Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on käynnistänyt selvityksen siitä, kuinka yhteiskunta voisi paremmin tukea lapsia haastavissa erotilanteissa ja huoltajuusriidoissa.
Selvitys perustuu pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmaan ja kansallisen lapsistrategian toimeenpanosuunnitelmaan. Selvitys valmistuu vuoden 2024 loppuun mennessä, ja päävastuu laatimisesta on Ensi- ja turvakotien liitolla.
Haastaviin erotilanteisiin voi liittyä monimuotoista väkivaltaa, vainoamista ja vallankäyttöä, joissa lapsia käytetään huoltoriidan välineenä. Selvityksessä tarkastellaan, kuinka palveluita ja lainsäädäntöä voisi kehittää niin, että lasten oikeudet toteutuvat haastavissa erotilanteissa mahdollisimman hyvin.
– Selvityksen tavoitteena on löytää konkreettisia keinoja ehkäistä pitkittyneitä huoltoriitoja ja parantaa lapsen asemaa vaikeissa erotilanteissa, sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.
Ammattilaisten vastuita pitäisi selkiyttää
Haastavissa ero- ja huoltoriitatilanteissa on mukana useita viranomaisia ja konfliktit näyttävät pitkittyvän ja niihin on vaikea löytää ratkaisuja. Eri tahoja velvoittavaa lainsäädäntöä on tarpeen selkiyttää, koska nykytilanteessa vanhemmille jää liian suuri vastuu sopia ja selvittää asiat itse. Tämä ei aina onnistu, jos tilanteeseen liittyy esimerkiksi väkivaltaa tai päihde- ja mielenterveysongelmia.
– Nykyisellään ei ole yhtä selkeää vastuutahoa, joka ottaisi vetovastuun, kun erotilanne kärjistyy. Ihmiset hakevat apua monelta suunnalta ja pahimmillaan asian hoitamista pallotellaan taholta toiselle. Epäselvät vastuut kuormittavat sekä ammattilaisia että asiakkaita, toteaa erityisasiantuntija Johanna Vaitomaa Ensi- ja turvakotien liitosta.
– Tilanteita on ratkomassa useita julkisen puolen ammattilaisia kuten poliisi, tuomioistuin ja lastensuojelu. Olisi tärkeää selkiyttää vastuita ja työnjakoa eri tahojen välillä niin, että perheet saisivat tarvitsemansa tuen ja avun, toteaa YTT, sosiaalineuvos Riitta Särkelä.
Kysely antaa ammattilaisille tilaisuuden vaikuttaa
Selvityksen tueksi toteutetaan kysely ammattilaisille, jotka osallistuvat työssään haastavien erotilanteiden ratkomiseen. Kysely on parhaillaan käynnissä ja se on lähetetty muun muassa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ja tuomioistuimille.
– Kysely tarjoaa hyvän tilaisuuden kertoa, kuinka järjestelmää pitäisi parantaa nykyisestä. Toivomme saavamme runsaasti vastauksia eri puolilta Suomea. Selvityksessä kuullaan myös kokemusasiantuntijoita, joiden näkemys on ratkaisevan tärkeä, Särkelä sanoo.
Kyselyn vastauksia täydennetään eri ammattiryhmien fokusryhmähaastatteluilla, jonka lisäksi selvityksessä hyödynnetään olemassa olevaa tutkimusta ja selvityksiä. STM on asettanut selvityksen tueksi myös seurantaryhmän, jossa ovat STM:n lisäksi edustettuna oikeusministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Poliisihallitus, Tuomioistuivirasto sekä Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto.