Lapsen kasvaessa on aikoja, jolloin tuntuu, että lapsi kehittyy nopeasti. On ajanjaksoja, kun näyttää siltä, ettei tapahtuisi juuri mitään. Ajoittain huomaa, että lapsi ottaa kasvupyrähdyksen, mutta lapsen mieli ja sydän ei pysykään mukana. Lapsen kehossa tapahtuu asioita, mikä aiheuttaa levottomuutta ja tuo eteen uusia yllätyksiä. Lapsen mielestä on yhtä tärkeää olla liikkeessä kuin hengittää ja hän haluaa kokeilla voimiaan. Joskus jotain on liikaa tai liian vähän.

Välillä lapsi haluaa olla omissa oloissaan, uneksia ja miettiä omia asioitaan. Elämälle uteliaana lapsi hakeutuu innokkaasti kohti uutta ja vastapainoksi hän haluaa rauhaa, lämpöä ja mukavuutta. Joskus lapsi haluaa jotain todella kiihkeästi ja sitten on hetkiä, milloin kaikki on tylsää. Välillä on aikoja, että hän väsyy, joka paikkaan sattuu, on nuhaa, liian kylmä tai kuuma, on nälkä tai jano. Ja ennen kuin huomaammekaan hän on kasvanut mielestämme jo liian isoksi. Lapsuuden aika on ainutkertainen ja kasvun ihme on mysteeri. Syntymästään lähtien lapsella on oikeus kasvurauhaan.


”Lapsi ei vielä ole tottunut kipuun ja vääryyteen, ja epäoikeuden kokemukset sattuvat häneen kipeästi.”


Meillä on paljon lapsia, joille elämä on turvallisen tuntuista. He ovat oppineet elämäntaitoja. Ja sen, että elämä kantaa ja siihen voi luottaa. Heidän rinnallaan samaan aikaan elää lapsia, joille elämä on alusta saakka näyttänyt varjopuoltaan. Lapsi ei vielä ole tottunut kipuun ja vääryyteen, ja epäoikeuden kokemukset sattuvat häneen kipeästi. Lapsuuden aikana koetut kipeät asiat voivatkin kertyä katkeriksi muistoiksi. Ne saattavat olla lapselle sellaisia pettymyksiä, jotka vaikuttavat siihen, kuinka hän oppii suhtautumaan itseensä ja elämään. Ja miten hän tulee siinä selviytymään.


”Joidenkin lasten kohdalla se on auttamista, kun heidän kyyneleensä kumpuavat puutteellisesta hoidosta tai epäoikeudenmukaisesta kohtelusta.”


Jokaisen lapsen oikeutena olisi saada kokea, että lapsien oikeudet välittyvät hänelle, arjessa elämällä. Lapsen tulisi kokea, että hän on arvokas ja sen tulisi välittyä aikuiselta saadun hoivan ja hyväntahtoisuuden avulla. Lapsen näkökulmasta se on vakaan arjen toteutumista selvine odotuksineen ja sääntöineen. Se on jatkuvuuden mahdollistamista ja yhteenkuuluvuuden tunteen vahvistamista. Se on hyväksymistä lapsen tietämättömyyttä sekä uteliaisuutta kohtaan. Se on myötäelämistä lapsen epäonnistumisen hetkinä sekä ilon ja onnistumisen jakamista. Se on aikuisen turvallista läsnäoloa kiukuttelun ja kapinoinnin hetkinä. Se on lapsen lohduttamista, kun hän on murtunein mielin. Joidenkin lasten kohdalla se on auttamista, kun heidän kyyneleensä kumpuavat puutteellisesta hoidosta tai epäoikeudenmukaisesta kohtelusta.

Tavallisen arjen keskellä pieniä, lapsen hyvää ja hyvinvointia edistävillä teoilla voimme lisätä lapsen luottamusta elämään. Luoda toivoa ja uskoa maailmasta, missä on hyvä ja turvallinen elää.

Jokaisen lapsen oikeutena on kuulla, että ei ole mitään hätää, olet turvassa ja kaikki järjestyy.

Apua löytyy nopeasti ja helposti

Lasten ja nuorten chat: Tarjoamme verkossa tietoa, ohjausta ja neuvontaa nimettömästi ja maksuttomasti. www.apuaeroon.fi sekä www.nettiturvakoti.fi

Turvakamu- sovellus on tarkoitettu lapsen turvaksi. Kamu chatissa Kamu-hahmo vastaa yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin.

 

kuva: Tiuku Pennola

Kirjoittaja: Niina Neuvonen

Niina Neuvonen työskentelee Ensi- ja turvakotien liitossa Ero lapsiperheessä -tiimissä.