Neuvolan ensikäynnillä tuleva isä oli vastannut kerrankin rehellisesti päihdekyselyyn. Ongelmia päihteiden kanssa oli paljon ja tuntui siltä, että omat keinot tilanteesta selviämiseen oli käytetty.

– Jouduin tekemään valinnan; joko päihteet tai perhe, Alec toteaa.

Oma elämä oli ollut vauhdikasta ja vaikeita säröjä mahtui matkaan. Lapsuuden kodissa oli ollut päihteiden käyttöä ja väkivaltaa ja tie oli vienyt lastensuojelun asiakkaaksi ja laitokseen.

– Minulla oli kyllä ihan outo kuva isänä olemisesta ja perheestä. Käsitystä normaalista vanhemmuudesta ei ollut ja oma arki oli kaoottista. Mietin lapsen kannalta, että mitä tapahtuu, jos en saa hommaa hanskaan. Halusin ottaa vastuuta omasta elämästä.

Alec uskaltautui pyytämään apua, teki itsestään ennakoivan lastensuojeluilmoituksen ja vauvan syntymään mennessä perhe muutti Turun ensikotiin. Myös lapsen äidille ensikotiin meno sopi.

Vauvaperheitä ja isiä autetaan ensikodin lisäksi monenlaisissa avopalveluissa.

Päiväryhmissä tuetaan lapsiperheen arkea ja löydetään vanhemmuuden taitoja.

Useimmat palvelumme on tarkoitettu sekä isille että äideille.

Elämäni paras päätös

Ensikodissa opeteltiin isänä ja äitinä olemista sekä ihan tavallista arkea. Alussa neuvoja tarvittiin kaikessa ja mikään ei tuntunut sujuvan.

– Vauvan syntyessä olin kyllä ihan hukassa ja arjen taidot olemattomat, isä muistelee.

– Opittiin paljon ihan vain yhdessä olemisesta. Lastenlaulut olivat ihan huippua ja niitä lauletaan edelleen, Alec naurahtaa.

Apua ja peilauspintaa sai myös toisista samassa tilanteessa olevista perheistä. Siihen mennessä ei kavereilla ollut lapsia.

– Vertaistuki oli hieno juttu, kun kaikki muutkin olivat samassa tilanteessa. Ystävyys toisiin vanhempiin on säilynyt omaan kotiin muuton jälkeenkin.

Perheen isä asui ensikodissa neljä kuukautta, puoliso ja lapsi vähän pidempään.

Ihan tavallista perhearkea

Elämä on hyvällä mallilla, nyt kun omassa kodissa on asuttu jo yli vuosi. Alec opiskelee ja tulevaisuutta on suunniteltu. Päivät täytyvät opiskelusta, harrastuksista, pojan kanssa ulkoiluista ja kavereiden näkemisestä.

– Eteisessä on viikkosuunnitelma, jossa sovitaan perheen yhteiset menot ja elämä rullaa ihan tasaisen tavallisesti, Alec iloitsee.

Matka tähän pisteeseen on ollut pitkä ja Alec haluaa painottaa, että avun pyytäminen kannattaa, vaikka rehellisyys itselle tuntuisikin ihan uskomattoman vaikealta.

– Ei me ainakaan elettäisi perhe-elämää, jos ei oltaisi tultu ensikotiin.

Alecin nimi on tarinassa muutettu. Kuva ei liity tarinaan.

Teksti: Laura Kouri, Kuva Shutterstock