Har du separerat? Om du har upplevt det, vet du säkert att det kan finnas stunder av frustrationoch någon kan till och med känna att ex-partnern är en utmaning eller något ännu mer komplicerat. Du, möjligtvis pratar med dina vänner eller till och med helt främmande hur hemsk ditt ex är och hur fruktansvärda saker hen har gjort mot dig. Det är inte ovanligt att om ni har barn, du har lust prata illa om ditt ex till dem också. Ibland märker man inte ens, man är bara så upprörd. Eller man pratar med en vän och tror inte att barnen hör.

För de flesta går ilskan över och man hittar sin plats i sitt nya liv. Du älskar inte ditt ex, men du hatar inte henne/honom heller. Om ni har barn, kan ni kommunicera utan att gräla om saker som har med barnen att göra. Barnen mår bra, när de vet att föräldrarna älskar dem och föräldrarna tillsammans tar hand om dem, fast de inte bor tillsammans.

Tyvärr finns de föräldrar som kanske aldrig kommer över separationen, eller de tar det kan ta en längre tid. Det kan hända att när en förälder är bitter och inte vill ha någonting med sin ex-partner att göra, så tycker hen att barnen inte heller ska ha kontakt med den andra förälder. Hen fortsätter att prata illa om den andra och hindrar umgänge.


Vad är föräldraalienation? Förståelse och förebyggande av föräldraalienation

Föräldraalienation är ett komplext och allvarligt socialt fenomen som påverkar familjer över hela världen. Det är en situation där ett barn, ofta i samband med konflikt mellan föräldrarna, tar avstånd från eller helt avvisar den ena av dem, trots att det tidigare har haft en fungerande relation till den personen.

Föräldraalienation innebär att ett barn avvisar en förälder utan några faktiska grunder för avvisandet. Detta beror ofta på den andra förälderns inverkanpå barnet. Det kan orsaka att barnet blir osäkert, får mindre tillit och förlorar respekten för sina föräldrar. Det kan också göra barnet mottagligt för andras åsikter, och det kommer tendera att kunna övertalas av andra.

För att förebygga föräldraalienation är det nödvändigt att undvika beteenden som kan orsaka utvecklingen av detta. Här följer någora av dessa beteenden;

  • Att tala illa om den andra föräldern inför sitt barn.
  • Att försöka manipulera barnet genom att få hen att få dåligt samvete för att han vill träffa den andra föräldern.

Föräldraalienation är förekommer över hela världen och kan uppstå i alla typer av familjer. Det är också känt att det är mer troligt att uppstå i situationer där det finns hög konflikt, särskilt i samband med vårdnadstvister.
Viktigt att poängtera att varje fall av föräldraalienation är unikt och kräver en individuell strategi och kartläggning för att hantera och lösa det.

Vad kan man som får problem med kontakt och umgänge med sina barn göra då?

Vår rekommendation är att föräldrarna söker hjälp från t.ex. från familjerådgivningen om samarbete är svårt ännu efter ett år. Då borde de största känslostormar lagt sig. Men det kanske är bra att ha en diskussion om att som förälder ska man tänka på barnet. Och barnet älskar sina
båda föräldrar och har rätt att ha en bra kontakt med båda.


Om det ännu känns svårt att samarbeta, kan man hitta olika sätt att kommunicera i den mån sombehövs. Ännu än gång: tänk på dina barn! Prata illa om ditt ex med dina vänner eller med din terapeut, om du måste göra det, inte med dina barn.

***********************************************************

Jos olet kokenut eron, voit kokea turhautumisen hetkiä.  Joku voi jopa kokea entisen kumppanin olevan haastava ja vaikea. Mahdollisesti puhut ystäviesi kanssa tai jopa täysin vieraille siitä, kuinka kamala entinen kumppanisi on ja miten kauheita asioita hän on tehnyt sinulle. Jos teillä on lapsia, sinulla voi olla halu puhua pahaa exästäsi muille. Joskus et edes huomaa toimivasi näin, koska olet niin ärtynyt. Puhut ystävän kanssa etkä huomaa, että lapset kuulevat.

