20.3.2024 8:30-16:00 Etä/Live:, Sokos Hotel Presidentti, Eteläinen Rautatiekatu 4, 00100 Helsinki

Järjestimme ensimmäisen valtakunnallisen Erofoorumin Helsingissä vuonna 2009. Maaliskuussa 2024 on vuorossa jo 15. Erofoorumi ja sen teemaksi on valittu Ero, tunteet ja toivo.

Kenelle

Valtakunnallinen erofoorumi on suunnattu sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja oikeusalan ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään eronneita vanhempia ja heidän lapsiaan sekä tutkijoille, päättäjille ja alaa opiskeleville.

Hinta

Liveosallistujat: 130 euroa (sisältää ohjelman, lounaan ja kahvit)
Etäosallistujat: 100 euroa

Ohjelma

8.30Aamukahvit / Etäosallistujien tulo linjoille
9.00Aloitussanat – Tervetuloa Erofoorumiin!
Jussi Pulli, kehittämispäällikkö, Ensi- ja turvakotien liitto
9.15Häpeä, syyllisyys ja synti 
Marjo Ehn, TM, pappi, pari- ja seksuaaliterapeutti, työnohjaaja
10.00Tauko
10.15Tunteelliset aivot?
Professori Lauri Nummenmaa
11.15Lounastauko
12.15



Rakentava ero parisuhteessa kiintymyssuhdeteorian ja tunnekeskeisen pariterapian valossa.
Hanna Pinomaa, psykologi, paripsykoterapeutti, tunnekeskeisen pariterapian työnohjaaja ja kouluttaja
13.15









Alaseminaarit (alaseminaari 1. striimataan)

1. Työntekijän tunteet ja toivo haastavassa asiakastyössä: Laura Tetri ja Timo Jattu, Vantaan turvakoti ry (auditorio/etäyhteys)

2. ”On se ero munkin juttu” – lasten ja nuorten huomioiminen erossa: Hanna Ristimäki, Kasper ry ja Piritta Kähkönen, YVPL ja nuoret erovaikuttajat (Forum-messualue)

3. Tunteet, kokemuksellisuus ja vertaisuus palvelupoluilla: Tiina Palviainen ja Päivi Hietanen, Ensi- ja turvakotien liitto sekä kokemustoimija (3. krs, Juho-Kusti)
14.30Kahvitauko
15.00

Kehotietoisuus ja kehollinen itsemyötätunto voimavarana erotilanteissa  
Hanna Brotherus, tanssitaiteilija, kirjailija, ohjaaja ja koreografi sekä neljän lapsen äiti 
15.45
Päätössanat ja palaute
Jussi Pulli, kehittämispäällikkö, Ensi- ja turvakotien liitto
Tilaisuus päättyy
Oikeudet ohjelmamuutoksiin pidätetään. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan ilmoittautuneille.

Lisätiedot

Katso alla olevista valikoista puheenvuorojen ja alaseminaarien esittelyt. Löydät myös näyttelöpöydän tiedot ja majoituskiintiötiedot tästä alta.

1. Työntekijän tunteet ja toivo haastavassa asiakastyössä: Vantaan turvakoti ry (tämä striimataan)
Tavoitteena on tarjota ammattilaisille välineitä lisätä tietoisuustaitoja omassa työssä: turvallisuuden ja luottamuksen kokemukset kasvavat itsensä ymmärtämisen, itsemyötätunnon ja hyväksyvän läsnäolon kautta. Esityksen taustateoriassa on viitteitä  traumainformoidusta lähestymistavasta ja kognitiivisen terapian viitekehyksestä.
Alaseminaarista vastaavat Vantaan turvakoti ry:n avopalvelutoiminnan päällikkö Laura Tetri ja asiantuntija Timo Jattu.

