Syntyvistä lapsista arviolta peräti neljä prosenttia on FASD-lapsia. Alkon, R-kioskin, S-ryhmän, Kehitysvammaliiton sekä Ensi- ja turvakotien liiton yhteisessä kampanjassa lisätään tietoisuutta siitä, että FASD on täysin estettävissä oleva vamma – siihen riittää odottavan äidin täysraittius raskausaikana. Alkoholinmyynti aloitetaan FASD-päivänä 9.9. Alkossa, R-kioskeissa sekä S-ryhmän myymälöissä yhdeksän minuuttia tavallista myöhemmin.

KansainvälisenFASD-päivän 9.9. kampanjan tavoitteena on lisätä raskautta suunnittelevien ja odottavien perheiden tietoisuutta siitä, että alkoholi ja raskaus eivät sovi yhteen. Alko on ollut jo kymmenen vuotta, vuodesta 2015 lähtien, mukana lisäämässä FASD-tietoisuutta ja avannut ovensa FASD-päivänä 9.9. yhdeksän minuuttia normaalia aukeamisaikaa myöhemmin herättämällä näin keskustelua ja tietoisuutta aiheesta.

Alkojen lisäksi myös Kehitysvammaliitto, R-kioskit, S-ryhmän myymälät sekä Ensi- ja turvakotien liitto ovat mukana kampanjoimassa raittiin raskauden puolesta. Alkoholinmyynti aloitetaan myös R-kioskeissa ja S-ryhmän myymälöissä 9 minuuttia tavallista myöhemmin ja herätellään näin tärkeän teeman äärelle. Kampanjan viesti näkyy Alkon 371 myymälän lisäksi noin 420 R-kioskissa ja reilussa 1 000 S-ryhmän myymälässä.

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset jakavat 9.9. Alkon myymälöiden läheisyydessä sijaitsevilla esittelypisteillä tietoa FASDista sekä raskaudenaikaiseen päihteettömyyteen tukevista palveluista. Pisteitä on Helsingissä, Kannuksessa, Kaustisella, Kokkolassa, Kotkassa, Kouvolassa, Kuopiossa, Lahdessa, Turussa ja Rovaniemellä.

”Kannamme yhteistä huolta lasten terveydestä kampanjassa mukana olevien kumppaneidemme kanssa ja haluamme lisätä tietoisuutta raskaudenaikaisen alkoholinkäytön haitoista. FASD-vamma aiheutuu ainoastaan raskaudenaikaisesta alkoholinkäytöstä, joten siihen voi vaikuttaa omilla valinnoilla”, kertoo Alkon vastuullisuuspäällikkö Marja Aho.

Alkoholin turvaraja on raskausaikana nolla

Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö on yksi merkittävimmistä kehitysvammaisuuden aiheuttajista länsimaissa. Suomessa syntyy joka vuosi 600–3 000 lasta, jolla on jonkinasteinen alkoholin aiheuttama vaurio. Arviolta peräti neljä prosenttia syntyvistä lapsista on FASD-lapsia. FASD on 2,5 kertaa yleisempi kuin autismi, 19 kertaa yleisempi kuin CP-vamma ja 28 kertaa yleisempi kuin Downin syndrooma.

”Raskaudenaikaiseen alkoholinkäyttöön liittyy monia virheellisiä käsityksiä. Näistä yksi on se, että alkoholia voisi nauttia turvallisesti jossain raskauden vaiheessa. Alkoholi on kuitenkin haitallista kaikissa raskauden vaiheissa ja pienikin määrä voi aiheuttaa haittoja”, Marja Aho toteaa.

”Meillä kaikilla on yhteinen tavoite suojella syntyvää lasta. Jo vuodesta 2015 Alkon kanssa jatkunut yhteistyö on laajentunut ja mukaan on tullut uusia toimijoita. Aktiiviselle viestinnälle on tarvetta, sillä alkoholi on edelleen kaikkein merkittävin sikiön kehitystä uhkaava tekijä, johon odottava äiti voi itse vaikuttaa”, sanoo viestintäpäällikkö Anneli Puhakka Kehitysvammaliitosta.

Mikä FASD on?

FASD (fetal alcohol spectrum disorders) tarkoittaa alkoholin aiheuttamien sikiövaurioiden laajaa kirjoa. FASD koskettaa suurta joukkoa lapsia, nuoria ja aikuisia. Alkoholin aiheuttamat vauriot näkyvät vaikeuksina oppimisessa, sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja oman käyttäytymisen säätelyssä. Suomessa syntyy joka vuosi 600–3000 lasta, joita äidin alkoholinkäyttö on vaurioittanut pysyvästi. Lue lisää Kehitysvammaliiton sivuilta.

Apua vauvaa odottaville ja perheille

Vauvaperhe ja päihteet -chat auttaa nopeasti ja nimettömästi arkisin. Auttamassa vauvaperheisiin erikoistuneet päihdetyöntekijämme.


Lisätietoja

Alko
Alkon viestintä 020 711 5123 (arkisin klo 8–16), viestinta@alko.fi

R-kioski
R-kioskin viestintä 020 5544 095, viestinta@r-kioski.fi

S-ryhmä
S-ryhmän mediapalvelu 050 472 2745 (arkisin klo 8–16), viestinta@sok.fi

Kehitysvammaliitto
viestintäpäällikkö Anneli Puhakka 0400 906 061, anneli.puhakka@kvl.fi

Ensi- ja turvakotien liitto
pääsihteeri Oona Ylönen p. 050 3518298