”Suhteemme oli kestänyt tuskin kahta vuotta, kun olin jo huomaamattani takertunut tuolloisen puolisoni perheen valheiden verkkoon. ”Meidän perheessä ei ole väkivaltaa”, toistuvia vaarallisia tapahtumia vähäteltiin. Jopa vuosikymmeniä jatkunut toimintamalli oli muuttunut perheessä normaaliksi, jota ei uskallettu tai enää edes ymmärretty kyseenalaistaa. Yhtenä vankkana rintamana perhe puolusti omiensa tekoja ja julisti niiden oikeutusta. Syypääksi löytyi aina joku muu, ulkopuolinen vihollinen, joka oli lupa kaikin keinoin nujertaa. Enpä alkuun edes tajunnut, millaisessa vääristyneiden totuuksien karusellissa pyörin, saati että olisin uskaltanut hypätä pois kyydistä.


Fyysisen väkivallan uhka alkoi voimistua. Ahdistuin koko ajan lisää, hiivin varjona oman kotini nurkissa, mahdollisimman pieneksi ja huomaamattomaksi tekeytyneenä,…


Aluksi exäni käyttäytyi väkivaltaisesti pääasiassa muita kohtaan, väkivallan näkeminen alkoi luoda pelon ja uhan ilmapiiriä. Huomaamatta alkanut henkinen väkivalta minua kohtaan lisääntyi selvästi raskaaksi tultuani ja lapsen syntymän jälkeen. Fyysisen väkivallan uhka alkoi voimistua. Ahdistuin koko ajan lisää, hiivin varjona oman kotini nurkissa, mahdollisimman pieneksi ja huomaamattomaksi tekeytyneenä, etten vain sanoisi, toimisi tai olisi olemassa ”väärin” ja saisi exääni räjähtämään.

Nopein askel apuun on Apua väkivaltaan -chat. Löydät chatin sivun alareunasta. Klikkaa ja tule juttelemaan tilanteestasi ammattilaisen kanssa. 

Väkivaltatyön avopalvelut tarjoavat tukea silloin, kun turvakotia ei tarvita mutta apua halutaan tilanteen ratkaisemiseen ja kriisistä selviytymiseen.

Lopulta exäni käytös kärjistyi niin, että aseita käytettiin ja selvittelyyn tarvittiin poliisin apua. ”Sinun ei tarvitse enää koskaan pelätä” osoittautui nopeasti katteettomaksi lupaukseksi – väkivallan uhka, ahdistus ja pelko kasvoivat jälleen niin suuriksi, että oli mahdotonta enää vaieta, pelosta huolimatta. Pitkä matka kohti valoa ja selviytymistä alkoi, kun uskalsin kertoa sisarelleni kokemuksistani. Sisareni ei onneksi antanut vaihtoehtoja: ”kotiin ette enää palaa”.  Väkivallasta puhuminen ahdistustani hoitavalle taholle käynnisti lastensuojelutoimet. Turvakodista tuli väliaikainen koti minulle ja 5 kk vanhalle lapselleni ennen kuin aloitimme uuden elämän uudella paikkakunnalla.


Väkivaltatyön avopalveluihin hakeuduin, kun lapseni 5-vuotiaana ensi kerran kertoi peloistaan ja uhkaavasta tilanteesta isänsä tapaamisessa.


Turvakodissa ollessani sain jo ensi kerran tärkeää tietoa väkivallan eri muodoista, etääntyminen exästä ja hänen perheensä yhteisrintamasta auttoi ymmärtämään kokemusteni vakavuuden. Väkivaltatyön avopalveluihin hakeuduin, kun lapseni 5-vuotiaana ensi kerran kertoi peloistaan ja uhkaavasta tilanteesta isänsä tapaamisessa. Useamman työskentelyjakson aikana lapseni sai tärkeää apua pelottavien kokemustensa käsittelyyn sekä tunteiden tunnistamiseen ja ilmaisuun.  Omat keskusteluni väkivaltatyöntekijän kanssa auttoivat sanoittamaan väkivaltakokemuksiani ja työstämään niihin edelleen liittyviä väkivallan kokijalle tyypillisiä turhia taakkoja kuten häpeän ja syyllisyyden tunteita.

Henkinen väkivalta (kiusaaminen, uhkailu, kunnianloukkaukset) exäni ja hänen perheensä taholta jatkuu edelleen 12 vuotta sitten tapahtuneesta erosta huolimatta. Toistuvat ongelmat lapsen ja isän tapaamisissa ovat poikineet lukuisia käsittelyjä lastensuojelun, lastenvalvojien, perheneuvolan, lasten psykiatrian ja käräjäoikeuksien kanssa. Väkivaltatyön avopalveluista olen saanut opastusta oikeiden viranomaisten luo asioiden käsittelyssä, samoin yhteistyöpalavereita on tarpeen mukaan järjestetty. Väkivaltatyöntekijä on ollut myös tukihenkilönä mukanani asioiden käsittelyssä.

Avopalveluissa pääsin mukaan vertaistukiryhmään, josta myöhemmin muodostui kokemusasiantuntijoiden kehittäjäryhmä. Tärkeä vertaistuki auttoi merkittävästi voimaantumisessani ja itsetuntoni paranemisessa. Näkymättömäksi tallotusta tuli jälleen näkyvä, äänettömäksi vaiettu sai rohkeuden tuoda oman äänensä kuuluviin ja pitää omaa ja lapsensa puolta.

Kotkan Meri, kokemusasiantuntija