2. ”On se ero munkin juttu” – lasten ja nuorten huomioiminen erossa: Kasper ry ja YVPL
Millaisia kysymyksiä ja ajatuksia pyörii lasten ja nuorten mielessä vanhempien erotilanteissa? Mitä he toivoisivat aikuisilta ja kuinka lapsia voisi paremmin huomioida erossa? Entä, mistä saa lohtua ja kuinka vahvistaa lasten ja nuorten toivon kokemusta? Näistä teemoista keskustelua käyvät Kasper – Kasvatus- ja perheneuvonta ry:n asiantuntija Hanna Ristimäki sekä Yhden Vanhemman Perheiden Liiton asiantuntija Piritta Kähkönen yhdessä erovaikuttajanuorten kanssa.

3. Tunteet, kokemuksellisuus ja vertaisuus palvelupoluilla:ETKL
Alaseminaarissa tarkastellaan merkityksellisiä, avun saantia estäviä ja edistäviä tapahtumia ja asioita kehittäjäasiakkaiden palvelupoluilla.  Lisäksi pohditaan, mitä tunteita palvelupolun varrella kehittäjäasiakkaat kokivat ja miten vertaisuus on koettu palveluissa, ja mikä sen mahdollisuus palveluketjujen vahvistajana on. Alaseminaari perustuu 32 kokemusperusteiseen palvelupolkukuvaukseen. Kuvauksissa keskityttiin neljään tasoon merkitykselliset tapahtumat, tunteet, palvelukontaktit sekä tutkimus- että ammattilaisten kokemustietoon perustuvat polun kriittiset vaiheet. Koottu aineisto analysoitiin ja luokiteltiin kehittäjäasiakkaiden kanssa keskittyen erityisesti polun varrella tapahtuneisiin merkityksellisiin tapahtumiin ja asioihin. Alaseminaaria on mukana toteuttamassa kokemustoimija sekä Ensi- ja turvakotien liitosta projektipäällikkö Tiina Palviainen ja Ero lapsiperheessä-asiantuntija Päivi Hietanen.

***Huom! Alaseminaari 1. striimataan myös etäosallistujille. Kaksi muuta alaseminaaria tarjolla vain livenä.

Klo 9:15 Häpeä, syyllisyys ja synti, Marjo Ehn:
Käytännönläheinen puheenvuoro parisuhde-eroon liittyvästä häpeästä ja syyllisyydestä sekä uskonnollisuuden vaikutuksesta häpeän ja syyllisyyden kokemiseen. 

Klo 10:15 “Tunteelliset aivot”?  Lauri Nummenmaa:
Mistä tunteet tulevat, miten tunteet kesytetään? Onko onneen oikotietä, tai tunteeko tiede rakkauden reseptin? Tämä luento vastaa näihin ja moniin muihin tunteiden mysteereitä koskeviin kysymyksiin. Nummenmaa kertoo, kuinka tunteet toimivat aivoissa ohjaten päätöksentekoamme, ja esittelee, kuinka uusin aivotutkimus auttaa erilaisten tunne-elämän ilmiöiden ja häiriöiden ymmärtämisessä. 

Klo 12:15 Rakentava ero parisuhteessa kiintymyssuhdeteorian ja tunnekeskeisen pariterapian valossa, Hanna Pinomaa:
Ero parisuhteessa on aina kivulias kokemus. Toiset parit kykenevät rakentavampaan eroon, mutta toiset jumiutuvat katkeruuteen, häpeään ja tuhoavuuteen. Miten voimme ammattilaisina auttaa pareja käsittelemään eroa tavalla, joka mahdollistaa molempien osapuolten hyvinvoinnin jatkossa? Kiintymyssuhdetiede auttaa meitä ymmärtämään, että eron hetkellä jokaisen kiintymyssuhdestrategia virittyy äärimmilleen. Ihmiset eivät ole perustaltaan pahoja, mutta voimakkaan turvattomuuden ja uhan tunteen myötä he saattavat toimia itselleenkin vierailla tavoilla. Tämä ymmärrys luo pohjan sille, miten tunnekeskeinen pariterapia tarjoaa konkreettisia työkaluja näissä kriittisissä hetkissä. Se antaa ammattilaisille välineitä tukea pareja ja yksilöitä niin, että he voivat käsitellä eroa rakentavammin ja jatkaa elämäänsä mahdollisimman hyvin. 

