Vappusimat ja sokerimunkit­ ovat pyyhitty suupielistä ja on aika siirtyä seuraavan juhlan ääreen. Taas on aika nostaa lippu salkoon ja juhlia äitejä. Äitienpäivän jälkeen juhlat jatkuvat valmistujaisten, juhannuksen ja erilaisten perhe- ja kesäjuhlien muodossa. Kuohuvat poreilevat laseissa, kun kilistellään kilpaa kesälle ja auringolle. On monta ihanaa syytä juhlaan. Elämää ja sen iloja pitääkin juhlia.  Lapset rakastavat juhlia ja perheen yhteisten perinteiden luominen on merkityksellistä ja tärkeää, josta jää muistot aikuisuuteenkin.

Liian usein lasten muistot ovat kuitenkin värittyneet aikuisten alkoholihuuruisuudella. Iloinen perhejuhla on saattanut muuttua turvattomaksi leikkikentäksi, jossa vanhemmilla on ihan omat leikit, lasten tarkkaillessa ympärillä. Nollatoleranssi tai ei, lapset tarvitsevat turvalliset ja päihteettömät puitteet niin juhlaan kuin arkeen.


Jos oma tai läheisen päihteidenkäyttö mietityttää, niin apua kannattaa hakea aina. Jos omassa lapsuudenkodissa alkoholi on näytellyt isoa roolia, voi olla vaikeaa toimia itse vanhempana toisin.


Lapsen näkökulma päihteidenkäyttöön on aina erilainen kuin aikuisen. Vanhemman alkoholinkäyttö lapsen silmin voi näyttää pelottavalta jo tilanteissa, jossa aikuisen mielestä on kyse vain mukavasta tavasta viettää iltaa. Vanhemman käyttäytymisen muuttuminen päihtyneenä on lapselle hämmentävää, arvaamatonta ja ahdistavaa. Se myös aiheuttaa turvattomuuden kokemuksia, jotka toistuessaan vahingoittavat lapsen hyvinvointia.

Meille kaikilla on jonkinlainen kokemus siitä, miten alkoholi tai muut päihteet vaikuttavat ihmiseen ja millaisia seurauksia sillä on läheisiin. Jos oma tai läheisen päihteidenkäyttö mietityttää, niin apua kannattaa hakea aina. Jos omassa lapsuudenkodissa alkoholi on näytellyt isoa roolia, voi olla vaikeaa toimia itse vanhempana toisin.  Ammattilaisen kanssa voi yhdessä pohtia päihteidenkäyttöä, omia lapsuudenkodista perittyjä roolimalleja ja miten päihteidenkäyttö mahdollisesti vaikuttaa lapseen. Itse voi vaikuttaa siihen, että kirjoittaa erilaista historian tarinaa, kuin omat vanhemmat aikanaan.  Muutos on aina mahdollinen!

Vanhempi voi olla Robinin laulun sanoja mukaillen ”ihan helmi äiti kuitenkin”, vaikka aina ei omien haasteiden takia pysty tunnistamaan lapsen tarpeita ja toiveita. Vanhemmuus on taitolaji, jossa ei tule valmiiksi koskaan, mutta riittävän hyväksi kylläkin. Joskus tähän tarvitaan ammattilaisen apua ja rinnalla kulkijaa, joka jaksaa uskoa silloinkin, kun omat voimavarat ovat lopussa.

Kesän juhlista ja elämän tähtihetkistä on ihana nauttia yhdessä lasten kanssa ja luoda yhdessä elämänmittaisia muistoja. Raittiit juhlat rakentavat lapselle myönteistä tulevaisuuden odotusta, jolloin vanhempi pääsee osalliseksi lapsen ilosta.  Jos on aina tottunut kippistämään alkoholilla, niin voi olla vaikea muuttaa tottuja tapoja. Harvoin kukaan haluaa kuitenkaan tahallaan pilata muiden juhlatunnelmaa juomalla itsensä humalaan, mutta riippuvuudet saattavat helposti viedä mennessään. Tilanteeseen kannata havahtua ja hakea apua. Tule esimerkiksi keskustelemaan nimettömänä chatiin, jossa voit ammattilaisen kanssa pohtia tilannetta tai ohjaa läheisesi hakemaan apua: www.ensijaturvakotienliitto.fi ->chat Chat on auki ma ja ke klo 17-19 ja pe klo 10-12.

Onnellisia juhlahetkiä!

Kirjoittaja: Niina Kokko

Niina Kokko toimii asiantuntijana Ensi- ja turvakotien liiton päihdeongelmaisten äitien kuntoutuksen tiimissä ja Pidä kiinni® -hoitojärjestelmässä.