Tytöistä ja nuorista naisista lähes 40 prosenttia on kokenut seksuaalista häirintää sosiaalisessa mediassa, netissä tai puhelimessa (THL). Jokavuotinen Valoa, ei väkivaltaa -kampanja nostaa tänä vuonna esiin tyttöjen ja nuorten naisten somessa ja netissä kokemaa seksuaalista häirintää ja väkivaltaa.
Tytöt ja nuoret naiset saavat puhelimiinsa päivittäin seksuaalisesti häiritseviä kuvia, uhkaavia viestejä tai epäasiallisia videoita. Heitä painostetaan lähettämään omia alastonkuviaan ja heidän kuviaan saatetaan levittää luvatta eteenpäin. Tyttöihin ja nuoriin naisiin kohdistuva somehäirintä on otettava vakavasti.
Somehäirintä on saatava loppumaan
Valoa, ei väkivaltaa -kampanja vaatii asennemuutosta, joka lähtee meistä aikuisista. Seksuaalisen häirinnän salliva kulttuuri johtaa seksuaaliväkivallan sallivaan kulttuuriin. Mikä on sallittua verkossa, voi tuntua sallitulta verkon ulkopuolella ja toisin päin.
”Jokaisella tytöllä on oikeus elää rauhassa ilman pelkoa häirinnästä tai väkivallasta. Tyttöihin ja naisiin kohdistuva somehäirintä on otettava vihdoin vakavasti. Häirintä ei myöskään aina jää nettiin, vaan verkkohäirintä voi johtaa fyysiseen uhkailuun tai väkivaltaan”, Ensi- ja turvakotien liiton väkivaltatyön asiantuntija Riina Karjalainen sanoo.
Somessa seksuaalista häirintää voi olla esimerkiksi seksualisoivat kommentit, ehdottelevat viestit, intiimikuvien lähettäminen, pyytäminen tai kiristäminen sekä uhkailu ja haukkuminen.
”Seksuaalinen häirintä on tasa-arvokysymys. Tytöt ja naiset saattavat vältellä tiettyjen somekanavien käyttöä tai kuviensa ja mielipiteidensä julkaisua häirinnän pelossa. Häirintä vahingoittaa tyttöjä ja naisia ja saa heidät muuttamaan omaa toimintaansa. Tyttöjä ja naisia myös yhä syyllistetään heidän kokemastaan häirinnästä. Tarvitsemme kulttuurinmuutoksen, jotta somessa tapahtuva ahdistelu otetaan vihdoin vakavasti ja saadaan loppumaan.”
Valoa, ei väkivaltaa -kampanjaa toteuttava Suomen kansallinen väkivaltaobservatorio on kansalaisjärjestöjen, tutkijoiden ja yksityishenkilöiden muodostama verkosto naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Valoa, ei väkivaltaa -kampanja huipentuu YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11.