Suomen ainutlaatuisella tavalla, eikä se olisi ollut mahdollista ilman kohtaamiani upeita ja vieraanvaraisia ihmisiä. Blogia ja matkaani seuranneet lähettivät kuvia ikimuistoisista paikoista ja viestit kannustivat, hän kertoo.
Matka halki Suomen taittui pääsääntöisesti busseilla ja junilla, toisinaan sukulaisten tai tuttujen kyydeillä. Projektin aikana hän vieraili kaikissa Suomen maakunnissa Ahvenanmaalta Lappiin. Pääsääntöisesti yksin matkatessa tuli opittua paljon itsestä ja ihmisten kanssa toimisesta, Noora kuvaa blogissaan.
– Pariin kuukauteen ei tarvinnut maalata mitään ainakaan vesiväreillä, Noora hymähtää.
– Pikkuhiljaa into taiteisiin palasi ja nyt keskityn sarjakuviin.
Merikapteenin opinnot Noora saa päätökseen vuoden lopussa Satakunnan ammattikorkeakoulussa.
Turvallista lapsuutta tukemassa
Sata vesivärityötä myydään verkkohuutokaupassa toukokuun 2018 aikana. Tarkemmat ohjeet huutokauppaan osallistumiseen löytyvät blogista.
Töistä tuleva tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen, lasten ja perheiden hyväksi. Kohteeksi valikoitui Ensi- ja turvakotien liitto.
– Projektini on kunnianosoitus Suomelle siitä, että olen saanut niin hyvät edellytykset kouluttautumiseen ja elämiseen. Kaikki eivät täälläkään ole yhtä onnellisessa asemassa, Noora toteaa.
– Haluan lahjoittaa mahdolliset tienestit niille, jotka apua eniten tarvitsevat. Lapset, joilla ei ole perhettä, vanhempia tai turvallista kotia ovat lähellä sydäntä, hän kuvaa.