Klo 15:00 Kehotietoisuus ja kehollinen itsemyötätunto voimavarana erotilanteissa, Hanna Brotherus:
Brotherus purkaa puheenvuorossaan kehollisten tunteiden, niiden tunnistamisen ja hyväksymisen merkitystä. Hän uskoo, että turva kriisitilanteessakin voi löytyä oman kehon hyväksymisestä ja läsnäolon taidosta.  

Kiintiövahvistus Original Sokos Hotel Presidentti 19.-20.3.2024

30 kpl Standard yhden hengen huone 182 euroa / huone / yö
15 kpl Standard kahden hengen huone 202 euroa / huone / yö

Huonehintaan sisältyy runsas hotelliaamiainen, langaton internetyhteys (Wi-Fi) ja alv. Pidätämme oikeuden ALV muutokseen.

Hotellihuoneet ovat käytettävissänne tulopäivänä klo 15:00 alkaen lähtöpäivään klo 12:00 saakka.

Varaukset:
Sokos Hotels Myyntipalvelu Puhelin: +358 300 870 000 / yksittäiset huonevaraukset Sähköposti: sokos.hotels@sok.fi

Mainitkaa ystävällisesti kiintiötunnus ”BErofoorumi2024” varausta tehdessä.
www.sokoshotels.fi– varauskoodi netissä BErofoorumi2024

Huonevaraukset tulee tehdä 12.3.2024 klo 18 mennessä. Huomioithan, että erikoishintaisia huoneita on saatavilla rajoitettu määrä.

Maksutapa: Jokainen majoittuja vastaa itse omista majoituskuluistaan.
Maksutapana hyväksymme käteisen, pankkikortin tai luottokortin.

Varauksen voimassaolo: Kiintiöstä tehdyt huonevaraukset tulee vahvistaa luottokortilla varauksen yhteydessä tai maksaa etukäteen.

Hinta 30 e

Ilmoita ilmoittautumisen yhteydessä, jos haluat varata organisaatiollesi näyttelypöydän.

Hintaan sisältyy pöydän liinoitus, sähkövirta ja näytteelle asettajalle kahvia.

Näyttelypöytiä on varattavissa yhteensä 13 kpl. Organisaatiota kohden voidaan tarjota vain yksi pöytävaraus, jos varauksia tulee paljon. Varaukset huomioidaan ilmoittautumisjärjestyksen mukaan.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminsaika päättyy 6.3.2024. Valitse ilmoittautuessasi ensisijainen ja toissijainen alaseminaari, johon haluat osallistua. Alaseminaari 1. pidetään auditoriossa ja se striimataan myös etäosallistujille.

Etäosallistujat saavat osallistumislinkin sähköpostilla noin kolme päivää ennen foorumia.

Valitse osallistutko livenä vai etänä.
Kirjoita organisaation nimi ja yhteyshenkilö
Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova. Mikäli joudut perumaan osallistumisesi, ilmoitathan siitä viimeistään 14 vuorokautta ennen tapahtumaa. Tämän jälkeen tapahtuvista peruutuksista veloitamme osallistumismaksun. Esteen sattuessa osallistumisen voi myös siirtää toisen henkilön nimiin, ilmoitathan tästä tapahtuman järjestäjälle.
reCAPTCHA is required.

Yhteyshenkilöt

Erityisasiantuntija Johanna Vaitomaa
p. 040 768 7316, johanna.vaitomaa@etkl.fi
Ero lapsiperheessä -työ, Ensi- ja turvakotien liitto

Laskutusasiat:
Sari Niemi, sari.niemi@etkl.fi