Tipaton tammikuu on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten vuosikellossa. Moni suomalainen viettää tipatonta kuukautta, mutta palaa pian kuukauden jälkeen entisiin tapoihin. Tipaton kuukausi tarjoaa kuitenkin oivan mahdollisuuden tarkastella omaa alkoholinkäyttöä ja ennen kaikkea niitä tilanteita, joissa juo.

Tänä vuonna Tipattoman teemana on alkoholin rooli erilaisissa tavallisissa, arkisissakin tilanteissa. Kilistely ja kippistely kuuluu nykyään lähes jokaiseen juhlaan ja usein se on myös arjen tunnelman nostattaja tai laskija. Alkoholinkäyttö on arkipäiväistynyt. Alkoholi on palkinto, jolla palkitaan hyvistä suorituksista, raskaasta työviikosta, loman alkamisesta ja loppumisesta. Jopa urheilun jälkeen olut maistuu palautusjuomana. Uskomukset alkoholista ja esimerkiksi punaviinin terveysvaikutuksista elävät myös vahvasti. Alkoholilla lääkitään pahaa oloa ja turrutetaan tunteita. Ei sitä turhaan kutsuta Kuningas alkoholiksi, niin suurta roolia se näyttelee monen suomalaisen elämässä.

Alkoholin värittämälle juhlinnalle on syntynyt myös vastaliikkeitä, kuten Yhdysvaloissa ja Britanniassa vahvasti elävä the sober-curious movement (utelias raittus), jossa raittius nähdään osana hyvinvointia ja terveyttä edistävänä elämäntapana. Termin äiti ja samannimisen kirjan kirjoittaja Ruby Warrington haluaa herätellä ihmisiä pohtimaan omia juomatapojaan ja vallitsevaa alkoholikulttuuria. Utelias raittius liike haastaa myös erilaiseen somekäyttäytymiseen. Aktiivista, sosiaalista elämää voi esitellä muillakin tavoin, kuin perinteisillä skumppakuvilla.

Iloksi on voinut todeta jo usean vuoden ajan, että nuorten raittius on ollut nousussa. On vaikea sanoa, johtuuko nuorten raittiuden yleistyminen alkoholikulttuurin muutoksesta, terveellisemmän elämäntavan ihannoimisesta tai ”kostean” sukupolven viisaammista jälkipolvista. Hyvä jos omena on tippunut kauaksi puusta ja nuoret omaksuvat raittiuden keskeiseksi elämänarvoksi.

Mikään some-ilmiö ei myöskään korvaa ammattiapua sitä tarvitseville. Uusi suunta haastaa kuitenkin pohtimaan omaa suhtautumista alkoholiin ja ennen kaikkea niitä tapoja ja tilanteita, joissa alkoholi on kuvioissa mukana. Yleisen käsityksen mukaan raittius on tylsää. Nämä uudet someajan raittiusliikkeet viestittävät, että alkoholiton elämä ei ole tylsää, vaan se voi olla rikasta ja hauskaa. Toivottavasti tämä myönteinen kehitys jatkuu ja saa enemmän jalan sijaa suomalaisessa alkoholikulttuurissa.

Jos alkoholi aiheuttaa pulmia:

Tule juttelemaan nimettömästi chattiin: ma ja ke 17-19 sekä pe 10-12.

Nimetön nettiryhmä  päihteitä käyttäville äideille alkaa jälleen helmikuussa. Lue lisää

Kirjoittaja: Niina Kokko

Niina Kokko toimii asiantuntijana Ensi- ja turvakotien liiton päihdeongelmaisten äitien kuntoutuksen tiimissä ja Pidä kiinni® -hoitojärjestelmässä.