Useimmilla eronneilla vanhemmilla viha menee ohi. Et enää rakasta exääsi, mutta et myöskään vihaa häntä. Voitte ajan myötä kommunikoida ilman riitelyä lapsiin liittyvistä asioista. Lapset voivat hyvin, kun he tietävät, että vanhemmat rakastavat heitä ja vanhemmat yhdessä huolehtivat heistä, vaikka eivät asu yhdessä.

Valitettavasti on myös vanhempia, jotka ehkä eivät koskaan pääse yli erosta, tai se voi kestää kauemmin. Joskus voi käydä niin että kun vanhempi on katkera eikä halua olla missään tekemisissä entisen kumppanin kanssa, hän haluaa myös lapsien olevan erossa toisesta vanhemmasta. Hän jatkaa pahan puhumista ja estää tapaamiset lapsen ja toisen vanhemman välillä.

Mitä vieraannuttaminen tarkoittaa?  Ymmärrys ja ennaltaehkäisy vieraannuttamisesta

Vieraannuttaminen on monimutkainen ja vakava sosiaalinen ilmiö, joka vaikuttaa perheisiin ympäri maailmaa. Se on tilanne, jossa lapsi, usein vanhempien välisen konfliktin yhteydessä, etääntyy tai jopa hylkää toisen vanhemman, vaikka hänellä aiemmin olisi ollut toimiva suhde kyseiseen henkilöön.

Vieraannuttaminen tarkoittaa tilannetta, jossa lapsi hylkää vanhemman ilman mitään todellisia perusteita hylkäämiselle. Tämä johtuu usein toisen vanhemman vaikutuksesta lapseen. Hän voi aiheuttaa lapsessa epävarmuutta, vähäistä luottamusta ja menettää kunnioituksen vanhempiaan kohtaan. Se voi myös tehdä lapsen alttiiksi muiden mielipiteille, ja hän tulee taipuvaiseksi antamaan periksi toisille.

Jotta voimme ehkäistä vieraannuttamista, on vältettävä käyttäytymistä, joka voi aiheuttaa sen kehittymisen. Tässä muutamia esimerkkejä vieraannuttavista käyttäytymistavoista;

  • Puhuu pahaa toisesta vanhemmasta lapsen kuullen.
  • Yrittää manipuloida lasta saamalla hänet tuntemaan syyllisyyttä siitä, että lapsi haluaa tavata toisen vanhemman.

Vieraannuttaminen voi ilmetä kaikenlaisissa perheissä. On myös tiedostaa, että se on todennäköisempää tilanteissa, joissa on paljon konflikteja, erityisesti huoltajuuskiistoissa. On tärkeä korostaa, että jokainen vieraannutamistapaus on ainutlaatuinen ja vaatii yksilöllisen strategian ja selviytymisen keinojen selvittämistä ja hallintaa.

Mitä voi tehdä kun on ongelmia yhteydenpidossa ja tapaamisissa lasten kanssa?

Suosituksemme on että vanhempien tulisi hakea apua esimerkiksi perheneuvonnasta, jos yhteistyö on vaikeaa vielä vuoden jälkeen. Silloin suurimpien tunteiden kuohunta olisi pitänyt jo tasaantua. Lapsi rakastaa molempia vanhempiaan ja hänellä on oikeus hyvään suhteeseen molempiin.

Jos yhteistyö tuntuu vielä vaikealta, voi löytää eri tapoja kommunikoida tarpeen mukaan. Kerran vielä: ajattele lapsiasi! Puhu pahaa entisestäsi ystävillesi tai terapeutillesi, jos tarvitset. Ei lapsillesi.

Seuraava Eroauttamisen abc-koulutus käynnistyy lokakuussa. Lisätiedot ja hakuohjeet: EROAUTTAMISEN ABC-KOULUTUS 2024-2025

 

Kirjoittajat: Marjo, Sam ja Virpi Eroauttamisen abc-koulutus 2023-2024 (5.vuosikurssi).

Valokuva: Pixabay